G4Media.ro

Polonia este pentru al cincilea an consecutiv cea mai ostilă țară din…

sursa foto: Unsplash/ Ian Taylor

Polonia este pentru al cincilea an consecutiv cea mai ostilă țară din UE pentru persoanele LGBT+/ România, locul al doilea în clasament  

Polonia a fost clasată, pentru al cincilea an consecutiv, drept cea mai ostilă țară din Uniunea Europeană pentru persoanele LGBT+ în cadrul hărții anuale Rainbow Map, publicată de ILGA-Europe, un ONG cu sediul la Bruxelles.

Scorul Poloniei în clasament – care ia în considerare mediul juridic, politic și social pentru persoanele LGBT+ – a crescut ușor de la 15% anul trecut la 17,5% în prezent. Următoarele cele mai mici cifre dintre statele membre ale UE au fost înregistrate de România (19%) și Bulgaria (23%), scrie Notes from Poland.

Singurele țări din Europa cu scoruri mai mici decât Polonia sunt toate din afara UE: San Marino (14,5%), Monaco (14%), Belarus (11%), Armenia (9%), Turcia (5%), Azerbaidjan (2%) și Rusia (2%).

La celălalt capăt al scalei, Malta (88%), Islanda (83%), Belgia (78,5%), Spania (76,5%) și Danemarca (76,5%) au ocupat primul loc în clasament.

Sursa foto: x.com/ @ILGAEurope

Pe lângă faptul că este în creștere față de anul trecut, scorul de 17,5% al Poloniei a fost, de asemenea, cel mai mare din 2019. În acest din urmă an, guvernul de atunci al partidului Lege și Justiție (PiS) a lansat o campanie susținută anti-LGBT+ care a dus la scăderea Poloniei în clasament.

PiS, național-conservator, a fost înlocuit la putere în decembrie 2023 de o nouă coaliție mai liberală, care a promis să îmbunătățească drepturile LGBT+. Cu toate acestea, până în prezent nu a adoptat nicio lege în acest sens, care, în orice caz, s-ar confrunta cu un potențial veto din partea președintelui Andrzej Duda, aliniat la PiS.

Două dintre politicile pe care guvernul speră să le introducă – parteneriatele civile pentru cuplurile de același sex și extinderea legilor privind infracțiunile motivate de ură pentru a acoperi orientarea sexuală sau identitatea de gen – se numără printre cele trei recomandări principale făcute de ILGA-Europa cu privire la modul în care Polonia poate îmbunătăți situația persoanelor LGBT+.

Cea de-a treia sugestie este ca Polonia să permită cuplurilor de același sex să aibă acces la adopția de către cel de-al doilea părinte (ceea ce înseamnă că un membru al unui cuplu poate adopta în mod legal copilul biologic al partenerului său fără a pune capăt drepturilor legale ale celuilalt părinte).

În raportul său de țară pentru Polonia din acest an, ILGA-Europa a observat că „discursul de ură și mesajele anti-LGBTQ+ au fost folosite semnificativ mai puțin” în timpul campaniei electorale parlamentare din octombrie decât în anii precedenți.

Cu toate acestea, a adăugat că personalități asociate cu guvernul PiS au folosit în mod regulat retorica anti-LGBT+ în legătură cu educația în școli. Printre acestea se numără ministrul PiS al educației, Przemysław Czarnek, care a acuzat „spălarea creierului” de către „ideologia LGBT” pentru o creștere a tentativelor de sinucidere ale copiilor.

ILGA-Europa a remarcat anul trecut victorii juridice pentru militanții pentru drepturile LGBT+, inclusiv o condamnare penală pentru defăimare împotriva șefului unei fundații conservatoare care conduce camionete cu imagini și sloganuri anti-LGBT+ prin orașele poloneze.

Cu toate acestea, alte hotărâri judecătorești au fost împotriva militanților LGBT+, inclusiv condamnarea, în aprilie anul trecut, a două femei care au fost găsite vinovate de infracțiunea de ofensă a sentimentelor religioase prin afișarea unei imagini a Fecioarei Maria și a lui Iisus cu aureole de curcubeu în timpul unui marș LGBT.

De asemenea, anul trecut, ministrul justiției a ordonat eliberarea din închisoare a unui activist de extremă dreapta care fusese încarcerat pentru că a atacat o femeie care participa la un marș LGBT. Ulterior, aceasta a fost grațiată de președintele Duda.

Raportul ILGA-Europe a remarcat că multe dintre autoritățile locale poloneze care au introdus anterior rezoluții anti-LGBT le-au retras, adesea sub presiunea de a pierde fonduri europene dacă rămân în vigoare.

În 2023, 40 de marșuri ale mândriei au fost organizate în întreaga Polonie, inclusiv în multe orașe mici. La cel mai mare, în Varșovia, au participat zeci de mii de persoane, inclusiv primarul orașului.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Nu putem să decădem mai rău decât animalele !

    • Nu te grăbi să tragi concluzii..O să se legalizeze si sexul cu animale. Altele decât oamenii..

    • Ti se pare evolutie sa lingi cadavrele in public in numele unor zei?

    • @Iulik: Este adevărat că unii ating în semn de rămas bun trupul neinsufletit al celor dragi înainte de a nu-i mai vedea decât în vise. Nu-ți doresc asemenea clipe. Cât despre iubirea ta față de familia tradițională, care te-a creat, trebuie mai mult respect chiar dacă după cum se vede mai există tulburări ” de gen”.

  2. Doar locul doi? Eu cred ca putem mai bine. La anul sa detronăm Polonia

    • La corupție și analfabetism am bătut-o de mult.