G4Media.ro

Polonia a transmis către 50 de ţări note diplomatice de informare asupra…

Sursa foto: Pexels / Karolina Grabowska

Polonia a transmis către 50 de ţări note diplomatice de informare asupra cererii adresate Germaniei de a-i plăti reparaţii de război pentru al Doilea Război Mondial

Viceministrul polonez de externe Arkadiusz Mularczyk a confirmat miercuri că guvernul de la Varşovia a transmis către ”circa 50 de ţări” note diplomatice de informare asupra cererii pe care Polonia a adresat-o Germaniei să-i plătească reparaţii de război pentru al Doilea Război Mondial, relatează Agerpres.

Potrivit oficialului citat, respectiva notă a fost remisă ţărilor ”membre ale UE, NATO şi Consiliului Europei”, iar aceasta cuprinde ”informaţii despre fundamentele de drept, raţiunile istorice şi morale (ale Poloniei) de a solicita Germaniei reparaţii de război”.

”Prin această notă informăm statul german, şi de asemenea partenerii noştri europeni, că declaraţiile despre responsabilitatea morală nu pot ţine loc unui acord just de plată a compensaţiilor, reparaţiilor şi returnării bunurilor culturale şi operelor de artă sustrase Poloniei, precum şi resurselor sale bancare”, a motivat ministrul adjunct polonez de externe.

”Numai aşa relaţiile noastre vor putea fi oneste în viitor şi reconcilierea noastră va fi reală, nu doar una de faţadă”, a completat el.

După ce a evocat ani la rând chestiunea reparaţiilor de război fără a avansa o sumă concretă, guvernul de la Varşovia a cerut oficial Germaniei în septembrie să-i plătească 1.350 de miliarde de euro, invocând o evaluare făcută de o comisie alcătuită din economişti, avocaţi şi istorici.

Această comisie a prezentat un raport în trei volume despre pierderile economice, patrimoniale şi umane provocate Poloniei de către Germania în al Doilea Război Mondial în perioada 1939-1945.

Guvernul de la Berlin a transmis însă în mod repetat că, din punctul său de vedere, problema reparaţiilor de război cerute de Polonia este închisă, întrucât guvernul polonez a semnat în anul 1953 un acord cu fosta Republică Democrată Germană (RDG) prin care Varşovia renunţa la cererile privind reparaţiile de război.

Însă conform Varşoviei, acel acord semnat de guvernul comunist polonez este nul din punct de vedere juridic, dat fiind că atunci Polonia acţiona la ordinele URSS.

Viceministrul polonez de externe Arkadiusz Mularczyk, care va efectua la începutul lunii decembrie o vizită oficială în Germania, a susţinut în declaraţia sa de miercuri că solicitarea adresată Berlinului ”nu înseamnă o escaladare în relaţiile germano-poloneze”, dar a avertizat că, ”dacă nu va exista voinţă de dialog din partea Germaniei, Polonia va întreprinde acţiuni în cadrul organizaţiilor internaţionale”.

Fostul premier liberal polonez şi fost preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, în prezent lider al opoziţiei poloneze, a acuzat guvernul conservator de la Varşovia că duce „o campanie anti-germană” prin cererile sale insistente asupra reparaţiilor de război.A

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Germania de atunci nu e Germania de azi. E o prostie asta.

    • Nu cerem si noi, urmasii lui Burebista, despagubiri de la Italia pentru ce a facut Traian pe aici ??? Nu inteleg ce urmareste Polonia cu atitudinea asta aiuristica. Exista tratate internationale, ce vor polonezii ???? De ce nu sar si la gatul rusnacilor, care i-a mutat cu 100 de km la vest ??? Si de ce n-ar sari si nemtii, sa le ceara polonezilor sa le dea inapoi cei 100 de km cu care s-au mutat in vest, peste teritoriu german ???? Poate sare si Lituania, ca Ucraina a facut parte din Regatul lituanian la un moment dat. Finlanda este inghesuita acum pe jumatate din teritoriul ei legitim, caci cealalta jumatate a insfacat-o Rusia, poate cere despagubiri, nu ????

    • Au cerut idem și Rusiei dar mizerabilii ăștia nu spun asta

    • Și ce moment potrivit și-au ales dumnealor,polonezii,cind putin este pe punctul de a semăna război în toată Europa și nu numai! Mai este oare ceva discernământ în politica mondială?!?,

  2. Sa ceara si Rusiei si catvdau rusii sa dea si germanii.

  3. De atunci au trecut aproape 100 de ani, dar in cazul Rusiei de acum, e clar ca va trebui sa existe compensatii proportionale cu crimele comise, adica uriase.

  4. Ar trebui sa cerem si nou. Germanii ne-au jefuit petrolul si din cauza asta ne-au bombardat amuricanii in ww2

    • Nemtii ne-au platit tot, pana la ultima marca. Datorita lor am iesit cu 100 Kg de aur in plus dupa razboi. Aur pe care ni l-a furat, si de data asta, Rusia. De data asta cica legal, ca despagubiri de razboi. Rusii fura tot, de ori unde pot, este modul lor de atrai de 2300 de ani. De muncit, vai, nui sunt in stare sa faca nimic, nu pot produce plus valoare, sunt puturosi si betivi. Pe langa asta sunt ucigasi, mincinosi si talhari. O multime de calitati s-au adunat la aceasta corcitura dintre slavii din stepa si mongolii Hoardei de Aur.

    • Citește o carte.. românia a fost platita in aur de germania nazista pt petrolul și cerealele vândute în timpul ww2….nu vorbi niviodat neintrebat dacă nu iti faci o educație…e nunai vina ta …

  5. 1350 mld de euro? Nivi nu știam că Germania din 2022 au asemenea datorii către poloneji

  6. Și ce dacă. Cineva a ucis pe o persoană. 10 ani au trecut. Nu mai trebuie să răspundă pentru asta? Nu este același om

  7. Alta istorie, de fapt sunt frați cu ucrainienii, sa vadă de unde a început al doilea război mondial. Te doare capul.

  8. opincarii moldo-vlahi nu au dreptul sa ceara de la rusi asa zis tezaur , in schimb ati primit Transilvania .. asa ca ciocul mic …

  9. Mars fa la Maskva sau Beograd. Acolo se mananca orice, wo hmaa rusofila ce esti !

  10. Au cerut idem și Rusiei dar ăștia nu zic nimic.

  11. un sfat pt polonia: faceti rost de arma atomica asap. Altfel vecinii aia 2 va vor imparti din nou.