Polonia a depus o plângere la Comisia Europeană împotriva Germaniei în legătură cu 35 000 de tone de deșeuri care ar fi fost trimise ilegal din Germania
Polonia a depus o plângere la Comisia Europeană împotriva Germaniei în legătură cu 35 000 de tone de deșeuri despre care Varșovia susține că au fost trimise ilegal din Germania în Polonia. Acest demers marchează primul pas în vederea unei eventuale sesizări a Curții Europene de Justiție (CEJ), transmite notesfrompoland.com
Deși a fost anunțată pentru prima dată în luna mai, acțiunea are loc acum pe fondul unei dispute politice interne aprinse privind depozitele de deșeuri importate ilegal, în urma unui incendiu de proporții care a avut loc săptămâna trecută la un depozit de produse chimice. Guvernul și opoziția s-au acuzat reciproc pentru această problemă.
Polonia a intervenit în repetate rânduri pe lângă Germania la nivel de stat și la nivel federal, „solicitând îndepărtarea acestor deșeuri germane, care sunt depozitate ilegal pe teritoriul polonez”, a declarat astăzi ministrul climei, Anna Moskwa, anunțând depunerea plângerii împotriva Berlinului.
„Nu am fost lăsați să alegem”, a adăugat ea, vorbind alături de ministrul Europei, Szymon Szynkowski vel Sęk. „Folosim calea pe care o poate folosi orice țară europeană, folosim plângerea la Comisia Europeană, care este prima etapă a procedurii în fața Curții de Justiție.”
Ministrul a cerut guvernului german să se debaraseze de deșeurile aflate în cele șapte situri, afirmând că contribuabilul polonez „nu poate plăti pentru îndepărtarea, pentru gestionarea gunoaielor germane”.
„Germania este unul dintre principalii inițiatori ai actualei politici climatice a UE; prin urmare, ne așteptăm cu atât mai mult ca preocuparea declarată în mod repetat pentru protecția mediului să se reflecte în fapte și ca deșeurile ilegale să fie îndepărtate de pe teritoriul Poloniei, în conformitate cu legislația în vigoare”, a declarat ea.
Ca răspuns la anunțul Poloniei, purtătorul de cuvânt al Ministerului german al Mediului, Christoper Stolzenberg, a declarat pentru postul de televiziune Polsat că responsabilitatea pentru rezolvarea unor astfel de probleme legate de eliminarea deșeurilor revine fiecărui land german în parte și nu guvernului federal.
Acesta a declarat că ministerul va „analiza cu atenție conținutul plângerii care ne-a fost prezentată” înainte de a decide care vor fi următorii pași.
Pe lângă faptul că a criticat întârzierea Germaniei în a răspunde solicitărilor polonezilor de a îndepărta gunoiul, Moskwa a acuzat fosta coaliție de guvernare formată din Platforma Civică (PO) și Partidul Popular Polonez (PSL) – ambele aflate acum în opoziție – că a permis ca importurile de deșeuri să aibă loc în primul rând.
„Guvernul PO și PSL a creat un El Dorado al gunoaielor în Polonia”, a declarat Moskwa, în timp ce activiștii partidului stăteau în spatele ei cu pancarte pe care scria „PO = mafia gunoaielor”.
În trecut, cantități mari de deșeuri străine erau importate în Polonia pentru a fi prelucrate. Cu toate acestea, o parte dintre ele au sfârșit prin a fi depozitate ilegal și chiar arse.
După un astfel de incendiu izbucnit săptămâna trecută la un depozit de produse chimice din orașul Zielona Góra, personalități ale Partidului Lege și Justiție (PiS), aflat în prezent la guvernare, și ale PO, care a fost la putere până în 2015, s-au acuzat reciproc că au permis creșterea importurilor de gunoaie în Polonia.
„PiS a făcut din Polonia un importator de deșeuri”, a declarat în weekend Michał Szczerba, politician PO, în timp ce liderul partidului, Donald Tusk, a echivalat „mirosul de deșeuri arse” cu „mirosul de corupție al PiS în Polonia”.
Moskwa a răspuns la aceste acuzații spunând că duhoarea de deșeuri la care se referea Tusk provine de la „gunoiul importat în masă sub guvernul dumneavoastră”.
În practică, datele privind importurile de deșeuri în timpul guvernării ambelor partide în Polonia sunt greu de comparat din cauza unei modificări legislative din 2013 care a permis ca unele deșeuri netoxice, precum hârtia, plasticul, metalul și sticla, să fie importate în aceleași condiții ca în întreaga Uniune Europeană – fără acordul scris al autorităților.
Până la sfârșitul anului 2012, Polonia a avut norme tranzitorii, negociate în timpul aderării la UE, pentru circulația deșeurilor în UE. Importul oricărui deșeu în Polonia necesita o autorizație eliberată de Inspectoratul șef pentru protecția mediului (GIOŚ).
După modificarea reglementărilor, obligația de a obține o autorizație s-a aplicat numai deșeurilor periculoase sau potențial periculoase.
Prin urmare, în timp ce datele de la GIOŚ, pe care ambele părți le-au folosit pentru a revendica responsabilitatea celeilalte părți pentru creșterea importurilor de gunoaie, arată o scădere mare a importurilor de deșeuri înregistrate de autorități începând cu 2013, cifrele de dinainte și de după această dată nu sunt comparabile.
Cu toate acestea, datele din 2013 încoace indică faptul că între 2015, când PiS a venit la putere, și 2019, cantitatea anuală de deșeuri toxice aduse în Polonia din străinătate a crescut de la 154 000 de tone la peste 434 000 de tone. Aproximativ 61% din importurile din ultimul an au provenit din Germania, notează site-ul de fact-checking OKO.press
Aceste cifre au fost reduse de atunci, iar anul trecut a fost pentru prima dată când Polonia a exportat mai multe deșeuri (350.000 de tone) decât a importat (300.000), a notat GIOŚ la începutul acestei luni.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii