Polonia pregătește civilii pentru război: instrucţie și construirea de adăposturi
Guvernul polonez a lansat un plan de protecție a populației civile în caz de război, prin construirea a sute de adăposturi subterane, recondiționarea celor existente și pregătirea militară a cetățenilor, transmite 20 Minutos, citat de Rador Radio România.
Acest efort va fi completat cu implementarea unei Legi a Protecției Civile care va spori pregătirea forțelor de securitate în context de război și care, în coordonare cu Armata, va asigura cursuri de pregătire militară și de supraviețuire civililor care doresc să facă acest lucru.
După izbucnirea războiului rusesc în Ucraina, autoritățile poloneze au pregătit un raport privind adăposturile pentru civili pe care le-ar avea țara în caz de război. Concluzia a fost alarmantă: cele aproximativ 62.000 de puncte considerate capabile să ofere o anumită formă de protecție ar fi suficiente doar pentru a găzdui maxim 1,3 milioane de oameni, aproximativ 3% din populația Poloniei.
În plus, multe dintre aceste clădiri sunt în stare de abandon, fără acces la electricitate sau apă potabilă, iar în unele cazuri sunt simple parcări subterane care nici măcar nu au fost folosite de mult timp.
Potrivit unor experți, situația este proastă, dar nu critică, iar numărul de adăposturi este atât de mic din cauza faptului că reglementările sunt foarte exigente și sunt considerate adecvate doar clădirile care sunt în stare foarte bună.
„Majoritatea oamenilor au mai mult sau mai puțin un plan de acțiune în caz de război: fie merg în orașul în care au familie, fie merg într-un loc pe care îl cunosc deja, cum ar fi un garaj sau o clădire de la marginea orașului”, afirmă Szymon Warzycha, expert militar și autor al mai multor cărți despre logistica militară.
Consiliul Local al Varșoviei a anunțat că va investi aproximativ 30 de milioane de euro în renovarea vechilor buncăre și construirea unei rețele de adăposturi în întreg orașul. Anunțul a venit la doar câteva săptămâni după ce un general al armatei a declarat că stațiile de pe rețeaua de metrou ar fi de puțin folos, deoarece au fost construite la mică adâncime.
În urmă cu câteva zile, primarul Capitalei, Rafal Trzaskowski, a declarat că, deși nu se așteaptă să se întâmple ce e mai rău, orașul trebuie să fie pregătit pentru orice eventualitate. El a subliniat că, de exemplu, Ucraina nu ar fi supraviețuit primelor săptămâni de invazie rusă fără implicarea întregii societăți.
O aplicație de telefon mobil realizată de Guvernul polonez poate fi consultată de orice rezident al Poloniei pentru a afla unde este sfătuit să meargă pentru protecție în caz de război, în funcție de domiciliul sau locația sa. Oficii publice, școli, facilități sportive, garaje subterane și chiar muzee se numără printre locurile destinate găzduirii civililor.
Lista abundă în adăposturi care datează din epoca Războiului Rece, cum ar fi un imens adăpost nuclear cu câteva etaje în adâncime din cartierul Nowa Huta din Cracovia (sud), unde măști de protecție împotriva războiului chimic sunt încă agățate.
De parcă acest lucru nu ar fi fost suficient, în aprilie 2022 a fost distribuit populației poloneze o broşură de 36 de pagini, cu titlul „Fii pregătit!”, oferind instrucțiuni despre cum să acționeze oamenii în cazul unei ocupații militare străine, al unui atac aerian sau al unui atac nuclear.
„Dacă vedeți soldați care nu par să aparțină armatei poloneze sau aliaților săi, rămâneți calmi și îndepărtați-vă de ei cât mai mult posibil, evitați să vă uitați la ei sau la vehiculele lor, să faceți fotografii sau să vă certați cu personalul militar”, se recomandă în document.
De asemenea, broșura avertizează împotriva afișării de simboluri de orice fel pe îmbrăcăminte, a călătoriilor pe străzi sau autostrăzi la căderea nopții sau a plecării de acasă neînsoțit.
În cele din urmă, populaţia este sfătuită să stocheze apă și alimente, dacă se consideră că există un pericol iminent de penurie și, dacă acest lucru se întâmplă, să accepte alimente numai de la persoane de încredere, organizații umanitare sau agenții guvernamentale. (Traducerea: Rodezia Costea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii