G4Media.ro

Polonia, Italia și România, cele mai mari pierderi de populație din Europa…

Sursa foto: Pexels

Polonia, Italia și România, cele mai mari pierderi de populație din Europa până în 2100 / În ce țări va crește numărul de locuitori/ Ce se va întâmpla cu Europa din punct de vedere demografic?

 

Eurostat anticipează că de-acum şi până în anul 2100 va exista o creștere modestă a populației, care pe termen scurt, de fapt chiar în acest deceniu va atinge un vârf, după care în jurul anului 2030 va începe să scadă, transmite IlSole24ore, citată de Rador.

La sfârșitul secolului, populația ar putea ajunge la 416 milioane de oameni, în scădere de la maximul de 450 de milioane în jurul anului 2030. Ceea ce înseamnă că de-acum şi până în 2100, ar trebui să se înregistreze o scădere în ansamblu a populaţiei cu aproximativ 30 de milioane de locuitori.

Se preconizează ca la acea dată, în unsprezece din cele 27 de țări membre, populația să fie mai mare decât acum. În valori absolute, Italia este a doua națiune după Polonia care ar pierde cei mai mulți locuitori, urmată de România. Vorbim, respectiv, de 8,9, 10,3 și 6,6 milioane de persoane în minus. Pe de altă parte, populaţia Franței și mai ales a Suediei va creşte cu 2,6 și, respectiv, 3,4 milioane.

Prognozele sugerează că în Germania nu vor exista schimbări semnificative, în timp ce Spania va avea cu 1,1 milioane de persoane mai puțin. Şi în Irlanda, se sugerează o creștere semnificativă a populației.

Ordinea celor mai populate națiuni ale uniunii – Germania, Franța, Italia, Spania, Polonia – va rămâne însă neschimbată. În termeni relativi, adică, analizând schimbarea în raport cu punctul de plecare și nu în valori absolute, principalele scăderi demografice ar trebui să se producă în câteva țări din Est, precum Letonia, Lituania, România, Bulgaria, Polonia.

Pentru a se ajunge la aceste rezultate au fost făcute câteva ipoteze de bază, și anume că actualele tendințe demografice vor rămâne destul de similare şi în viitor. Acest lucru înseamnă în primul rând o creștere generală a vârstei mediane a populației, ca o consecință a creșterii speranței de viață. În următoarele opt decenii, subliniază Eurostat, vârsta medie a populației europene va crește probabil de la 43,7 în prezent la 48,8 ani.

Demografii sugerează că factorul principal care va susține populația europeană, va fi imigrația. Pe de altă parte, dacă tendința actuală continuă, echilibrul natural – sau diferența dintre nașteri și decese – va schimba echilibrul în cealaltă direcție.

Studiul Eurostat estimează că proporția copiilor va scădea, atât ca număr total, cât și ca procent din întreaga populație. Dacă în 2019 procentul ar fi de 15,2% din total, sau 67,8 milioane, până în 2.100 numărul copiilor va scădea la 58 milioane, sau 13,9%.

De asemenea, va scădea şi numărul persoanelor cu vârstă de muncă, adică a celor cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani. Cu siguranță, această grupă de vârstă va reprezenta coloana vertebrală a uniunii și în viitorul previzibil, însă ponderea lor relativă va deveni cu siguranță mai mică, cu o reducere de 60,6 milioane de oameni între momentul actual și anul 2.100.

Pe măsură ce va scădea numărul tinerilor, va creşte cel al vârstnicilor. În prezent, unul din cinci locuitori ai planetei are peste 65 de ani, dar la sfârșitul secolului, s-ar putea ajunge la aproape unul din trei. Ca urmare şi numărul persoanelor cu vârste de peste 80 de ani se va dubla, ajungând de la 26 de milioane, cât sunt în prezent, la 60,1 milioane în 2100.

Una dintre cele mai importante consecințe ale acestei schimbări este dezechilibrul din ce în ce mai mare dintre persoanele potențial angajate și cele în vârstă, care au ieşit de pe piața muncii. În timp ce astăzi, de exemplu, pentru fiecare persoană în vârstă există trei persoane apte de muncă, până în 2100 acest raport va fi de două ori mai mic pentru fiecare.

Sursa: IlSole24Ore/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Ce interesant! Tocmai în acele țări în care nu se respectă drepturile fundamentale ale omului

  2. Statistica este „libera ca presa” ..sau predictibila ca baba Vanga,partea faina e ,ca la noi, pleaca oamenii buni dar se înmulțesc politicienii mai ceva ca iepurii.

    • Politicientii, semintarii si manelistii.

    • Acestei frumoase statistici i se potriveste intrebarea lui Moromete (parca?): „pe ce te bazezi”?
      Caci e frumos sa extrapolezi tendintele actuale (care arata, de fapt, in cazul Romaniei oprirea procesului de scadere a populatiei) pe urmatorii 80 de ani?
      Nu prea.

  3. Daca dispar peste 6 milioane de romani , inseamna ca din Ungaria mai rămân vreo doua-trei sate langa Budapesta !

    • Verifica lista din articol, prostovane.
      Vecinii vor avea doar cu 1 milion de locuitori mai putin decat acum. La ei transhumanta nu va lua amploare.

  4. Noul Califat se formeaza usor, usor, ….

  5. Cu cat mai putini germani si francezi, cu atat mai bine pentru Europa.

  6. Păi la ce politici are Romania de susținere a familiilor cu mai mulți copii, nu e de mirare că pleacă toate în țările UE unde sunt respectate și ajutate să își crească copiii în demnitate și normalitate.
    La noi e greu sa ai și 2 copii.

    • De fapt România are politici de susținere a familiei destul de bune față de majoritatea țărilor din lume: concediu maternal de 2 ani pe durata căreia i se asigură mamei 85% din veniturile anterioare. Poate doar țările nordice dacă au condiții mai bune.

      Problema e alta. Lipsa de perspectivă, care face ca mulți tineri să părăsească țara: sistem de învățământ și de sănătate la pământ, corupție, populism, lipsa de profesionalism, etc. Sunt o grămadă de persoane care căștigă bine în țară și aleg să emigreze tocmai din aceste considerente.

  7. Dar peste 1000 de ani câti vom mai fi in Ro, 3 batrani si-un câine?

    Trend-urile astea au oarecare sens doar pentru 10 sau maxim 20 de ani in viitor.
    E ca si cu vremea probabila, pe trei zile poti sa faci o previziune valabila, pe 3 luni e doar ghici.

    Cand ma uit eu in bila de cristal zic ca din 2030 populatia in Ro va incepe din nou sa creasca.
    Avem pamant excelent, resurse de toate felurile si o densitate a populatiei deja foarte redusa.

    Cu un nivel de trai asemanator cu al Greciei sau Portugaliei nu se va mai emigra din Romania. Dimpotriva, vom deveni o tara in care se emigreaza din alte zone mai sarace, R. Moldova Ucraina sau lucratori din Asia care raman pe aici.

    In 2040 vom reveni la nivelul de dupa Revolutie, 23 de milioane.
    Call me Nostradamus.

    • Oricum generatiile comunistoide vor deveni din ce in ce mai irelevante dupa 2030
      Poate atunci vom avea oameni mai competenti in functii

  8. edupedo, 14 ianuarie 2020
    > Noul rector al Universității pentru mandatul 2020-2024, Anca Buzoianu, decan al Facultății de Medicină din Cluj-Napoca, a declarat că “începutul de an a adus vești excelente pentru întregul corpl didactic al Facultății de Medicină din Cluj-Napoca.”
    > Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) “Iuliu Hațieganu” informează într-un comunicat: „Dr. Shaul Yatziv, directorul departamentului de acreditări pentru profesioniștii din domeniul medical, a efectuat o vizită, împreună cu o comisie a Ministerului Sănătății din Israel la Cluj-Napoca, în care aceștia au analizat standardele pregătirii pe care o oferă facultatea de medicină. Calitatea absolvenților școlilor de medicină este o problemă foarte importantă pentru oficialii israelieni, având în vedere că 60% dintre medicii israelieni sunt formați în străinătate, iar felul în care sunt pregătiți să facă față sistemului israelian de sănătate este privit ca o adevărată problemă de siguranță națională. În urma evaluării pe care reprezentanții Ministerului Sănătății din Israel au făcut-o la Cluj în luna decembrie, aceștia au ajuns la concluzia că studiile medicale de care au parte viitorii medici la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca întrunesc standardele ridicate acceptate de către Israel.”
    #platitivafonciirea #numaipoluat

  9. Traducere greșită
    „ În timp ce astăzi, de exemplu, pentru fiecare persoană în vârstă există trei persoane apte de muncă, până în 2100 acest raport va fi de două ori mai mic pentru fiecare.”
    Originalul:
    „Mentre oggi per esempio ci sono tre persone in età da lavoro per ogni anziano, nel 2100 questo rapporto sarà minore di due per ciascuno.”
    Adică, în 2100 vor fi mai puțin de doua persoane active la un vârstnic.
    „ acest raport va fi de două ori mai mic pentru fiecare” e greșit și nu re nici un sens.
    In rest, e corectă observația comentatorului Tree fifty că „E ca si cu vremea probabila, pe trei zile poti sa faci o previziune valabila, pe 3 luni e doar ghici.” Multe variabile se vor schimba în timp, scenariul prezentat se bazează pe extrapolarea tendințelor din prezent.

    • @GIULIOai traduto bene .meno di due.. il testo originale da dove lo h-ai….scusi…il sole24 ore….. il-faccio mea culpamio giornale preferito,lo leggo da diversi ani…..faccio mea culpa …a rivederla.

  10. E cazul sa aducem imigranti din Turcia. Turcii nu sunt ca arabii din Siria pe care i-a importat Merkel. Sunt mai muncitori decat arabii si sunt mai putin fanatici cand vine vorba de islamism. Noi oricum avem deja o comunitate turca in Doborgea iar pe partea religioasa muftiul lor a dovedit mai multa intelepciune si mai mult echilibru decat episcopul ortodox al Tomisului, vestitul turnator la securitate cu nume de cod Mache si inculpta (dar necondamnat) pt frauda cu fonduri europene.

    Dar sa revenim. La cum se strica lucrurile in Turcia, la ce saracie si foamente vine sub regimul dement a lui Erdogan puteam inversa ceea ce s-a facut in evul mediu. Tineti minte ca Tarile Romane plateau tribut inclusiv un anumit nr de copii care erau dati Inaltei Porti. Si azi cand te duci in Turcia ii poti diferentia usor pe indivizii care seamana cu noi romanii de turci getbeget care au mai degraba o fizionomie arabeasca.

    Germania a facut acelasi experiment in anii 80 si acum are o populatie de aproximatic 8 mil. de turci complet integrati in societatea germana, iar copii si nepotii acelor primi imigranti turci au acces la joburi si cariere de inalt nivel gen doctori, profesori, cercetatori, ingineri, IT-isti, etc. Sa mai amintim ca inventatorul vaccinului Phiser (cercetator la firma mai mica numita BionTech) e fiul unor imigranti turci din Germania?

  11. @GIULIOai traduto bene .meno di due.. il testo originale da dove lo h-ai….scusi…il sole24 ore….. il-faccio mea culpamio giornale preferito,lo leggo da diversi ani…..faccio mea culpa …a rivederla.