Polonia, Italia și România, cele mai mari pierderi de populație din Europa până în 2100 / În ce țări va crește numărul de locuitori/ Ce se va întâmpla cu Europa din punct de vedere demografic?
Eurostat anticipează că de-acum şi până în anul 2100 va exista o creștere modestă a populației, care pe termen scurt, de fapt chiar în acest deceniu va atinge un vârf, după care în jurul anului 2030 va începe să scadă, transmite IlSole24ore, citată de Rador.
La sfârșitul secolului, populația ar putea ajunge la 416 milioane de oameni, în scădere de la maximul de 450 de milioane în jurul anului 2030. Ceea ce înseamnă că de-acum şi până în 2100, ar trebui să se înregistreze o scădere în ansamblu a populaţiei cu aproximativ 30 de milioane de locuitori.
Se preconizează ca la acea dată, în unsprezece din cele 27 de țări membre, populația să fie mai mare decât acum. În valori absolute, Italia este a doua națiune după Polonia care ar pierde cei mai mulți locuitori, urmată de România. Vorbim, respectiv, de 8,9, 10,3 și 6,6 milioane de persoane în minus. Pe de altă parte, populaţia Franței și mai ales a Suediei va creşte cu 2,6 și, respectiv, 3,4 milioane.
Prognozele sugerează că în Germania nu vor exista schimbări semnificative, în timp ce Spania va avea cu 1,1 milioane de persoane mai puțin. Şi în Irlanda, se sugerează o creștere semnificativă a populației.
Ordinea celor mai populate națiuni ale uniunii – Germania, Franța, Italia, Spania, Polonia – va rămâne însă neschimbată. În termeni relativi, adică, analizând schimbarea în raport cu punctul de plecare și nu în valori absolute, principalele scăderi demografice ar trebui să se producă în câteva țări din Est, precum Letonia, Lituania, România, Bulgaria, Polonia.
Pentru a se ajunge la aceste rezultate au fost făcute câteva ipoteze de bază, și anume că actualele tendințe demografice vor rămâne destul de similare şi în viitor. Acest lucru înseamnă în primul rând o creștere generală a vârstei mediane a populației, ca o consecință a creșterii speranței de viață. În următoarele opt decenii, subliniază Eurostat, vârsta medie a populației europene va crește probabil de la 43,7 în prezent la 48,8 ani.
Demografii sugerează că factorul principal care va susține populația europeană, va fi imigrația. Pe de altă parte, dacă tendința actuală continuă, echilibrul natural – sau diferența dintre nașteri și decese – va schimba echilibrul în cealaltă direcție.
Studiul Eurostat estimează că proporția copiilor va scădea, atât ca număr total, cât și ca procent din întreaga populație. Dacă în 2019 procentul ar fi de 15,2% din total, sau 67,8 milioane, până în 2.100 numărul copiilor va scădea la 58 milioane, sau 13,9%.
De asemenea, va scădea şi numărul persoanelor cu vârstă de muncă, adică a celor cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani. Cu siguranță, această grupă de vârstă va reprezenta coloana vertebrală a uniunii și în viitorul previzibil, însă ponderea lor relativă va deveni cu siguranță mai mică, cu o reducere de 60,6 milioane de oameni între momentul actual și anul 2.100.
Pe măsură ce va scădea numărul tinerilor, va creşte cel al vârstnicilor. În prezent, unul din cinci locuitori ai planetei are peste 65 de ani, dar la sfârșitul secolului, s-ar putea ajunge la aproape unul din trei. Ca urmare şi numărul persoanelor cu vârste de peste 80 de ani se va dubla, ajungând de la 26 de milioane, cât sunt în prezent, la 60,1 milioane în 2100.
Una dintre cele mai importante consecințe ale acestei schimbări este dezechilibrul din ce în ce mai mare dintre persoanele potențial angajate și cele în vârstă, care au ieşit de pe piața muncii. În timp ce astăzi, de exemplu, pentru fiecare persoană în vârstă există trei persoane apte de muncă, până în 2100 acest raport va fi de două ori mai mic pentru fiecare.
Sursa: IlSole24Ore/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii