G4Media.ro

Polonia aşteaptă concesii din partea Bruxellesului după ce a blocat bugetul UE…

Sursa Foto: Facebook/ Mateusz Morawiecki

Polonia aşteaptă concesii din partea Bruxellesului după ce a blocat bugetul UE / Guvernul de la Varșovia și-ar dori ca decizia de blocare plăților către un stat membru să fie luată cu unanimitate, ceea ce ar face, practic, imposibilă aplicarea mecanismului

Polonia se aşteaptă ca Bruxellesul să facă noi propuneri pentru ieşirea din impasul creat după ce această ţară, împreună cu Ungaria, a blocat prin veto bugetul multianual al UE şi planul european de relansare, în sumă totală de 1.800 miliarde de euro, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al guvernului, transmite Reuters.

La reuniunea de luni a ambasadorilor la UE ai statelor membre, Ungaria şi Polonia au blocat adoptarea bugetului pe 2021-2027 şi a pachetului de relansare, din cauza unei prevederi ce condiţionează accesul la fonduri europene de respectarea statului de drept.

‘Aşteptăm noi propuneri care să fie coerente cu tratatele UE şi, în al doilea rând, să fie în concordanţă cu concluziile (deciziile) Consiliului European din iulie, când a fost convenit bugetul UE’, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller, la postul public de radio.

Ambele ţări riscă să piardă accesul la zeci de miliarde de euro din fonduri UE dacă această condiţionare, introdusă de liderii UE în iulie şi întărită de Parlamentul European, va fi menţinută.

Citând o sursă apropiată guvernului de la Varşovia, cotidianul Dziennik Gazeta Prawna scrie că Polonia este conştientă că va fi imposibil să elimine această condiţionare, dar că va saluta scenarii care să dilueze mecanismul ce leagă finanţarea de conformarea la statul de drept.

Una din propunerile poloneze presupune că executivul UE ar cere unanimitate dacă ar dori să blocheze plăţi către un stat membru.

În acest scenariu, întrucât Ungaria s-a alăturat Polonia în lupta cu Bruxellesul, în practică va fi imposibilă activarea condiţionării plăţilor UE de respectarea statului de drept.

Vetoul polono-ungar înseamnă că, probabil, banii pentru redresarea economică a ţărilor UE de pe urma recesiunii declanşate de pandemia COVID-19 vor veni cu întârziere faţă de planul iniţial, în care ar fi început să fie distribuiţi de la mijlocul lui 2021.

Statele UE urmează să discute paşi suplimentari joi. Polonia a descris luni acest veto drept începutul unei dezbateri menite să se ajungă la un compromis.

‘Nu vă grăbiţi, acestea sunt doar discuţii la nivel de ambasadori, cea mai importantă dezbatere încă nu a avut loc’, a spus ministrul adjunct de externe, Szymon Szynkowski vel Sek, la televiziunea publică.

‘Polonia vrea ca pactul pe termen lung să fie adoptat cât mai curând posibil … dar aceasta nu se poate face pe seama suveranităţii statelor membre’, a subliniat el.

Un sondaj întreprins de organizaţia United Surveys a arătat că 57% dintre polonezi sprijină acest veto, în vreme ce 20% sunt împotriva blocării bugetului UE.

În acelaşi timp, partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, este susţinut de 30% dintre cetăţenii cu drept de vot, conform unui alt sondaj.

Sursa: Agerpres

Foto: Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei / Sursa: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. mai faceti si voi olecuta de gargara si va trece .

  2. cutu- cutu ,n a Grivei mamaliga daca vrei . daca nu o pun in cos si-o dau miine la cocos .

  3. Stau pomanagii cu limba scoasa sa primeasca bani gratis nemunciti. Si Doamne fereste a faca cineva ceva sa intirzie banii.

  4. conducatori cu coloana si cetateni(polonezi si maghiari) care au demnitate si se opun kuristilor,lesbienelor,tradarii fiintei nationale etc

  5. Sa isi construiasca un salon de asteptat, sa isi cumpere perne confortabile. Pentru ca au de asteptat mult timp 😀

  6. Câteva observații și corecții, legate de bugetul Uniunii, de 1824,3 miliarde de euro și de intențiile de blocare exprimate de Polonia și Ungaria.
    Mai întâi despre mecanismul de adoptare a bugetului. După luni de negocieri în Consiliu și Parlament asupra mărimii bugetului, contribuțiilor statelor care finanțează net bugetul, precum și asupra condițiilor de acordare, au fost în final stabilite bugetul ( 1074,3 miliarde euro ) și bugetul de relansare, de 750 miliarde de euro. În această fază ar fi urmat procedura de votare de către ambasadorii statelor ( un fel de sondare a intențiilor ) urmat de votul miniștrilor de resort, ca în Decembrie să fie aprobate la reuniunea primilor miniștri ai statelor membre. Ieri, ambasadorii țărilor membre în Uniune au acceptat cu majoritate calificată prevederea conform căreia acordarea fondurilor către statele membre să se condiționeze de respectarea statului de drept. Ambasadorii Poloniei și Ungariei au transmis intenția de veto al guvernului lor ( ambasadorii nu pot bloca bugetul, nu este de competența lor ) intenție, care a fost exprimată și în scris de primii miniștri ai Poloniei și Ungariei către forurile superioare ai Uniunii ( inclusiv Dna. Merkel ). Ungaria a înaintat și o propunere proprie cu privire la condițiile de acordare, din care a scos termenul de ”stat de drept”, precum și toate referințele cu privire la corupție, presă liberă, abuzuri de putere ( două treimi din condiții).
    Problema cea mai importantă a celor două guverne este teama de a nu fi sancționate înainte sau în timpul alegerilor generale care vor avea loc ( 2022 în Ungaria, 2023 în Polonia ). Ungaria a introdus niște termene de amânare în materialul propriu și chiar o cale de atac a unei eventuale sancțiuni. Unele administrații locale importante ( de ex. primăria generală a Budapestei ) au cerut de la Uniune o modificare în prevederi, care să permită obținerea unor finanțări în mod direct și nu prin intermediul guvernului ( ca răspuns la faptul că Orban a micșorat cu sute de miliarde bugetul primăriei capitalei ungare, aceasta având un primar general din opoziție )
    În treacăt fie spus, mi se pare amuzantă ardoarea cu care se salută de către unii comentatori ”lupta pentru independență” a celor două state, în timp ce par să uite complet de faptul că finanțarea unor județe sau administrații locale românești se decide în funcție de culoare politică și de puterea de influență ale unor ”baroni” locali.

    • Felicitari, Daddy, pentru randurile tale, eu recunosc ca nu stiam nimic din mecanismele care duc la asemenea miscari financiare internationale si…nici unde sa caut ca sa aflu, fiindu-mi foarte greu din cauza necunoasterii vreunei limbi straine…(cred ca treb sa m-apuc de engleza macar, sa vad pe unde gasesc un curs gratis…). Fiind un cunoscator, mai explica-ne celor care nu avem habar, fii tu Moise Guran-ul prin articolele astea …! Si multumiri !

  7. Cu coloana dar fara creier la fel ca tine!

  8. Tratatele UE nu prevad nicio conditionare a fondurilor europene, drept urmare orice conditionare este o grava incalcare a normelor statului de drept.
    Majoritatea globalist-liberalo-progresista practic santajeaza politic tarile mai mici care nu se aliniaza, care refuza migratia ilegala, care refuza schimbarea bazei crestin-democrate si umaniste a culturii si civilizatiei europene, care refuza aruncarea la gunoi a institutiei de baza a societatilor umane, si anume a familiilor traditionale, si inlocuirea lor cu niste concepte neomarxist-progresiste gen lmbtq etc.
    Acum astea sunt pe tapet, maine vor fi inventate alte definitii si criterii ale ”statului de drept” (sic!) in acceptiunea stangisto-liberala, care va fi folosita cu forta ca arma politica si ideologica.
    O masa imensa de oameni spalati pe creier, prea lenesi si sa gandeasca, asista cu boii la distrugerea voita a modului lor de viata.
    Se impune o revolutie culturalo-ideologica imediata pentru revenirea Europei la cea ce a fost.
    Vetoul celor 2 state de fapt a fost un veto impotriva santajului politico-ideologic al EUSSR.

    • nu ai intekles nimic