G4Media.ro

Polonia condiționează intrarea Ucrainei în UE de soluționarea disputei istorice privind masacrul…

Sursa foto: European Council

Polonia condiționează intrarea Ucrainei în UE de soluționarea disputei istorice privind masacrul din Volînia

Vicepremierul Poloniei, Władysław Kosiniak-Kamysz, a afirmat că Ucraina nu poate fi admisă în Uniunea Europeană până când Varșovia și Kievul nu vor rezolva problema masacrului din Volînia, o dispută istorică cu care se confruntă ambele țări de zeci de ani, potrivit Rador Radio România.

Kosiniak-Kamysz, care este și ministrul Apărării, a subliniat la televiziunea PolSat că „nu vor exista frontiere deschise sau schimburi comerciale la nivelul actual [cu Ucraina], dacă nu se va rezolvă problema Volînia”, adăugând că, deși Polonia „dorește ca Ucraina să se dezvolte, nu poate lăsa netratată o rană care nu s-a vindecat”.

„Permiteți-mi să spun clar: Ucraina nu va adera la Uniunea Europeană dacă nu se va rezolvă chestiunea Volîniei”, a conchis vicepremierul, care nu a ezitat să descrie evenimentele din Volînia drept un „genocid” care trebuie „rezolvat”, fără a preciza în ce mod.

„Masacrul de la Volînia”, așa cum este cunoscut în Polonia, se referă la execuția a aproximativ 120.000 de civili de către naționaliștii ucraineni în regiunea istorică Galiția (acum parte a Ucrainei), între 1943 și 1945, în contextul celui de-al Doilea Război Mondial. Este vorba despre un episod istoric cu care se confruntă de zeci de ani Polonia și Ucraina și care încă întunecă relațiile bilaterale dintre aceste țări, care își mențin opinii divergente asupra cauzelor și responsabilităților evenimentelor.

În urmă cu câteva zile, cu ocazia zilei de 11 iulie, declarată de Parlamentul Polonez drept zi națională în memoria victimelor de la Volînia, la Domostawa a fost inaugurat un monument care prezintă copiii polonezi trași în țeapă de un trident, simbol național al Ucrainei, alături de numele localităților unde a fost comis masacrul.

În aceeași zi, președintele polonez, Andrzej Duda, a ordonat ca numele Volîniei să fie proiectat pe fațada palatului prezidențial și a făcut public un mesaj în care spunea că „viitorul trebuie construit pe adevăr”. Șeful statului a subliniat că „noi, polonezii, vom cere mereu o comemorare demnă (…) și să se facă exhumările necesare”.

În 2022, guvernul de la Kiev a ajuns la un acord pentru a le acorda polonezilor permisiunea de a relua exhumarea cadavrelor din gropile comune din Al Doilea Război Mondial din vestul Ucrainei, dar din cauza războiului rusesc proiectul nu a putut fi reluat.

Sursa: LA RAZON / Rador Radio România

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ăsta este discursul FSB-ului și text de propagandă al Moscovei!
    Românii sunt slugi și nu au obținut nimic de la UE sau NATO!
    In realitate Ucraina a recunoscut minoritatea română din Ucraina că romana, dreptul lor de a învăța în limba maternă dacă doresc.
    Interesul nostru acum este Ucraina in UE, NATO și Schengen, ca atunci cand vreau să merg in Bucovina să merg ca și când aș fi in tara mea!
    Această soluție însă nu naște război și Rusiei nu-i convine! De aici si comentariul!
    Rusia vrea un turn Babel in zonă ca ea să fie cea mai puternică, nu-i iese și mai încearcă cu axa răului poate prinde niște idi ți utili!