Polonia se pregătește să primească până la un milion de „refugiați adevărați” din Ucraina dacă Rusia invadează
Guvernul de la Kiev a spus că între trei și cinci milioane de persoane ar putea fi forțate să părăsească țara, 1,5 milioane fiind deja strămutate din casele lor din cauza conflictului din estul țării, relatează cotidianul The Times.
Miniștrii din Slovacia și Republica Cehă estimează că zeci de mii de refugiați ucraineni ar putea ajunge pe teritoriul lor dacă Rusia ar ataca militar. Polonia, care are o graniță terestră comună de 500 de kilometri cu Ucraina și are deja o comunitate ucraineană substanțială, se așteaptă să primească mult mai mulți.
„În cazul unui război în Ucraina, trebuie să fim pregătiți pentru un aflux de refugiați adevărați, oameni care fug din infern, de moarte, de atrocitățile războiului”, a declarat ministrul adjunct de interne, Maciej Wasik, la televiziunea poloneză „Ca guvern, trebuie să fim pregătiți pentru cel mai rău scenariu, iar de ceva vreme ministerul de interne a luat măsuri pentru a ne pregăti pentru sosirea chiar și a unui milion de oameni”.
Polonia a adoptat o abordare mai combativă față de Rusia decât unii dintre vecinii săi din UE. În urmă cu câteva săptămâni, a spus că va dubla dimensiunea forțelor sale armate pentru a contracara pretențiile „imperiale” ale președintelui Vladimir Putin, exprimând îndoieli cu privire la capacitatea NATO de a răspunde rapid și decisiv.
Pawel Soloch, șeful Biroului de Securitate Națională al Poloniei, a declarat că țara sa este gata să trimită Ucrainei muniții, inclusiv materiale pentru apărarea anti-aeriană, în câteva zile.
În timpul unei călătorii la Tallin, capitala Estoniei, ministrul de externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a declarat că au apărut indicii că Rusia intenționează să-și extindă prezența militară în Belarus, la granița de est a Uniunii Europene, dincolo de exercițiile de război planificate luna aceasta.
Polonia și statele baltice se simt direct amenințate de desfășurarea iminentă a trupelor ruse la o 160 de kilometri de granițele lor, în timp ce țări precum Franța și Germania se feresc să-l provoace pe Putin.
Prim ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, se află marți în vizită la Kiev. „Neoimperialismul rus are o revenire în fața ochilor noștri, amenințând cu destabilizarea UE”, a spus el.
Polonia a fost reticentă în a accepta solicitanți de azil în timpul crizei migrației din 2015 și în conflictul de la granița polono-belarusă din toamna anului trecut. În 2020, Polonia a acordat azil a 2.000 de persoane, comparativ cu 128.590 în Germania și 86.330 în Franța.
Wasik a spus că țara sa nu va „fugi” de responsabilitățile sale față de Ucraina. „Unde sunt refugiați, trebuie să-i ajutăm”, a spus el. „Acesta este dreptul internațional, dar și principiile coexistenței oamenilor civilizați.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii