G4Media.ro

Polonia cumpără 32 de avioane americane F-35 cu 4,6 miliarde de dolari

Polonia cumpără 32 de avioane americane F-35 cu 4,6 miliarde de dolari

Prin cumpărarea de avioane F-35, Polonia vrea să-și consolideze prietenia cu SUA, scrie Monika Sieradzka pentru Deutsche Welle.  Este una din cele mai mari achiziții militare din istoria Poloniei: 32 de avioane de luptă americane, pentru 4,6 miliarde de dolari. Varșovia vrea să-și întărească astfel relația cu SUA, garantul securității sale.

Ziua de vineri, 31 ianuarie 2020 va „intra în istoria armatei poloneze”, a declarat ministrul Apărării Mariusz Blaszczak. Împreună cu președintele polonez Andrzej Duda, ministrul pecetluiește în această zi „istorică” achiziționarea a 32 de avioane de luptă americane F-35A Lightning. Aviația militară poloneză nu a deținut nicicând asemenea dotări moderne. Avioanele construite de concernul american Lockheed Martin ar fi un „top of the top” absolut al dotărilor militare moderne.

Primele avioane de luptă în patru ani

„Un atacator potențial ar trebui să știe acum că orice atac asupra Poloniei va primi un răspuns hotărât. Aceste avioane pot oferi un astfel de răspuns”, a declarat politicianul din partidul de guvernare PiS, intevievat de televiziunea de stat. El s-a declarat mândru de prețul „bun” obținut, Polonia fiind nevoită să achite acum doar 4,6 miliarde de dolari, față de prețul de pornire de 6,5 miliarde. Blaszczak face o comparație cu Belgia, care a plătit pentru 34 de avioane de luptă 4,25 miliarde de dolari.

Primele aparate de zbor vor fi livrate în 2024. Piloții polonezi și personalul de la sol vor efectua ulterior stagii de pregătire în SUA iar doi ani mai târziu avioanele de luptă vor fi integrate în arsenalul armatei poloneze. Drept completare la avioanele de luptă, Polonia va cumpăra și avioane de supraveghere fără pilot.

Modernizarea este urgent necesară

Achiziția de vineri este parte din proiectul amplu al guvernului PiS de modernizare a armatei poloneze. Cea mai numeroasă armată din flancul de est al NATO are 100.000 de soldați. Aceștia se antrenează în militare și tancuri vechi, provenite din perioada sovietică. Din cele 32 de avioane de luptă MiG-29 de producție sovietică, doar o treime sunt gata de utilizare în luptă.

În ultimii doi ani, în Polonia s-au prăbușit trei avioane MiG. Experții vorbesc de piese de schimb insuficiente și de îngrijire tehnică deficitară. Polonia are a treia cea mai mare armată de tancuri din NATO, după SUA și Turcia, dar o parte din tancurile ei sunt vechi. În actualul proces de modernizare, acestea urmează să fie dotate cu tehnică mai modernă.

Cheltuieli militare sporite

Guvernul PiS se umflă în pene atunci când președintele american Donald Trump laudă Varșovia pentru cheltuielile sale militare ridicate. Polonia este printre puținele țări membre care respectă obligațiile convenite de aliații din NATO privind alocarea unui buget de minim 2% din PIB cheltuielilor militare.

Până în 2030, Varșovia va spori bugetul Armatei la 2,5% din PIB. Lucru de care profită din plin industria americană de armament. Polonia a plătit și mai mult decât acum pe avioane în 2018 pe două sisteme de rachete sol-aer de tip „Patriot”. Suma s-a ridicat la 4,75 miliarde de dolari și a fost cea mai mare afacere militară din istoria Poloniei.

Criticile opoziției

Actualul contract de achiziție a avioanelor de luptă este controversat în Polonia. Pentru Tomasz Siemoniak, politician de opoziție de la coaliția civică și fost ministru al Apărării (2011-2015), decizia ar fi fost luată „prea repede și fără respectarea procedurilor necesare”. „Au fost ignorate analizele, Parlamentul a fost ignorat și subiectul nu a fost dezbătut public”.

Deputații din opoziție vorbesc despre negocieri „secrete” purtate cu SUA. Ei se plâng că nu au avut nicio șansă să afle detalii despre planurile de achiziții ale guvernului, pentru că acestea nu au fost prezentate clar în proietul de buget al Ministerului Apărării. Coaliția civică descrie acordul drept „propagandistic” și cere ca rentabilitatea afacerii să fie verificată de Camera de Control Superioară, cel mai înalt for de acest tip din Polonia.

SUA – garant al securității

Opoziția critică prețul ridicat al securității oferite de SUA, dar consideră la rândul ei că America este un garant de securitate preferabil Europei. „Nu există niciun dubiu asupra faptului că SUA sunt aliatul cel mai important al Poloniei și că este absolut corect să cumpărăm tehnică de luptă de la firme americane”, confirmă fostul ministru al Apărării Siemoniak de la coaliția civică.

Varșovia consideră că amenințarea cea mai mare la adresa securității sale este vecinul de la est, Rusia. Polonia se străduiește să obțină staționarea permanentă a soldaților americani pe teritoriul său după izbucnirea conflictului din Ucraina. După anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea în 2014, au fost desfășurate batalioane NATO în Polonia și în cele trei țări baltice. În Polonia se află peste 4.500 de soldați americani. Varșovia nu este însă mulțumită, deoarece soldații sunt incluși într-un mecanism de rotație, trupele fiind schimbate în mod regulat.

Proiectul „Fort Trump”

În 2018, PiS a demarat la Washington o ofensivă diplomatică pentru a obține staționarea de durată a soldaților americani pe teritoriul polonez. Un document intitulat „Propunere pentru o prezență americană de durată în Polonia” a fost trimis funcționarilor guvernamentali și congresmenilor americani, precum și celor mai importante think-tank-uri. Varșovia ar vrea ca SUA să trimită pe teritoriul polonez o întreagă divizie de tancuri și ar fi dispusă să plătească în acest sens două miliarde de dolari.

Întregul proiect, menit să consolideze legătura Poloniei cu America, a fost botezat de președintele polonez Duda cu numele „Fort Trump”. În 2019, Donald Trump a menționat că ar urma să fie trimiși în Polonia încă 1.000 de soldați americani, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Polonia încearcă acum să construiască „Fort Trump” prin afaceri de miliarde de dolari cu industria americană de armament.


Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. astia dau un ban, dar stiu pe ce il dau!

    • Domnul Ciucă a fost în Portugalia să mai ia 5 F16 vechi . Pâna la sfârșit cred că vom plăti mai mult pe fiare vechi decât polonezii pe F35 noi, dar a luat Werner o șapcă ce valorează mult mai mult .Va avea probleme să se asorteze cu genunchii goi ai doamnei ,sper sa nu treacă la pantaloni scurți.

    • @ion59: problema cea mai mare va fi sa iti gasesti tu neuronul pricajit prin zglaveaza ta de tinichea recuperata dintr-o galeata rosie primita de la psd!

  2. Forța poloneză! Bravo lor pt ca au înțeles că fără o armată puternică nu poate exista nici viață socială, nici economie, nici democrație!

    • Saracii elvetieni, norvegieni, suedezi, danezi, etc. Cat de rau este sa nu ai armata puternica. Fara ea, nimic nu se poate.

    • 2 la sută trebuie ,,donații „Unchiului Sam că altfel e belea ,nu mai dă șepci gratis .

    • el, geniule:)) iar ne umpli de istorie alternativa?:)))

      Armata elvețiană, o țara neutra care nu a participat la nicio confruntare.
      Armata suedeza, o amărăciune de aproximativ 30k oameni și un buget de 6,5 mld. Cam cât au dat polonezii pe avioane.
      Armata norvegiană aprox 23k oameni.
      Armata daneza, o gluma care in al doilea război a capitulat in doua ore. Aproape la fel de repede ca Franța:)))
      Cât despre etc… suntem lămuriti. Armata germana a fost pusă cu botul pe labe de Ursula, Franța e așa cum o știm, întodeauna gata sa se predea … Romanica ara cu MIG21. La fel de dilentant ca de obicei, n’est pas?

    • Danemarca si Norvegia sunt sub umbrela nucleara NATO ca tari membre depline, Elvetia e neutra .
      Dar un exemplu bun in spiritul argumentului tau e faptul ca Rusia are armata mare dar economia ruginita, cu un produs intern brut sub cel al Italiei!

    • Nerelevant. Armata rusa are aprox 800k personal activ și vreo 2 mil de rezerviști. Un buget de aproximativ 98 mld USD. E știut faptul ca au cel mai mare arsenal atomic din lume. Cu voia amaratului de Obama a invadat Crimeea și Ucraina iar europa a tăcut mâlc. Polonia a înțeles ca Europa nu e in stare sa ii asigure securitatea, la fel ca in 39 când francezii și britanicii se jurau pe toți sfintii ca nu va fi invadata. Germania e sluga la Kremlin iar Franța e doar un copil de mingi pe terenul cracanatului. “ Opoziția critică prețul ridicat al securității oferite de SUA, dar consideră la rândul ei că America este un garant de securitate preferabil Europei. „Nu există niciun dubiu asupra faptului că SUA sunt aliatul cel mai important al Poloniei și că este absolut corect să cumpărăm tehnică de luptă de la firme americane”, confirmă fostul ministru al Apărării Siemoniak de la coaliția civică.” – citat din articol. Pana și “pro europenii” polonezi au înțeles ca ue devine nerelevantă.

    • 😀 Hai ca sunteti mortali, merci pentru raspunsurile total gresite. M-ati facut intr-adevar sa zambesc.
      Cat de bine ar fi, daca ati si intelege ceea ce cititi, nu-i asa?;) Ia mai cititi voi doi odata. Cu voce tare, sa va si auziti. Poate vazand si auzind, intelegeti pana la urma, ceea ce am raspuns, cui am raspuns si ceea ce am scris.

      NB: Nu este scris in VVDancileza

    • @el
      Ignoră-l pe harleychino, un american recent naturalizat sau doar un wannabe cu fetiș ptr americani. Activează doar pe subiecte legate de US și, cu toate astea, nu a învățat câteva lucruri esențiale oferite de societatea de acolo : faptul ca exista opinii diferite și atacul la persoana e apanajul persoanelor slabe. Dialogul cu el există doar dacă ii cazi în gratii și nu îl combați, sunt destui ca el. Grandomanie și nimic mai mult.

  3. Voi chiar nu faceti o minima documentare cand scrieti bazaconiile astea? Polonia mai are in dotare 48 F16 C D si 32 SU 22. De asemenea, un elev de scoala primara va poate ajuta, spunandu-va ca pretul obtinut de belgieni este mai mic!

  4. La capitolul dotari – avioane, Polonia este deja mult inaintea Romaniei.
    Este bine ca Polonia merge inainte, este rau ca Romania nu merge la fel de repede.
    Datorita reliefului plat, Polonia se simte foarte vulnerabila la invazii terestre dinspre est. Relieful nu il poate schimba, dar poate compensa cu avioane de atac care pot anula avantajul unui potential invadator. Ma rog, invadatorul poate si el trimite o flotila de avioane care sa nimiceasca flotila de avioane poloneze si astfel sa poate invada linistit la sol, etc. Dar acolo situatia este complexa, intra in discutie si (1) Insula Gotland care este parte a Suediei dar care militarizata poate controla cam toata Marea Baltica (pe care Rusii si-ar dori-o foarte tare – si cand Rusii isi doresc ceva foarte tare nu prea au rabdare …), si (2) coltul de NE al Poloniei pe care Rusia l-ar dori ca sa faca legatura dintre enclava lor Kaliningrad (fosta Koenigsberg – Prusia de Est a Germaniei) si Belorusia si care astfel ar si izola terestru Tarile Baltice de restul NATO.

    Acuma, situatia de la Marea Neagra este cel putin la fel de grava, data fiind ocuparea Crimeei si militarizarea ei de catre Rusi, in contextul intretinerii enclavelor rusofile Transnistria si Donetsk si infasurarea rusilor in jurul Stramtorilor Bosfor si Dardanele sub pretextul relatiilor economice si „de buna vecinatate” cu Turcia si comportamentul si instinctele anti-occidentale ale Turciei – un stat care santajeaza Occidentul cu fiecare ocazie. (Enclavele rusofile si militarizate din Nordul Georgiei conteaza si alea in dinamica generala a regiunii Marii Negre. Desfasurarile Turciei din Cipru si Libia si relatiile cu Israelul si implicarea in Siria, toate astea conteaza si ele). Scopul Rusiei este sa construiasca o situatie de ansamblu in Marea Neagra in care sa poata aprinde un fitil care sa genereze o situatie in lant pe care Occidentul sa nu o poata controla, moment in care Rusia sa amplifice haosul prin dinamitarea situatiilor fragile din restul regiunii (Armenia-Azerbadjan, etc) si apoi cand Occidentul este in plina contemplare a „oare ce tren ne-a lovit”, sa intervina rapid si brutal in Odessa si sa ocupe Sudul Basarabiei plus Delta Dunarii „din greseala” cel putin pana la Bratul Sulina pentru „a opri degenerarea situatiei si asa complicate din Marea Neagra, si fiind gata de negocieri si dispusa sa participe cu forte de mentinere a pacii”, etc. Evident, daca vrea, Rusia poate aprinde niste fitile si in Marea Baltica daca vrea sa disperseze fortele NATO cat mai departe de Gurile Dunarii.

  5. Polonia cumpără, în rate și cu offset, ce vrea, România plătește, în avans, ce i se oferă odată cu șapca !

    • @SarmuLiță trecuta pe unde stim noi, pe la duamna pandele: Unii au si cap pe care sa puna o sapca. Matoale ai exact de are duamna pandele in jurul sarmei!

  6. Aceste animale ale inaltimilor , dotate cu cele mai sofisticate sisteme de interceptare si atac, vor avea capacitatea de a lansa bombe nucleare b61 incepand cu 2024.

    Romania a avut un PIB de 200 miliarde Euro acum un an parca, daca nu ar fura japitele astea pesediste ca in codru (si din codru) am putea aloca si noi 2 miliarde pentru cateva F35 .
    12 bucati ar fi minunate pe cerul patriei.

    • Acum PSD este în opoziție iar guvernul Orban care nu va fura și va aduce și bani de acasă că domnul Costache lucrează sâmbăta și duminica și din cei 20.000 lei încasați va contribui cu 40.000 de lei la buget ,domnul Orban se va angaja cu jumătate de normă la Calul Bălan și va aduce alți bani la buget ,domnul Câțu se va angaja la ING la previziunea cursului de schimb și va face declarații interesante care vor scădea cursul euro și la sfârșitul anului leul va depăși lira determină și Marea Britanie se va uni cu Transilvania la îndemnul prințului Charles .Cred că nu sunt mulți proști care să creadă asta .

    • @ion59: ne place mai mult averea ‘telectuantului Bombo, cel cu ouale numarate si rasnumarate, facuta stand de capra prin parcul de la Opera! Sau casele pontanacului, alta caprita sprintara! Ca sa nu mai vorbim de mosia tzaranusului flausat sau de gramatica bovinutzei de videle!

  7. Acum PSD este în opoziție iar guvernul Orban care nu va fura și va aduce și bani de acasă că domnul Costache lucrează sâmbăta și duminica și din cei 20.000 lei încasați va contribui cu 40.000 de lei la buget ,domnul Orban se va angaja cu jumătate de normă la Calul Bălan și va aduce alți bani la buget ,domnul Câțu se va angaja la ING la previziunea cursului de schimb și va face declarații interesante care vor scădea cursul euro și la sfârșitul anului leul va depăși lira sterlină și Marea Britanie se va uni cu Transilvania la îndemnul prințului Charles .Cred că nu sunt mulți proști care să creadă asta .

  8. Cine poate, oase roade…! Noi nici macar 4 corvete nu suntem in stare sau nu ne pricepem sa alegem!!!!!

    • Intr-un lighean ca Marea Neagra, cu un vecin cu o putere de foc precum a Rusiei, nu stiu daca are rost sa cumperi o tinichea militara.

  9. Poate or mai fi vreunii care cred cum ca daca ai vreo 30 de avione F35 gata abia prin 2024 cu un daca in fata si care vor fi pilotate de unii ce inca nu sunt pregatiti si cu ele vei trimite la plimbare Rusia in caz de atac ,inseamna ca or sunt naivi ori chiar cred asta . Romania a facut foarte bine ca a cumparat F16,avioane pe care mai mult o sa isi pregateasca pilotii si care o sa asigure misiuni aeriene speciale . In zona avem nevoie de un NATO foarte foarte puternic (ca masura de descurajare )si de o viitoare armata europeana complementara NATO . Fara aceste doua forte nu te poti opune militar Rusiei . Polonia nu face decit sa convinga America de necesitatea aducerii pe teritoriul polonez a unor forte americane puternice si pentru asta plateste .

  10. Polonia s-a fript in al doilea razboi mondial cu protectia Angliei si Frantei.SUA este singurul Aliat viabil in aceasta zona pe care poti conta, dar trebuie sa ai si tu ceva dotare.Restul tarilor… s-a vazut in istorie!

  11. @EL,s-ar parea ca te-ai lovit ,cu ironia ta fina, de o groaza de minti plutitoare prin noxele escadrilelor aducatoare de progres socio-cultural :))) Traim,in general, mult mai bine decat am merita.Cei mai multi dintre noi ,tu o sa-ntelegi,bineanteles[!] Ceilalti(putini),suntem doar niste visatori,capabili doar sa putem determina caii sa inoate pe spate pe apele artezienelor. Este,cred eu,cea mai elocventa lege a lui Murphy. Astia, care te contrazic,chiar cred despre EI (a se citi iii) ,ca au facut ceva in viata.Sunt neverosimili,stai linistit[!]