G4Media.ro

Polițistul care a vorbit cu Alexandra la telefon, dat de Ministerul de…

Polițistul care a vorbit cu Alexandra la telefon, dat de Ministerul de Interne pe mâna Parchetului. Un raport intern al MAI îl acuză că a avut ”atitudine refractară și nu s-a implicat în obținerea de date”

Ministerul Afacerilor Interne anunță într-un comunicat că a informat Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal ”pentru a analiza și dispune cu privire la situația de fapt reținută în sarcina agentului din cadrul IPJ Olt care a preluat apelul de la 112”.

E vorba despre o informare bazată pe raportul intern făcut de Ministerul de Interne care arată că polițistul care a preluat cele trei apeluri la 112 făcute de Alexandra Măceșeanu a fost ”refractar” și nu s-a implicat în obținerea de informații care să identifice locul de unde suna tânăra de 15 ani, potrivit surselor G4Media.ro.

”Cu ocazia audierii inregistrarii discutiei telefonice intre operatorul 112 de la nivelul IPJ Olt, Ag. Sef Principal Florescu Vasilica Viorel si victima, s-a constatat ca politistul a avut o atitudine refractara fata de aceasta fara a da dovada de solicitudine si neimplicandu-se in obtinerea de date care sa conduca la identificarea locatiei unde se afla persoana apelanta, respectiv sa o consilieze pe aceasta, ori sa ii ofere sfaturi cu privire la comportamentul ei pana la sosirea echipajelor de politie”, se arată în raportul intern al Ministerului de Interne consultat de G4Media.ro.

Mai mult, Corpul de control al ministrului de Interne a propus cercetarea prealabilă față de 5 ofițeri și 3 agenți, în raport cu atribuțiile funcționale prevăzute în fișa postului, a actelor normative incidente în materie, a instrucțiunilor și dispozițiilor în vigoare, potrivit comunicatului MAI.

Comunicatul integral al Ministerului de Interne:

În urma consultării cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, ministrul afacerilor interne, Nicolae Moga, s-a deplasat la Caracal încă de vineri 26 iulie a.c., dată la care a dispus și un control la Inspectoratul Județean de Poliție Olt.
De asemenea, ministrul afacerilor interne și premierul au decis eliberarea din funcție a inspectorului general al Poliției Române, chestor general de poliție Ioan BUDA.
Totodată, ministrul afacerilor interne va înainta Guvernului propunerile de schimbare din funcții a prefectului și subprefectului județului Olt.

Pe parcursul verificărilor Corpului de control al ministrului, au rezultat mai multe deficiențe, inclusiv pe linia exercitării actului managerial la nivelul conducerii IPJ Olt, care denotă o lipsă de implicare din partea factorilor de conducere ai inspectoratului în coordonarea efectivelor din subordine.
Astfel, în urma analizei efectuate la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, ministrul afacerilor interne, Nicolae Moga, a dispus:

– Încetarea împuternicirii inspectorului şef al I.P.J. Olt, precum şi a celor doi adjuncți ai acestuia.

– Schimbarea din funcție a şefului Poliției municipiului Caracal, precum şi a adjunctului acestuia.

Ministrul afacerilor interne a aprobat propunerea conducerii Poliției Române de a împuternici în funcția de inspector şef al I.P.J. Olt pe comisar-şef de poliție Vasile ARMAŞU (director al Direcției de Ordine Publică, din cadrul I.G.P.R.). Totodată, ministrul Nicolae MOGA a dispus noului inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Olt măsuri urgente pentru evaluarea eficienței actului managerial de la toate subunitățile de poliție din județul Olt, în urma căreia să ia toate măsurile necesare pentru asigurarea unui serviciu polițienesc de calitate.

În urma verificării tuturor aspectelor referitoare la modul de intervenție a polițiștilor de la sesizarea privind dispariția unei minore în data de 24.07.2019, până la prima percheziție la domiciliul suspectului din data de 26.07.2019, Corpul de control al ministrului a propus, în conformitate cu art. 59 alin. (1) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, cercetarea prealabilă față de 5 ofițeri și 3 agenți, în raport cu atribuțiile funcționale prevăzute în fișa postului, a actelor normative incidente în materie, a instrucțiunilor și dispozițiilor în vigoare. În același timp, a fost informat Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal pentru a analiza și dispune cu privire la situația de fapt reținută în sarcina agentului din cadrul IPJ Olt care a preluat apelul de la 112.

Ministrul afacerilor interne a înaintat, în cursul zilei de astăzi, Guvernului și Președintelui României un raport referitor la acțiunile desfășurate în cauză anterior datei de 26 iulie a.c., urmând ca după analizarea în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, acesta să fie făcut public.
În ceea ce privește acțiunile desfășurate în cauză, ulterior datei de 26 iulie a.c., activitățile tuturor structurilor de poliție au fost coordonate, începând de vineri seara până duminică noaptea, de către adjunctul inspectorului general, domnul comisar-șef de poliție Dragnea Florian.
Totodată, ministrul afacerilor interne, Nicolae Moga, s-a aflat în permanență la fața locului, asigurând o capacitate operațională (resurse) și un nivel de decizie, în conformitate cu complexitatea cazului.

Foto: InquamPhotos / Bogdan Dănescu

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

35 comentarii

  1. …Vasilica Viorel…
    Duamna Dancila ar face bine sa-i ia apararea, unde mai intalneste dansa o astfel de asemanare de prenume…!?

    • Pe de alta parte: ce inspiratie la carmencita!
      In fond a fost ministru de interne in ultimii aproape doi ani si toata putreziciunea asta i se putea arunca in carca de n-o mai spalau zece Olturi si Jii.
      Acum tace? E e undeva prin papusoi.
      Nici n-o mai ia nimeni la intrebari, de parca nici pe la MAI n-ar fi trecut nici gura a … psd nu-i pute.

  2. Plateste Acarul Paun. Aici este voba de o CARARCATITA de relationari de interese , persoane angajate sau numite pe functii , de catre cei care manevreaza judetul, adica de catre baronii rosii care controleza tot ce misca in judet. Eliminarea competentei, a corectitudinii , cinstei , moralitatii in selectia cadrelor , a adus Romania la dezastru . Asta inseamna democratia in opinia analfabetilor, incultilor , hotilor, mincinosilor si imoralilor.

    • Acarul Păun nu era directorul CFR.

    • Asa este, poate chiar e acarul Paun, dar chiar si asa, angajat pe pile si nepotisme, cel care isi asum un serviciu, o slujba eu zic ca trebuie sa raspunda pentru ea. Imi si imaginez cum a decurs convorbirea dintre un politist de Caracal si fata aceea disperata. Politia din Romania, de la ultimul angajat pana la ministru, nu stie sa vorbeasca cu cetateanul, nu stie sa intuiasca situatia care este chiar periculoasa, nu stie sa puna intrebari, e suspicios, permanent isi inchipuie ca oamenii il trag pe sfoara, si nu in ultimul rand, ar vrea ca fiecare zi de munca sa se termine in liniste si face orice pentru asta. Concluzia, in Romania nu se face scoala adevarata sau cei care ocupa posturi de politisti in relatia cu cetateanul nu au scoala, ca alte motive nu vad.

  3. A rupt pisica-n doua acest Nicolae Moga.

    „Totodată, ministrul afacerilor interne, Nicolae Moga, s-a aflat în permanență la fața locului, asigurând o capacitate operațională (resurse) și un nivel de decizie, în conformitate cu complexitatea cazului.”

  4. Ma gandesc ca o intrebare simpla gen ‘ce tip de masina era, sau macar ce culoare’ ar fi ajutat mult in identificarea autorului.
    Si pe de alta parte ma intreb de ce nu s-a incercat identificarea posesorului telefonului si pe baza apelurilor precedente date/primite de pe acel numar? S-a mers doar pe ideea de localizare a apelului.

    • Păcăliciule, se poate suna de pe orice telefon fara cartela/card SIM la numărul unic de urgență !
      Aviz comentatorilor…
      Băăă…, puneți mâna și votați cand trebuie, nu stați ca asistații sociali ai PSD-ALDE sa primiți câte un kil de ulei si făină din 4 in 4 ani !
      PSD-ALDE încurajează meritocrația si nepotismul in structurile statului, de aia suntem atât de proști si avem prim ministru o semianalfabetă funcțională !!!

    • Puteau identifica foarte rapid de la operatorul de telefonie al cartelei ce alte numere au fost apelate in ultimele 6 luni de pe cartela sau chiar de pe terminalul respectiv. De asemenea se puteau obtine de la operatori toate telefoanele care au apelat acest numar de telefon.
      Printr-o simpla analiza si cateva telefoane date, identificau posesorul intr-un timp foarte scurt.
      Acelasi lucru trebuia facut si in cazul Luizei, pornind de la apelul facut de criminal pe telefonul bunicii.

  5. „Atitudine refractara”?
    Om, sau neom, asta a facut diferenta intre viata si moartea acelei fete.
    Pe cale de consecinta, toti sunt vinovati, si nu moral, de la toate structurile, in care se angajeaza pe pile, cunostinte si relatii. Iar mai departe, toti acei angajati sunt vinovati ca nu se specializeaza in munca lor.
    Ce inseamna atitudine refractara???????????????????????????

    • Iti spun eu ce inseamna atitudine refractara:
      Acum cativa ani (dupa 2012) sun la politia minicipiului sa reclam ca o satra intreaga de tigani lautari organzeaza o nunta in toata regula in spatele blocului meu. Cu microfoane, lautari, N boxe, claxoane, etc…
      Raspunde cretinul cu cascheta: „si ce vrei sa le fac eu domle?” si alte cateva din acelasi registru. In general o aitutinde gen „nu ma dernaja cu d-astea” si promosiune ca o sa trimita un echipaj pe acolo..candva…
      AM precizat anul 2012, pentru ca inainte vreme daca aveam ceva de vorbit si de reclamat la politie intodeauna mi s-a raspuns politicos, cu un sfat sau cu o solutie. Si intotdeauna au facut ce au spus. Pana ce i-a invata cineva sa dea cu basca de pamant si sa nu-si mai faca treaba, daca tot li se taie din salariu.
      Pur si simplu nu-si mai fac treaba, si in plus angajeaza toti cretinii, plini de prejudecati.
      Pentru ca trebuie sa fii un cretin sadic si plin de prejudecati ca sa presupui ca fata aia s-a incurcat cu vreo unul, si nu a fost rapita, cang da telefon la 112. Si daca s-ar fi incurcat cu vreo unul, gata, iei tu decizia ca nu mai trebuie sa faci nimic, isi merita soarta.
      Ceea ce le dorim fiicelor si nevestelor lor.

    • De acord. Suntem obisniuiti cu filme de Holywood unde vin trupele politiei sa te salveze cat timp are loc conversatia.
      La noi? Imbecilul Vasilica a omorat indirect victima. L-as condamna la inchisoare pe viata. Dezgustator! Tot sper sa mearga „peste ei” vreun tata sau ruda care sa isi faca dreptate. Vad ca altfel ajungem in groapa toti.

  6. Saraca fata
    Sa suni de 3x ca sa iti salvezi viata si sa il deranjezi pe dl politist de la masa.
    Daca criminalul e monstru, politistul e animal (fomist)

    • Politistul roman e in 99% din cazuri un smenar in uniforma, care asteapta linistit sa vina pensia la 40 si ceva de ani.
      E anajagat prin „concursuri” si apoi face niste cursuri amarate de una si de alta, apoi doarme in post intre concediile cu tichete de vacanta, concediile „de studii” sau de „crestere a copilului” dupa caz.
      Nu accepta reclamatii si nici cazuri noi pentru simplul motiv ca trebuie sa le si rezolve.
      Daca cumva ati avut senzatia ca s-a schimbat ceva in bine dupa 2007, dupa 2012 lucrurile revin ince-incet la „normal”.
      Cum ziceam: smenar semi-analfabet in uniforma, care doarme in post pana la pensie.
      A, si tipa ca din gura de sarpe daca cumva i se umbla la salariu.

    • DanieL
      Si dupa aceea, cand ea ainchis ca nu mai putea vorbi fiindca se intorsese bruta, geniul de la 112 a mai facut cateva incercari a apelat inapoi fara sa i se raspunda, ca sa verifice ce? Daca criminalul poate sa confirme ce a zis fata? sau daca e major ca sa raspunda in locul ei?

  7. S-a vehiculat informatia potrivit careia parintii Alexandrei ar fi dorit sa sesizeze disparitia fetei cu 1 zi mai inainte ca aceasta sa sune la 112, insa nu ar fi putut sa faca lucrul acesta la postul de politie din satul lor si li s-a spus sa sesizeze la postul de politie din satul vecin in dimineata zilei urmatoare.

    Daca informatia este reala, trebuie lamuirt:
    1. cine a facut aceasta indrumare;
    2. de ce un post de politie nu are durata permanenta de functionare;
    3. de ce persoana care i-a indrumat catre postul de politie din satul vecin nu le-a spus parintilor sa faca sesizarea telefonic sau prin orice alt mijloc de comunicare.

    Codul de procedura penala precizeaza foarte clar ca „Plângerea formulată oral se consemnează într-un proces-verbal de către organul care o primeşte” (art. 289 alin. 6 C.pr.pen.).
    Aceasta prevedere este suficient de clara cat sa se inteleaga ca, si daca dai un telefon la politie sau parchet, se poate intocmi o hartie in mod oficial (un proces-verbal) in care „organul” statului isi poate lua toate detaliile celui care sesizeaza pentru a se asigura ca nu se face o sesizare falsa.

    Daca „organili” statului asta de kkt ar fi actionat in sensul de a ajuta niste oameni sa-si inregistreze reclamatia s-ar fi castigat macar cateva ore daca nu chiar 1 zi in care poate ar fi existat sansa efectuarii unor demersuri care sa fi dat sansa de a se ajunge la fata chiar inainte ca aceasta sa fie nevoita sa lupte pentru viata ei si sa riste sa fie surprinsa de criminal cu telefonul si sa fie ucisa.

  8. Gata,au rezolvat problema, trimite în judecată pe agentul de la112…. Dar că acel agent lucrează 12 ore și primește sute de apeluri de unul singur dintre care jumătate sunt nereale nu spune nimeni nimic. Sunt polițiști care ocupă funcții degeaba, dar la munca grea și tracasantă nu se îngrămădesc. Preferă să plimbe o hartie de calo colo fără să aibă vreo răspundere. Peștele de la cap se împute. Scoateți politicul din instituție, numiți șefii în funcție de experiență și totul o să fie ok.

    • @ Dan – mai, dane, tu esti politist? In primul rand ca daca lucreaza 12 ore, atunci are ture de 12 cu 24 si 12 cu 48, deci munceste ce munceste daț pe urma are liber. In al doilea rand nu l-a pus nimeni sa lucreze acolo daca nu face fata sau dac anu-i place. Pe urma, nu-l omori pe Petrica pentru a fost alarma falsa de doua ori, nu? Adica, chiar si asa, daca jumatate din apeluri sunt false, obligatia politistului este sa le trateze pe toate in mod real pentru ca se intampla nenorociri astfel. Asa ca nu mai incerca sa atenuezi responsabilitatea politistului de la 112 (apropo, cine l-o fi angajat pe postul ala? Mamica, taticul, poate unchiuletul, hai sa fim seriosi)

  9. Așa, așa, dacă nu era Veorica era un agent deștept acolo. Bravo!

  10. Pe militienii astia ii platim noi cu 5500 lei pe luna si se plang ca sunt prost platiti. Firar mama lor a dracu de politisti sa le scada salariul cu 50% si cand or avea rezultate atunci sa li se mai mareasca.

  11. Dacă polițiștii cunosc legea si mai sunt si educați cine va mai fi in locul lui acarul Păun , cand vina apartine șefului?
    De-asta e nevoie in politie de prostanaci, needucati si nescoliti bine.

  12. Pe bune??? La 112 lucrezi cu viata unui om, nu cu saci de cartofi!!!

  13. Si prostul ala are un sef care, la randul lui, are un sef care, la randul lui, are un sef care……….

  14. In judetele alea sudiste trebuie facut curatenie serioasa la militie , procuratura, prefectura etc.
    Acolo este o mafie incredibila.Clanuri interlope, traficanti de copii,militie corupta…………. lista este lunga.
    Aceasta parte a tarii a devenit un ” no go area ” pentru oameni de buna credinta .
    Aici ne-a adus mafia PSD.

    • Oameni „buni ” sau… ” de buna credință”, nu mai comentați prosteste si nu mai aruncati cu ironii usturătoare, ca habar nu aveti ce fac oamenii aceia de la 112, care preiau apeluri pe banda rulantă, fiindca ei nu-si permit sa stea in telefon si sa consilieze oamenii, ei transmit informatia mai departe in secunda doi, caci au pe fir alte apeluri….
      STS se spală pe mâini și aruncă vina in curtea celorlalți…
      Ca de obicei, în România, se arunca vina in cârca unui amărât, în timp ce sistemul defectuos se spală pe mâini….

    • La judetele ale sudiste unde interlopii fac legea ai putea adauga fara ezitare si TM ca doar… „Banatu-i fruncea!” Si apoi sa nu ramana mai prejos se rapad si Oradea, Arad…
      Pute tara de interlopi Adriene iar tu ii vezi numai pe „mitici”. D-aia nu ne putem scutura de ei ca fiecare ii vede doar la ailalti.

  15. Realizati ce idioti, lenesi, nepasatori, va conduc… pe banii vostri? Cat veti mai suporta sa va fie omorate, violate, batute, fiicele, surorile, sotiile?

    Cat?

  16. Cum spuneau, si-au facut treaba perfect?

    Le doresc sa treaca prin ce-au trecut familiile fetelor si a tuturor celor ce au suferit in tara asta, pe urma celor ca ei!

  17. Politia Ucide!

    • Sunt multe care ucid si toate tin de coruptie si de birocratia din sistemul bugetar. Si CNAIR ucide pentru ca nu se ocupa de autostrazi si „Sanatatea” ucide prin lipsurile ei si „Educatia” ucide prin sistemul si rezultatele ei si toate ministerele ucid prin indolenta si incompetenta angajatilor lor si institutiile de supraveghere si control ucid prin complicitatile cu celelelate institutii ale statului, etc.

  18. politia ucide!

  19. Oameni „buni ” sau… ” de buna credință”, nu mai comentați prosteste si nu mai aruncati cu ironii usturătoare, ca habar nu aveti ce fac oamenii aceia de la 112, care preiau apeluri pe banda rulantă, fiindca ei nu-si permit sa stea in telefon si sa consilieze oamenii, ei transmit informatia mai departe in secunda doi, caci au pe fir alte apeluri….
    STS se spală pe mâini și aruncă vina in curtea celorlalți…
    Ca de obicei, în România, se arunca vina in cârca unui amărât, în timp ce sistemul defectuos se spală pe mâini….

  20. Comentarii prostesti, de parca domnia ta are habar, monser. Drept dovada, optica ta despre serviciul 112. Si ca sa ti-o iei pe merit, iti citez mesajul la pachet cu articolul:
    (tu) „ei nu-si permit sa stea in telefon si sa consilieze oamenii, ei transmit informatia mai departe in secunda doi, caci au pe fir alte apeluri”
    (raport MAI) „atitudine refractara fata de aceasta fara a da dovada de solicitudine si neimplicandu-se in obtinerea de date care sa conduca la identificarea locatiei unde se afla persoana apelanta, respectiv sa o consilieze pe aceasta, ori sa ii ofere sfaturi cu privire la comportamentul ei pana la sosirea echipajelor de politie”

    Asa ca nu mai impartasi lipsa ta de ratiune si bun simt.

    Imi fie sila de toti cei ce nu-si fac treaba si cei ce nu-si asuma greselile, de toti cretinii care tin liniile 112 ocupate cu farse si ingreuneaza functionarea serviciului in situatii reale, de politicienii incompetenti, de toti coruptii din sistem, de toti ce-i ce gireaza pe cei din urma, de lucrul facut prost. Ptr romani totul este o gluma, o sarada, pana si-o fura. Asa a fost si asa va fi de acum inainte. Toti isi fac treaba, ‘perfect’. Toti, de la cel mai mic pana la cel mai mare.

    De la cei care-i stiau istoricul tampitului pana la pewlitistii care „si-au facut treaba perfect” (de prost), cu texte de fat-frumos, si politicienii ce au distrus o societate prin prostia si actiunile lor. Si faptul ca sunt alti politisti buni in sistem nu ajuta cu absolut nimic. Fiecare poate face ceva, poate lua anumite masuri, cand observa nereguli sau incompetenta. Pasivitatea, unul din defectele multor romani.

    Prin astfel de situatii au mai trecut si alte natii. Diferenta era ca ei dadeau dovada de responsabilitate si implicare.

  21. Stimabilului domn politist: dramele personale din famile nu ii da dreptul sa manifeste un neprofesionalism in meseria aleasa. Orice vulnerabilitate emotionala nu e compatibila cu statutul de politist. E liber sa isi aleaga alta meserie, eventual cea de actor in care poate sa joace drama.
    Succes in noua sa activitate, sper sa nu mai tina locul de politist ocupat.