G4Media.ro

Polonia critică decizia Curții europene de Justiție prin care s-a dispus închiderea…

Sursa foto: Facebook/ Mateusz Morawiecki

Polonia critică decizia Curții europene de Justiție prin care s-a dispus închiderea minei de cărbune de la Turow

Decizia luată vineri de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) conform căreia Polonia trebuie să închidă exploatarea minei de cărbune de la Turow, situată în apropiere de Republica Cehă, este contrară principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, a reacţionat premierul polonez Mateusz Morawiecki, conform Agerpres, care citează thenews.pl.

Într-o declaraţie publicată vineri seară, şeful executivului polonez a spus că nicio decizie luată de CJUE nu trebuie să pună în pericol securitatea energetică a vreunui stat membru al UE.

El a adăugat că termocentrala de la Turow, alimentată cu lignit de la mina situată în apropiere, acoperă între 4 şi 7% din cererea de energie a Poloniei.

”Funcţionarea sa stabilă garantează că gospodăriile, şcolile, spitalele şi companiile sunt capabile să funcţioneze. Mina influenţează securitatea, sănătatea şi existenţa a milioane de polonezi”, indică declaraţia citată.

Potrivit lui Morawiecki, măsurile luate de CJUE sunt „disproporţionate şi incorecte”.

CJUE a decis vineri că Polonia trebuie să pună capăt „imediat” exploatării unei mine de cărbune situate în apropiere de Republica Cehă şi ale cărei efecte nocive asupra mediului au fost denunţate de Praga.

Decizia CJUE a venit în răspuns la o acţiune formulată de guvernul ceh pentru a obţine de urgenţă oprirea funcţionării minei de lignit de la Turow, cazul urmând să fie examinat pe fond mai târziu.

Mina cu carieră deschisă de la Turow, exploatată din 1904, se află în sud-vestul Poloniei, în apropiere atât de graniţa cu Republica Cehă cât şi de cea cu Germania. Grupul energetic public polonez PGE, care deţine şi operează mina, intenţionează să continue extragerea cărbunelui până în 2044 şi să extindă exploatarea cu 25-30 kilometri pătraţi.

Potrivit autorităţilor cehe, mina are un impact negativ asupra mediului din regiunile frontaliere, localnicii reclamând zgomotul creat, praful generat de exploatare şi periclitarea rezervoarelor de apă potabilă.

Sursa foto: Facebook/Mateusz Morawiecki

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...