G4Media.ro

Polonia avertizează Europa să se pregătească pentru o „schimbare” în relațiile cu…

Foto: MAE Polonia

Polonia avertizează Europa să se pregătească pentru o „schimbare” în relațiile cu SUA, indiferent cine va fi viitorul președinte: Europa nu are altă opțiune decât să se pregătească pentru schimbare

Ministrul de externe al Poloniei, Radek Sikorski, a avertizat aliații europeni că trebuie să se pregătească pentru o „schimbare” în relația transatlantică și să înceapă să cheltuiască mai mult pentru apărare – indiferent cine va fi ales președinte al Statelor Unite în noiembrie, informează Politico.

Radek Sikorski a declarat pentru Politico că el consideră că Statele Unite vor rămâne un „partener strategic” pentru Uniunea Europeană, indiferent de cine câștigă cursa prezidențială din SUA.

Dar țările europene nu au „altă opțiune” decât să își asume mai multă responsabilitate pentru apărarea lor colectivă, având în vedere că Washingtonul va continua să „supravegheze îndeaproape Asia”.

„Este de datoria noastră să le explicăm partenerilor noștri americani că atâta timp cât simțim amenințarea Rusiei, nu ne vom putea angaja pe deplin acolo”, a spus el referindu-se la Asia, unde țările europene au desfășurate mult mai puține forțe decât Statele Unite.

Comentariile lui Sikorski, care au fost făcute după ce președintele american Joe Biden a anunțat că se retrage din cursa prezidențială, subliniază îngrijorarea din ce în ce mai mare a aliaților europeni ai Washingtonului că SUA și-ar putea reduce semnificativ investițiile în NATO, în special dacă fostul președinte Donald Trump și contracandidatul său izolaționist, JD Vance, vor fi aleși la Casa Albă în noiembrie.

În timp ce Europa este mai îngrijorată cu privire la potențiala revenire a lui Trump, diplomații din mai multe țări UE susțin că pivotul spre Asia este o tendință mai profundă în politica externă a SUA și a fost în curs de desfășurare atât sub președinți democrați, cât și republicani.

În plus, biroul lui Sikorski a pregătit un document de cinci pagini care face bilanțul relației transatlantice, pe care l-a prezentat celorlalți miniștri de externe ai UE în timpul unei reuniuni care a avut loc luni la Bruxelles.

Documentul detaliat îndeamnă liderii UE și naționali să își adapteze rapid comportamentul la viitoarea schimbare, dar și să lucreze în mod colectiv pentru a risipi percepțiile negative despre relația transatlantică care s-au impus, mai ales din partea republicanilor.

Printre altele, liderii și funcționarii UE trebuie să abordeze percepția – corectă sau incorectă – că America este avantajată de partenerii săi comerciali, inclusiv de Uniunea Europeană. În timp ce UE rămâne principalul partener comercial global al Statelor Unite, un deficit tot mai mare al SUA în comerțul de bunuri cu Europa alimentează această poveste.

Elitele de pe ambele maluri ale Atlanticului trebuie să „învețe cum să vorbească” cu publicul despre motivele pentru care relația UE-SUA este reciproc avantajoasă atât din punct de vedere economic, cât și strategic, se arată în document.

Un alt obiectiv este dezinformarea și propaganda rusă, care se intensifică înaintea votului prezidențial din noiembrie și care urmărește să submineze sprijinul SUA pentru războiul din Ucraina.

„Dacă Moscova poate încuraja tendințele izolaționiste în rândul americanilor, îi poate convinge că Statele Unite nu au interese reale pentru care să merite să lupte în Europa și îi poate motiva să se opună asistenței militare pentru Ucraina”, avertizează documentul, «atunci Kremlinul ar putea câștiga nu numai un război militar în Ucraina, ci și unul hibrid în întregul Occident».

Subliniind diferențele de percepție a Rusiei între americanii mai tineri și cei mai în vârstă, documentul îndeamnă, de asemenea, factorii de decizie politică să își adapteze argumentele pentru un public mai tânăr care nu este familiarizat cu Uniunea Sovietică.

În cele din urmă, documentul polonez îndeamnă instituțiile UE să intensifice „comunicarea strategică” destinată factorilor de decizie de la Washington și să insiste asupra ideii că SUA beneficiază de pe urma alianței cu țările europene.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...