G4Media.ro

Polonezii vor construi o centrală nucleară folosind tehnologie sud-coreeană, cu care ar…

Sursa Foto: Twitter

Polonezii vor construi o centrală nucleară folosind tehnologie sud-coreeană, cu care ar putea începe producția de energie în 2035 / Berlinul, care și-a închis definitiv centralele nucleare, se arată îngrijorat de demersul țării vecine

La patru luni de la oprirea planificată, Germania și-a închis, sâmbătă, definitiv centralele nucleare, relatează hirado.hu. Ce este trecutul pentru Berlin poate fi viitorul pentru Varșovia, pentru că vecinul de est al Germaniei, Polonia, cel mai mare stat din regiunea Europei Centrale și de Est, plănuiește să construiască centrale nucleare după tehnologie sud-coreeană.

Germania a anunțat că nu va accepta sprijin din partea Poloniei pentru energie nucleară, însă Varșovia nu se arată  îngrijorată, dat fiind că 80% din populația Poloniei aprobă măsurile guvernului. Polonezii ar urma să construiască o centrală nucleară folosind tehnologia sud-coreeană, cu care ar putea începe producția în 2035.

80% din furnizarea de energie electrică a Varșoviei este asigurată de exploatarea centralelor pe cărbune, dar acest lucru s-ar putea încheia acum. Viceprim-ministrul polonez Jacek Sasin a anunțat recent la un eveniment că „aprovizionarea cu energie a Poloniei trebuie să fie acoperită de energie nucleară și energie regenerabilă în viitor”.

Pentru implementarea planului a fost creată o companie mixtă jumătate de stat, jumătate privată, care va putea construi o centrală nucleară în zona Konin în valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro. Centrala ar putea începe să funcționeze în 2035. „Va trebui să se înțelegem cu compania sud-coreeană Korea Hydro&Nuclear Power, care va folosi tehnologia modernă în construcție și va achiziționa și un pachet de acțiuni la această centrala nucleară”, a transmis viceprim-ministrul Sasin, care a adăugat că speră ca statul polonez să poată dețină cel puțin 51% din compania care va opera centrala nucleară.

Pe lângă centrala electrică planificată la Konin, o centrală nucleară lângă Gdansk a primit deja undă verde. Pentru aceasta a fost planificat să înceapă producția din 2033. Compania American Westinghouse este implicată în acest proiect.

Varșovia a semnat un acord cu Seulul privind producția a 1.000 de tancuri K2 coreene, iar acum construiește o centrală nucleară în Polonia.

Sprijinul pentru energia nucleară poate deveni un motiv de tensiune între Berlin și Varșovia. Autoritatea pentru protecția mediului din Mecklenburg-Vorpommern și-a exprimat îngrijorarea cu privire la demersul Poloniei și a lansat mai multe întrebări autorităților poloneze legat de centralele nucleare. Partea poloneză a adresat o invitație autorităților provinciei germane pentru a le oferi o imagine mai clară asupra problemei. Întâlnirea este programată luni.

În Europa, și Franța susține puternic energia nucleară, iar cel mai mare reactor de pe continent tocmai a început să funcționeze în Finlanda.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Asta este semnul victoriei cu degetul mijlociu arătat de polonezi nemților: v-ati închis degeaba nuclearele, ca punem noi una zona, sa aveți de unde importa.