G4Media.ro

Polonia este revoltată din cauza blocării de către SUA a exporturilor de…

Sursa foto: Haymo Joseph / Panthermedia / Profimedia

Polonia este revoltată din cauza blocării de către SUA a exporturilor de cipuri de inteligență artificială

Polonia se consideră un aliat-cheie al SUA, însă restricția privind cipurile amenință să afecteze expansiunea sa militară ambițioasă la granița cu Putin, potrivit Politico.

Guvernul polonez este revoltat din cauza unei inițiative a SUA de a limita exportul de cipuri de inteligență artificială către această țară – un lucru care ar putea afecta ambițiile Varșoviei în materie de inteligență artificială, chiar în momentul în care încearcă să se poziționeze ca un aliat militar transatlantic fiabil.

Ca adversar de frunte și de lungă durată al Rusiei, Varșovia este, proporțional, cel mai mare cheltuitor militar din NATO și a acordat prioritate legăturilor cu Statele Unite. Prin urmare, a fost un șoc faptul că Varșovia a fost cea mai notabilă victimă din Uniunea Europeană a deciziei luate săptămâna trecută de administrația președintelui american Joe Biden de a limita exporturile de cipuri AI.

Miniștrii polonezi ripostează dur la decizia americană, susținând că aceasta ar putea submina sectorul tehnologic al țării și consolidarea sa militară. Blocarea cipurilor AI a fost „de neînțeles”, a declarat Krzysztof Paszyk, ministrul pentru dezvoltare economică și tehnologie.

Mark Brzezinski, ambasadorul SUA în Polonia, a fost rugat să explice decizia chiar înainte de a-și părăsi postul luni, a declarat ministrul polonez pentru dezvoltare economică în observațiile transmise prin e-mail și împărtășite cu Politico. Ministrul adjunct Michał Baranowski va ridica, de asemenea, problema în timpul unei călătorii în SUA în această săptămână.

Disputa dezvăluie modul în care aliații europeni pot deveni cu ușurință victime colaterale ale eforturilor SUA de a limita progresele tehnologice ale Chinei. Președinții Biden și Donald Trump au intensificat eforturile de a bloca accesul Chinei la produse de înaltă tehnologie, cum ar fi cipurile avansate, uneori în detrimentul companiilor europene.

Lunea trecută, SUA au anunțat că doar 18 țări aliate, inclusiv 10 țări din UE, pot continua să cumpere cipuri AI fără restricții. Europa se bazează în mare măsură pentru acestea pe companii cu sediul în SUA, cum ar fi Nvidia, cel mai mare designer de cipuri din lume. Polonia nu face parte din acest grup de 18 țări și se confruntă acum cu o limitare a numărului de cipuri AI pe care le poate cumpăra.

Măsura SUA a fost primită cu „profundă surprindere”, a scris Paszyk. „Omisiunea Poloniei în rândul celor 18 aliați și parteneri cheie este o decizie pe care o consider de neînțeles”.

Guvernul polonez este îngrijorat de impactul plafonului asupra sectorului tehnologic și expansiunii militare a țării. „Polonia investește de ani de zile în dezvoltarea sectorului de înaltă tehnologie, iar eventualele restricții ar putea afecta în mod negativ ritmul și amploarea acestui proces”, a scris Ministerul Dezvoltării Economice.

Dezvoltarea militară a Poloniei ar putea fi afectată, deoarece aceasta dezvoltă sisteme de inteligență artificială care ar putea ajuta la monitorizarea și răspunsul la amenințările inamicului. Ministerul a declarat că introducerea restricțiilor de export din SUA ar putea limita oportunitățile de a dezvolta în continuare aceste sisteme.

Țara mizează acum pe relațiile sale bune cu SUA pentru a inversa această mișcare. „Polonia și Statele Unite sunt legate prin relații de parteneriat strategic în cele mai importante domenii ale vieții”, a scris Paszyk, citând investițiile americane în Polonia, precum și colaborările în domeniul energiei nucleare și achizițiile de arme pentru armata poloneză.

Polonia urmărește, de asemenea, acțiunea UE din partea comisarului responsabil cu securitatea tehnologică.

„Îi voi cere personal comisarului Henna Virkkunen să ia măsuri decisive”, a postat săptămâna trecută pe X ministrul polonez pentru afaceri digitale, Krzysztof Gawkowski.

Virkkunen și comisarul pentru comerț Maroš Šefčovič au reacționat săptămâna trecută împotriva demersului SUA.

Opoziția poloneză a dat vina pe guvern, susținând că ar fi putut evita plafonarea cipurilor dacă ar fi dedicat mai multe eforturi relațiilor cu SUA.

„Această situație evidențiază o problemă mai amplă: lipsa unui angajament proactiv al guvernului polonez față de partenerii noștri transatlantici”, a declarat Adam Bielan, deputat polonez în Parlamentul European din partea partidului Lege și Justiție, în observațiile scrise împărtășite cu Politico.

„În ciuda apelului președintelui Andrzej Duda din urmă cu peste un an de a prioritiza relațiile transatlantice, s-au luat puține măsuri semnificative”, a spus el, adăugând că decizia SUA «ridică întrebări semnificative cu privire la accesul viitor la tehnologii critice».

„Sper că această problemă va servi drept semnal de alarmă”.

Țările Baltice, despre decizia SUA de a limita răspândirea globală a inteligenței artificiale: „Riscă să creeze diviziuni artificiale în cadrul pieței unice a UE” 

Țările Baltice au transmis, într-o declarație comună, că decizia SUA de a limita răspândirea globală a inteligenței artificiale, împărțind statele în mai multe niveluri („tier-uri”), „riscă să creeze diviziuni artificiale în cadrul pieței unice a UE”. România face parte din Tier 2, alături de Letonia, Lituania, Estonia și alte țări.

Acest lucru înseamnă că țara noastră nu va avea acces la toate tehnologiile din domeniu exportate de SUA, spre deosebire de state din Tier 1, precum Germania, Franța sau Italia, pentru care restricțiile vor fi minime.

Din Tier 3, cel mai restrictiv, fac parte state precum Rusia, China și Libia.

Prin „Cadrul pentru difuzarea inteligenței artificiale”, administrația Biden încearcă să stabilească condiții de export și de securitate pentru piața inteligenței artificiale.

„Letonia, Estonia și Lituania sunt îngrijorate de decizia administrației SUA de a exclude mai multe țări de la litera (a) din Suplimentul nr. 5 la partea 740 din Cadrul SUA pentru difuzarea inteligenței artificiale. Această decizie riscă să creeze diviziuni artificiale în cadrul pieței unice a UE și să submineze dezvoltarea ecosistemelor noastre naționale de inteligență artificială. Suntem pregătiți să colaborăm cu Comisia Europeană și cu administrația SUA pentru a adresa preocupările noastre”, se arată în anunțul făcut de statele baltice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Foarte interesanta aceasta blocare pentru toate tarile din blocul estic NATO? Este vreun mesaj pe termen lung care ar trebui sa-l intelegem?

  2. Cauți o fată? Intră pe site-ul 𝗥𝐎𝗞𝐀.𝗟𝐎𝗟

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.