G4Media.ro

Polonia ridică toate blocajele la frontieră, pentru a nu ”agrava” situaţia în…

sursa foto: Pexels

Polonia ridică toate blocajele la frontieră, pentru a nu ”agrava” situaţia în Ucraina

Toate pasajele rutiere de la frontiera dintre Polonia şi Ucraina au fost deblocate de către agricultori polonezi, ”pentru a nu face şi mai dificilă” situaţia ucrainenilor vizaţi în atacuri deosebit de intense ale armatei ruse, relatează AFP, transmite News.ro.

Transportatorii, iar apoi agricultorii polonezi au blocat timp de luni de zile frontiera, în semn de protest faţă de o concurenţă neloială, după intrarea în Polonia a unor mărfuri alimenhtare provenind din ţara vecină sfâşiată de război.

Aceste importuri au fost liberalizate în 2022 de către Bruxelles, ceea ce a condus la perturbări ale pieţei agricole şi alimentare în Polonia şi în ţările din Europa de Est.

Kievul a salutat imediat ridicarea barajelor.

”SOLIDARI”

”Toate pasajele” de frontieră sunt accesibile, a declarat luni AFP un purtător de cuvânt al Vamei, laLublin,Michal Derus, după deblocarea în noaptea de duminică spre luni a postuluiHrebenne.

Celelalte posturi de frontieră au fost deschise unele după altele, în urma unor decizii ale protestatrilor sau ale autortăţilor locale.

Organizatorii polonezi ai blocajelor spun că au ţinut cont de veştile recente din Ucraina.

Comandantul armetei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a recunoscut duminică că situaţia pe front s-a ”deteriorat” şi că trupele ruse – superioare ca număr şi echipament – au obţinut ”succese tactice” în mai multe zone.

”Noi suntem solidari cu Ucraina şi nu putem permite să piardă războiul”, iar din acest motiv ”am decis să ne suspendăm manifestaţia, pe durata acestei perioade dificile”, a declarat AFPRoman Kondrow, care conduce organizaţia ”Campania păcălită” – coordonatoarea protestelor la frontieră.

”Ca agrocultori şi ca oameni, înţelegem situaţia dificilă şi extremă a acestor familii şi acestor persoane” din Ucraina, a dat el asigurări, şi ”nu trebuie să le facem sarcina şi mai dificilă”.

Potrivit luiDerus, ”de-acum toate TIR-urile sunt autorizate să treacă, mai puţin dacă transportă produse” supuse unui embargo impus de Polonia – cerealelor.

”Dacă TIR-urile transportă acest fel de produse (supuse embargoului), vor fi sigilate şi vor putea să treacă numai în tranzit”, a precizat el.

NEGOCIERI ”DELOC UŞOARE”

Ministrul ucrainean demisionar al Agriculturii Mîkola Sîrski s-a felicitat de ridicarea blocajelor.

”Ne exprimăm recunoştinţa faţă de ministerul polonez pentru munca sa constructivă cu privire la blocarea frontierei. Mulţumim şi asociaţiilor sectoriale din ambele ţări”, a scris ministrul.

Această măsură a fost luată în contextul în care nu s-a semnat încă vreun acord între autorităţile poloneze şi agricultori, pe de o parte, şi nici între Varşovia şi Kiev, pe de altă parte.

Potrivit Ministerului polonez al Agriculturii, suspendarea protestelor la frontieră a fost şi rezultatul unor negocieri purtate în permanenţă cu reprezentanţi ai lumii agricole şi intervin în urma unor anunţuri de ajutoare ale Guvernului destinate celor care nu reuşeşsc să-şi vândă stocurile de grâu pe o piaă saturată.

Negocieri bilaterale ”deloc uşoare” între minister şi asociaţii continuă, a dat asigurări luni Solski, care a anunţat o urnătoare rundă de negocieri la 7 mai.

Sectorul agricol şi principalele căi de export la Marea Neagră ale Ucrainei au fost paralizate de invazia rusă din 2022.

Cu scopul de a o ajuta, Bruxellesul a anulat în acel an taxele vamale impuse mărfurilor ucrainene care tranzitează Uniunea Euroepană (UE).

Însă – din cauza problemelor logistice şi fraudelor -, o mare parte a exporturilor ucrainene destinate unor terţe ţări au rămas în Polonia, în detrimentul producătorilor locali.

Barajele de la frontieră şi diferende cu privire la cereale au pus la grea încercare relaţiile Varşoviei cu Kievul, în pofida faptului că Polonia dă în continuare dovadă de o susţinere de nezdruncinat a vecinului său de la începutul atacului rus.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează