G4Media.ro

Polonia lansează o campanie în străinătate pentru a opri migraţia via Belarus

Sursa foto: Captură video – Twitter / Border Committee of the Republic of Belarus (Госпогранкомитет Беларуси)

Polonia lansează o campanie în străinătate pentru a opri migraţia via Belarus

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a anunţat vineri lansarea unei campanii de informare în cele şapte ţări din care provin cei mai mulţi migranţi care încearcă să intre în Polonia via Belarus, cu scopul de a opri acest flux, relatează AFP, transmite Agerpres.

Pentru a combate aceste intrări, care sunt orchestrate, potrivit Varşoviei, de Minsk şi de Moscova, Polonia a adoptat la sfârşitul lunii martie o dispoziţie care limitează dreptul de azil la sosirea la graniţa cu Belarus, aminteşte AFP.

„Suntem pe punctul de a lansa o campanie de informare în cele şapte ţări din care provin cei mai mulţi dintre migranţii care încearcă să treacă ilegal graniţa poloneză”, a afirmat Donald Tusk într-un videoclip postat pe reţeaua X.

„Nu veţi mai cere azil aici şi, mai ales, nu veţi mai trece ilegal graniţa poloneză”, a spus premierul polonez.

El a avertizat că „mii de soldaţi, grăniceri şi poliţişti, camere şi drone monitorizează fiecare metru 24 de ore din 24”.

Tusk nu a precizat în ce ţări anume se va desfăşura campania anunţată vineri.

Majoritatea migranţilor care încearcă să intre în Polonia provin din Orientul Mijlociu şi Africa, potrivit gărzilor de frontieră.

„Mesajul nostru va fi simplu: graniţa poloneză este închisă. Nu-i credeţi pe traficanţi, nu-l credeţi pe (preşedintele belarus Aleksandr) Lukaşenko, nu-l credeţi pe (preşedintele rus Vladimir) Putin. Toţi vă mint atunci când spun că acesta este drumul spre Europa. Nu este adevărat”, a subliniat Tusk.

Potrivit poliţiştilor de frontieră polonezi, peste 30.000 de oameni au încercat să treacă ilegal graniţa cu Belarus în 2024.

Polonia a instalat la respectiva graniţă un gard metalic cu înălţimea de cinci metri şi dotat cu dispozitive de supraveghere sofisticate, mobilizând de asemenea mii de soldaţi.

În decembrie, Comisia Europeană a confirmat că statele UE pot limita drepturile solicitanţilor de azil de care profită Rusia, aducând un sprijin clar Varşoviei în faţa „atacurilor hibride”. În schimb, în februarie organizaţia pentru drepturile omului Human Rights Watch a calificat legea vizând limitarea dreptului la azil – atunci încă neadoptată – ca fiind „contrară obligaţiilor internaţionale şi europene ale Poloniei” şi a îndemnat parlamentul polonez să respingă proiectul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Fiecare fată de pe MEDISIE21 e gata să fie luată tare.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.