G4Media.ro

Polonia anunță că vrea să devină un „centru economic” pentru Ucraina și…

Sursa foto: Facebook / Mateusz Morawiecki

Polonia anunță că vrea să devină un „centru economic” pentru Ucraina și se oferă să exporte grâul ucrainean

Ajutorul oferit de Polonia pentru Ucraina va stimula economia poloneză, a spus miercuri premierul țării Mateusz Morawiecki, care a transmis că țara sa este pregătită să transporte grâul ucrainean destinat exportului și blocat de invazia rusească, relatează digi24.ro, conform Reuters.

Polonia va beneficia de pe urma acordurilor prin care se va angaja să reexporte grânele Ucrainei, să ajute la reconstrucția infrastructurii țării și să importe eneregie din țara vecină, potrivit prim-ministrului polonez, care a fost prezent la inaugurarea unei tabere de locuințe temporare destinate refugiaților ucraineni care și-au pierdut casele din cauza războiului.

Un aliat neclintit al Kievului, Polonia a fost unul dintre cei mai mari susținători financiari ai Ucrainei de când Rusia a invadat țara, dar Morawiecki a spus că ajutorul oferit ucrainenilor ar putea aduce beneficii și pentru economia poloneză.

„Azi pregătim câteva acorduri între anumite ministere care vor ajuta Ucraina și vor da un impuls economiei Poloniei”, a spus prim-ministrul polonez în timpul unei conferințe de presă susținută în Borodianka, orașul distrus de ruși când au încercat să cucerească Kievul.

„De exemplu, acestea sunt înțelegeri legate de exportul grâului ucrainean”, a spus Morawiecki, adăugând că Polonia ar putea deveni un centru economic pentru Ucraina. Căile ferate poloneze vor beneficia de pe urma transporturilor de grâu din Ucraina spre porturile de la Marea Baltică.

În timp ce Rusia controlează și blochează porturile ucrainene de la Marea Neagră, grâul de export din Ucraina a rămas în depozite de la izbucnirea invaziei rusești. Moscova a dat vina pe sancțiunile impuse de Occident pentru perturbarea exporturilor de grâu și îngrășăminte care au agravat criza alimentară mondială.

Morawiecki a spus că Ministerul Infrastructurii din Polonia va fi implicată în proiectele de reconstrucție a drumurilor și căilor ferate din Ucraina, în timp ce Ministerele de Apărare și cel al Afacerilor Interne lucrează la definitivarea acordurilor dintre cele două state.

„Companiile poloneze vor lua parte la reconstrucția [Ucrainei], dar mai întâi trebuie să eliberăm Ucraina”, a spus premierul polonez.

Kiev și Varșovia au discutat și despre importurile de electricitate din Ucraina, care ar ajuta să creeze stabilitate pentru rețeaua de electricitate a Poloniei și va permite Ucrainei să își integreze rețeaua națională în sistemul folosit în Uniunea Europeană.

După ce Rusia a invadat Ucraina și i-a bombardat rafinăriile, Polonia și-a ajutat țara vecină livrându-i combustibili auto gratis, relatează digi24.ro

Sursa foto: Facebook / Mateusz Morawiecki

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Nu aveti sanse. Romania ofera toate conditiile pt a exporta cerealele ucrainienilor cu profit pt ambele parti. Pune la dispozitia ucrainienilor 400 de vagoane de marfa noi-noute,pregatite in portul Constanta sa transporte tot ce este nevoie.

    • Bănuiesc că e o glumă? Nu am văzut asta nicăieri. Știu de acele vagoane, fier vechi, care blocau transportul din portul Constanța.

    • Gresit. Romania ar putea oferi, dar e de munca. Astora de la putere si prin extensie angajatilor lor nu le place munca. Altfel nu se bloca portul Constanta. Toate deficientele actuale din port sunt de ani de zile, si tot de ani de zile ar fi trebuit remediate, dar nu i-a pasat nimanui.

    • Printre vagoanele alea au crescut copaci..Ar trebui chemat Ocolul Silvic,padurarul,țapinaru,austriacul,șeful de post.sa taie pădurea crescută in ultimii 32 de ani in portul Constanța.

  2. Graul produs in Ucraina-17,5 mil. ha din suprafata agricola a Ucrainei apartin Monsanto, Dupont, si inca vreo 2 campanii.La fel si in Romania doar ca aici au doar 5 mil. Ha din supragfata toatala de 15,5 mil. ha.Deci, cine tipa…ca maore limea de foame, de pandemie, de lipsa vanzarilor de armament….

    • @A REVEDERCI
      „17,5 mil. ha din suprafata agricola a Ucrainei apartin Monsanto, Dupont…!
      Monsanto, Dupont – firme bio-tehnologice – sunt şi proprietari de terenuri ?
      1. Ai referinţă?
      2. Şi chiar dacă ar fi aşa, care ar fi problema ?

  3. Cum știu alții sa se foloseasca de orce opurtunitate… in timp ce noi dormim. La Isacia, o barja, la vămi cozi de km.
    Bravo națiune ce conduceti!

  4. În curând vom deveni un mic punct negru pe harta Europei. Polonezii au profitat la maxim de ceea ce le-au oferit timpurile de după 1989! Noi, încă în epoca de piatră. Arcuri și săgeți!

  5. Iar tie ti-a luat putin sa arunci cu rahat instinctiv, ca un trol politruc ce esti…
    Ce anume ai sa reprosezi, Ionute, comentariului anterior?

  6. ! Alexl

    Daca informatia e adevarata, desi am mai citit despre asa ceva, ea ne dezvaluie oleaca care este structura capitalului din Ukraina, propirtia dintra capital privat autohton si capital strain si de-aici implicatiile asupra politicului!

    In al doilea rand, ea ne arata ca blocarea exportului de cereale afecteaza cumparatorii, dar afecteaza si producatorii, si de-aici presiunea pentru expirturile de ceteale ukrainiene, nu si rusesti!, daca tot vorbim de nevoile cumparatorilir!

    Poate gresesc eu