G4Media.ro

Polonia denunță o așa zisă „oligarhie de facto” impusă Uniunii Europene de…

Sursa foto: Facebook / Mateusz Morawiecki

Polonia denunță o așa zisă „oligarhie de facto” impusă Uniunii Europene de Franţa şi Germania: Europa refuză să asculte vocea adevărului asupra ambiţiilor ‘imperialiste’ ale lui Vladimir Putin

Premierul polonez Mateusz Morawiecki denunţă o așa zisă ”oligarhia de facto” impusă Uniunii Europene de Franţa şi Germania, cerând ‘revenirea la principiile’ UE într-un editorial consacrat războiului din Ucraina şi publicat marţi în Le Monde.

Conflictul în Ucraina a ‘arătat adevărul despre Europa’, care a ‘refuzat să asculte vocea adevărului’ venită din Polonia asupra ambiţiilor ‘imperialiste’ ale lui Vladimir Putin, o ‘ilustrare a unei probleme mult mai extinse cu care se confruntă astăzi UE’, a apreciat Morawiecki, citat de AFP.

‘În cadrul său, egalitatea între state individuale este de natură declarativă. Practica politică arată că vocile Germaniei şi Franţei au o importanţă preponderentă’, consideră şeful executivului polonez.

‘Avem deci de a face cu o democraţie formală şi o oligarhie de facto în care puterea este deţinută de cei mai puternici’, afirmă prim-ministrul polonez.

Uniunii Europene ‘îi vine tot mai greu să respecte libertatea şi egalitatea tuturor statelor membre’, a insistat Morawiecki. ‘Din ce în ce mai mult auzim spunându-se că nu unanimitatea, ci majoritatea este cea care trebuie să decidă viitorul întregii comunităţi’.

Ori ‘abandonarea principiului unanimităţii în mai multe domenii de competenţă ale UE ne apropie de modelul în care cei mai puternici şi mai mari îi domină pe cei mai slabi şi mai mici’, a argumentat Morawiecki, potrivit căruia Uniunea Europeană ‘nu a fost la înălţime’ ‘în faţa războiului’ în Ucraina.

Premierul polonez a invitat la o ‘revenire la principiile care organizează comunitatea europeană’.

‘Europa are nevoie de speranţă mai mult ca oricând până acum. Şi nu poate găsi această speranţă decât într-o întoarcere la principii şi nu într-o întărire a suprastructurii instituţionale’, a spus el.

Polonia, la fel ca ţările baltice, figurează printre susţinătorii cei mai necondiţionaţi ai Ucrainei în cadrul UE, dar de asemenea şi printre cei mai mari critici ai Rusiei, spre deosebire de Germania şi Franţa, ale căror poziţii uneori mai timorate sunt criticate de Kiev, notează AFP.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. „susţinătorii cei mai necondiţionaţi”, ce limbaj chinuit.

  2. Polonezii…. viitorii leaderi.ai Europei!

    • Da desființați ca stat de vreo 3 ori de-a lungul timpului de toți vecinii mari,așa-i în tenis sufli și în iaurt.Ungurii numai sunt buni,acum se leagă de francezi și nemți ăia care țin UE pe linia de plutire,polexit pe când?

  3. asta nu stie cine da banii ?

    • Cum, ei nu dau banii pe principiul ‘ solidarității europene’? Aaaa, în a est caz principiul nu este valabil, se aplica numai în cazul respectării unor măsuri impuse țărilor estice. E uite de aia aceste țări sunt unde sunt la ~ 35 de ani de la Marea Buluceală : pentru că solidaritate este numai pentru dulăi nu și pentru căței. Și nu mai începeți să invocați corupția și alte asemenea, acest flagel este peste tot și la o scară mult mai mare dar nu sare în ochi din cauza bogăție in care se pierde.

  4. Ce tupeu au polonezii, să afirme răspicat că împăratul e în curul gol…
    Sigur-sigur sunt putiniști!
    A, stai, că macroul a cerut „să nu fie umilită rusia” iar șolțu’ se opune interzicerii accesului rușilor în Europa…
    Deeeeeci?

  5. Eu i-aș lăsa să intre,dar cu taxa de 4000 de euro/pașaport!valabil 7 zile!