G4Media.ro

Politologul bulgar Ivan Krâstev: Europa e în regim de supravieţuire / Unii…

Sursa foto: European Council

Politologul bulgar Ivan Krâstev: Europa e în regim de supravieţuire / Unii o numesc Titanic, pentru alții este Arca lui Noe/ Trăim vremuri antebelice și toate noțiunile importante pe care s-a bazat securitatea noastră nu mai sunt valabile

Este oare „Europa noastră de azi muritoare”, așa cum a declarat președintele francez Emmanuel Macron? Cu această întrebare începe interviul lui Andreas Ernst și Daniel Steinforth cu politologul bulgar Ivan Krâstev, publicat în Neue Zürcher Zeitung., potrivit Rador Radio România.

Potrivit acestuia, Macron are dreptate în măsura în care lucrurile se pot schimba mai radical decât credem noi. În același timp, președintele francez a dramatizat în efortul său de a atrage atenția asupra vitezei schimbării. „În acest moment, din toate părțile, ne confruntăm cu viziuni apocaliptice asupra lumii”, notează Krâstev, referindu-se la predicțiile sumbre ale activiștilor pentru climă sau la presupunerile că „marele schimb demografic” ne va distruge modul de viață.

Cert este că „Europa este în regim de supraviețuire”, a declarat Krâstev publicației elvețiene. Dar se teme și că oamenii vor intra în șoc dacă li se repetă constant că dacă problemele nu se rezolvă acum, nu se vor rezolva niciodată. „Scriitorul ceh Milan Kundera spune că vertijul nu este o frică de cădere”, reamintește Krâstev. Vertijul este dorința de a cădea, căreia îi rezistăm prin frică”.

„Ideea de pace s-a prăbușit”. La fel şi alte iluzii

Politologul bulgar a comparat vremurile de astăzi cu sfârșitul anilor 1980 în Bulgaria, când sistemul era în criză, dar se credea că acel comunism va dura zeci de ani, însă lucrurile s-au schimbat foarte repede.

„Și astăzi lumea noastră se schimbă foarte repede. Ideea unei păci durabile în Europa s-a prăbușit. Înțelegem că trăim vremuri antebelice și toate noțiunile importante pe care s-a bazat securitatea noastră nu mai sunt valabile”.

Ivan Krâstev își susține afirmaţiile cu următoarele exemple: se credea că dependența politică reciprocă însemnă pace, dar astăzi știm deja că dependența poate fi transformată într-o armă politică – așa cum s-a întâmplat cu gazele rusești. De asemenea, Europa ajunsese să creadă că puterea militară nu mai are importanţă, deoarece conta pe faptul că SUA îi garantează securitatea. Acea iluzie a fost spulberată. Sau naționalismul – considerat a fi un spirit al trecutului, astăzi tocmai puterea lui i-a ajutat pe ucraineni să se apere de ruși atât de mult timp.

„Temerile în Europa sunt diferite”

Krâstev a mai declarat pentru ziarul citat că temerile în Europa sunt foarte diferite – germanii și francezii se tem de un război nuclear, în timp ce polonezii și balticii – că țările lor ar putea fi ocupate. Și aceasta îşi are explicația istorică – pentru că țările din Europa de Est nu își percep existența ca pe un dat. „O țară precum Polonia a fost prea des divizată, prea des a dispărut de pe hartă”, reamintește politologul.

Potrivit lui Ivan Krâstev, Putin nu caută să refacă Uniunea Sovietică – el încearcă într-o măsură mult mai mare să redefinească națiunea rusă. „Războiul din Ucraina a fost determinat și de dezvoltarea demografică, adică de topirea rapidă a populației din Rusia. Putin vrea ca ucrainenii să devină ruși”, crede președintele Centrului pentru Strategii Liberale.

Dar europenii se vor putea oare apăra singuri, se întreabă jurnaliștii de la publicația elvețiană. Krâstev subliniază că relația dintre SUA și Europa nu mai este atât de puternică. Și adaugă: „Dacă europenii sunt suficient de conștienți de situație, nu văd de ce nu pot reuși. ​​Considerăm că multe lucruri sunt imposibile doar pentru că suntem prea leneși să le facem. Când Putin și-a început atacul, mulți au crezut că Ucraina nu va rezista mai mult de șase săptămâni. La urma urmei, este o chestiune de voință”.

„Alegerile nu au fost niciodată mai europene”

În legătură cu viitoarele alegeri europene, Ivan Krâstev subliniază diferența dintre frică și anxietate. „Frica este legată de o amenințare specifică și mobilizează. Anxietatea este difuză și tinde să paralizeze”, spune el. Când se adună multe amenințări și riscuri – Ucraina nu va rezista mai mult de șase săptămâni, inflația, migrația – rezultatul este o anxietate care aduce beneficii extremei drepte. Dar și ea însăși este sfâșiată – de exemplu, legat de atitudinea ei față de Rusia.

Alegerile nu au fost niciodată mai europene pentru că acum cetățenii știu că este vorba într-adevăr de direcţia Europei, spune Krâstev, care este și cercetător la Institutul de Științe Umaniste și Sociale din Viena.

„Aceasta este, pe de o parte, o consecință a războiului din Ucraina, care a dus la o integrare foarte puternică a Europei. Dar, în același timp, în diferite țări, atitudinea și sentimentele față de război sunt foarte diferite. Pentru că războiul a adus istoria înapoi și este codificat la nivel național”, spune Ivan Krâstev.

Politologul bulgar adaugă: „Oamenii devin din ce în ce mai convinși că Europa nu este pe drumul cel bun. Dar cu greu fac diferența între nivelul național și cel european. Euroscepticismul s-a schimbat – nu mai este o îndoială în capacităţile UE, ci un sentiment esențial că nimic nu se poate realiza prin politica tradițională”.

În același timp, el amintește că europenii nu au un limbaj comun și o istorie comună, iar ceea ce îi unește sunt instrumentele comune care se creează – precum Planul de Redresare și sprijinul pentru Ucraina. Instrumente care sunt în mare parte bine primite. Pe fundalul unor crize majore care afectează pe toată lumea, susținătorii UE și oponenții lor știu din ce în ce mai bine că se află în aceeași barcă, spune Krâstev.

Doar că unii o numesc Titanic, iar pentru alţii este arca lui Noe, rezumă politologul bulgar.

Sursa: MEDIAPOOL / Rador Radio România / Traducerea: Mirela Petrescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. „noțiunile nu mai sînt valabil” – dezacord în titlu. Mai are sens să citesc acest articol ?

  2. Europa devine un Titanic din cauza tuturor crizatilor cu green deal ul lor. Sunt preocupati cu identitati de gen, sunt preocupati cum sa imparta migrantii si cine nu ii accepta sa plateasca 20.000 de euro per pers si dupa se intreaba, mvaiii dar de ce voteaza oameni de buna credinta cu cine nu trb, conform lor.

    • Citesti si nu pricepi bai trompeta sovietica. In articol se vorbeste despre amenintarea sovietica si despre faptul ca Europa trebuie sa se descurce singura pentru ca Sua nu mai este aliatul din ultima suta de ani.
      Tu o arzi cu propaganda putinista la orice articol. Ce treaba au masurile de protectie a mediului si faptul ca UE acorda drepturi si protectie diferitelor categorii de cetateni cu faptul ca Putin vrea sa refaca Cortina de Fier prin forta?Si criza migrantilor,si criza energetica,si sutele de shobolani postaci ca tine fac parte din razboiul hibrid al Rusiei care vrea ca Europa de Vest sa renunte le Est Europeni si sa ii lase pe mana Rusiei ca in 1945.

    • Deci sa inteleg.. In preajma alegerilor reapar demoni vechi? Cine vede lucrurile diferit in Europa e catalogat rus? Nasol.. Inseamna ca momentele din Slovacia vor deveni o regula. Nu te plac… Iti dau in cap. Nasol, daca asa se gandeste mai nou.

    • Criza migrantilor e provocata de Rusia, dar nu e solutionata de Ursula si compania. In schimb… Nu vrei sa preiei un migrant platesti 20000 de euro. E normal? Forteaza tarile sa imparta povara in loc sa se gandeasca la solutii sa nu mai vina deloc. Ala o provoaca.. Ei nu sunt in stare sa rezolve. Wow. Plus.. Exista nenumarate articole in care vezi cati bani primesc migrantii ca stau pe banii nostri. Sa vezi ce ajutor de la stat primesc. In schimb cetatenii acelor tari nu primesc sfertul din banii aia. Rusofilism si asta? Toate problemele care apar si sunt mentionate.. Te fac automat rusofil? Foarte nasoala gandirea.

  3. Nu rusofil,nu te flata. Postac pe doua ruble. La fiecare articol scrii acelasi lucru,pe scurt: dictatura europeana si beneficiile bocancului sovietic pe gat.
    UE a ajutat cu sute de miliarde tarile Est Europene sa iasa din mocirla in care le-au bagat sovieticii intre 1945 si 1989. Daca aia care te-au ajutat au niste conditii le respecti ca altfel te transformi in Belarus si te costa de milioane de ori mai mult decat sa contribui alaturi de celelate state la gestionarea crizei migrantilor.

    • Nu iti inteleg frustrarea si vorbele. Si da… Noi suntem destul de linistiti cu migrantii. Altii care au bani au probleme cu ei. Dupa lumea se mira ca in Olanda e cine e la putere, in Portugalia au rezultate fantastice, in Franta partitul lui Le Pen vor castiga alegerile europarlamentare, in Germania afd e la 20% etc.. La noi rusofilii de la aur sunt si ei pe la 15 20%. Nu spune absolut nimeni sa nu reapecti regulile UE. E perfect normal. Dar cand sunt lucruri care te deranjeaza, e normal sa spui ceva. Ca doar suntem in democratie si nu in Rusia. Te as ruga respectuos sa imi vorbesti cu calm, fara jigniri.

    • Pot sa continui cu lista… Meloni a ajuns in Italia sus, pe fondul acestor crize, in Spania nu mai e mult, Suedia e cotropita, Danemarca usor usor se umple, Elvetia cauta sa respinga prin lege… Austria era asaltata de ei etc.

  4. Ca de obicei reacția celui ce ,atunci când nu înțelege sau nu accepta altă opinie ce nu este a lui proprie, intră in panică și atacă persoana si nu ideea acesteia.