G4Media.ro

Polonia: O lege care impune în mod automat o interdicție de conducere…

Foto: Captură video

Polonia: O lege care impune în mod automat o interdicție de conducere pe viață în cazul recidiviștilor care conduc în stare de ebrietate este neconstituțională

Judecătorii Curții Constituționale de la Varșovia au decis că măsurile restrâng în mod nejustificat puterea discreționară a instanțelor de a decide asupra pedepsei pentru o infracțiune încalcă legea fundamentală.

Hotărârea a fost pronunțată în urma unei plângeri depuse în 2020 de un bărbat care a fost prins conducând în stare de ebrietate după ce fusese condamnat anterior pentru aceeași infracțiune. El a primit o interdicție de conducere pe viață, așa cum prevede legea pentru recidiviști.

El a cerut Tribunalului Constituțional (TK) să se pronunțe în această privință, argumentând că prevederea în temeiul căreia a fost condamnat, care obligă instanțele să impună o singură pedeapsă posibilă, încalcă principiul separării puterilor prin „privarea instanței de capacitatea de a lua o decizie liberă”, a relatat cotidianul Rzeczpospolita.

TK a fost de acord cu argumentul său, constatând că legiuitorul a limitat în mod semnificativ puterea discreționară a instanței de judecată de a evalua măsura penală.

„Legiuitorul, preluând competențele puterii judecătorești, a definit în avans ce sancțiune urma să fie impusă în cazul circumstanțelor specificate în dispoziție”, a scris judecătorul Justyn Piskorski în justificarea TK.

Astfel, instanțele au fost împiedicate să adapteze pedeapsa la încălcare și la consecințele faptei comise, fără a ține cont de faptul că instanța are dreptul la o evaluare și o judecată discreționară, a argumentat TK

Acest lucru, a constatat instanța, a încălcat articolul 45 din Constituția Poloniei, care garantează dreptul la un proces echitabil în fața unei instanțe independente.

De asemenea, TK a argumentat că punerea „accentului pe funcția ‘represivă’ a dreptului penal este caracteristică statelor nedemocratice, în timp ce într-un stat democratic guvernat de lege aceasta poate fi tratată ca un motiv suplimentar, nu ca motivul principal pentru funcționarea sistemului judiciar”.

În 2024 au intrat în vigoare noi legi care prevăd confiscarea mașinilor șoferilor care conduc în stare de ebrietate. Însă unii experți au pus la îndoială constituționalitatea acestor măsuri, care au fost propuse și aprobate în timpul guvernului precedent al partidului Lege și Dreptate (PiS, dreapta populistă).

Actualul guvern de coaliție (liberal, creștin-democrat, social-democrat), care se află la putere din decembrie, s-a angajat să modifice legea pentru a acorda instanțelor o mai mare marjă de manevră pentru a decide cu privire la această măsură. Ministrul justiției, Adam Bodnar, a declarat în aprilie că un proiect de modificare care să relaxeze reglementările a fost trimis la guvern în vederea susținerii în parlament.

Datele poliției arată că numărul accidentelor din Polonia în care sunt implicați participanți la trafic (șoferi, bicicliști și pietoni) aflați sub influența alcoolului a scăzut treptat în ultimii ani.

În 2022, numărul de astfel de incidente (2.248) a fost la jumătate față de cel înregistrat cu zece ani înainte (4.467). În 2022, 268 de persoane au fost ucise în astfel de incidente (14,1% din totalul deceselor pe șosele) și 2.567 de persoane au fost rănite (10,4% din numărul total de răniți), potrivit datelor poliției. Polonia are una dintre cele mai punitive legislații din Uniunea Europeană împotriva conducătorilor de vehicule prinși la volan sub influența alcoolului.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...