Polonia primește prima ”factură” de la UE pentru că nu a desființat camera disciplinară pentru judecători, similară Secției Speciale: 70 de milioane de euro de plătit în 45 de zile
Comisia Europeană va cere Poloniei să plătească o primă amendă pentru faptul că refuză să desființeze camera disciplinară pentru judecători, transmite Reuters.
Camera disciplinară din Polonia este un mecanism similar Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) din România a cărei desființare este amânată.
Pentru refuzul său, Polonia a fost ”facturată” cu 70 de milioane de euro de către Executivul european.
Disputa este una dintre multele bătălii dintre Polonia și UE, care acuză guvernul naționalist de la Varșovia că nu respectă standardele democratice, nici independența justiției. Varșovia neagă acuzațiile.
- „Regret că situația statului de drept din Polonia nu dă semne de îmbunătățire, iar judecătorii continuă să fie sub presiune. Vom continua să ne facem datoria de a apăra statul de drept și independența judiciară”, a declarat Vera Jourova, comisarul UE pentru Valori și Transparență.
11 ianuarie a fost termenul limită până la care Polonia trebuia să anunțe Comisia Europeană când și cum va desființa Camera de disciplină a Curții Supreme. Pentru că nu a făcut acest lucru, Polonia va primi ”foarte curând” amenda de 70 de milioane de euro, care ar trebui plătită în următoarele 45 de zile.
Context
Camera disciplinară a Curţii Supreme poloneze este o nouă instituţie creată în cadrul reformei sistemului judiciar iniţiate de guvernul polonez condus de formaţiunea conservatoare Lege şi Justiţie (PiS) şi contestată de opoziţie şi de Bruxelles. Competenţa camerei disciplinare acoperă, printre altele, cauzele disciplinare referitoare la judecătorii Curţii Supreme şi, în apel, pe cele referitoare la judecătorii instanţelor de drept comun.
După ce procedurile lansate de executivul comunitar împotriva Varşoviei pe acest subiect au rămas fără efect, şi anume scrisoarea de punere în întârziere şi avizul motivat, Comisia Europeană a sesizat CJUE, considerând că noul regim disciplinar al judecătorilor afectează independenţa justiţiei prin expunerea judecătorilor unor posibile interferenţe politice.
CJUE a dispus Poloniei în luna iulie să suspende imediat activităţile camerei disciplinare a Curţii Supreme. Guvernul de la Varşovia s-a adresat apoi Tribunalului Constituţional polonez, care a considerat că decizia CJUE este neconstituţională. Prin acest verdict, instanţa poloneză a contestat şi întâietatea dreptului european în faţa celui naţional, amplificând astfel disputa dintre Varşovia şi Bruxelles.
Pentru neaplicarea verdictului din luna iulie, CJUE a emis miercuri o nouă hotărâre prin care i-a impus Poloniei o amendă de un milion de euro pe zi.
sursa foto: Comisia Europeană
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
27 comentarii