G4Media.ro

Polonia se va alătura Parchetului European, în încercarea de a beneficia de…

sursa foto: warsawinstitute.org

Polonia se va alătura Parchetului European, în încercarea de a beneficia de fondurile UE

Polonia va comunica Parchetului European (EPPO) că dorește să se alăture în primele săptămâni după formarea unui nou guvern, a declarat pentru Reuters omul care este în mare parte cotat să fie următorul ministru al justiției, în timp ce Varșovia încearcă să deblocheze fondurile UE.

EPPO este un parchet public independent al Uniunii Europene care se ocupă de cazurile care afectează interesele financiare ale blocului.

Din cele 27 de state membre ale blocului, 22 au aderat deja. Polonia, Ungaria, Danemarca, Irlanda și Suedia au ales să rămână în afara, din diferite motive.

Guvernul naționalist polonez condus de partidul Lege și Justiție (PiS), implicat în mai multe conflicte cu Bruxellesul din cauza unor reforme despre care criticii spun că subminează independența justiției, a ales să nu adere, invocând temeri legate de interferența în sistemul judiciar polonez.

Pentru Adam Bodnar, un senator din cadrul Coaliției civice liberale (KO), despre care presa locală a relatat că este posibil să devină ministru al justiției, aderarea la EPPO este o mișcare de bună credință care poate fi implementată rapid în încercarea de a debloca fonduri de miliarde de euro înghețate de UE din cauza preocupărilor legate de standardele democratice.

„Există planuri de aderare”, a declarat Bodnar. „S-ar face în primele săptămâni de guvernare”.

El a declarat că este important ca Varșovia să ia măsuri care „arată că ne întoarcem la statul de drept”.

Rugat să comenteze informațiile potrivit cărora va deveni ministru al justiției, Bodnar a declarat: „Există astfel de discuții, dar nimic nu este sigur. Decizia este în mâinile (liderului KO) Donald Tusk”.

Coabitare

Președintele polonez Andrzej Duda este un aliat al PiS și a dat partidului prima șansă de a forma un guvern. Cu toate acestea, acest lucru pare practic imposibil, deoarece nu dispune de o majoritate și toate celelalte partide din parlament au exclus să lucreze cu el.

În cazul în care PiS eșuează, acest lucru ar deschide calea unei perioade de coabitare în care președintele și prim-ministrul provin din tabere politice diferite. Un astfel de aranjament ar putea complica eforturile viitorului guvern de a anula reformele PiS, deoarece șeful statului poate exercita dreptul de veto asupra legilor.

Cu toate acestea, Bodnar, care în rolul său anterior de Ombudsman pentru drepturile omului a fost un oponent de frunte al reformelor judiciare ale PiS, a declarat că aderarea la EPPO nu ar necesita semnătura lui Duda.

„Pentru Parchetul European, aderarea necesită doar o scrisoare din partea prim-ministrului”, a spus el. „Apoi, Comisia Europeană răspunde în termen de patru luni… Este bine din partea banilor din fondul de recuperare, deoarece arată că suntem mai responsabili.”

El a spus că speră ca procurorii EPPO să vină în Polonia și să investigheze cazurile de presupusă utilizare necorespunzătoare a fondurilor UE în instituții publice precum Centrul Național de Cercetare și Dezvoltare (CNBR).

Criticii spun că biroul procurorului polonez a devenit politizat sub conducerea actualului ministrul al justiției, Zbigniew Ziobro, ceea ce face puțin probabil ca acesta să fie capabil să se ocupe în mod eficient de cazurile de presupuse nereguli comise de PiS și aliații săi în forma sa actuală.

„Majoritatea investigațiilor ar trebui să fie efectuate de procurorii polonezi”, a declarat Bodnar. „Dar atâta timp cât o mare parte dintre oamenii din procuratură au fost numiți de Ziobro, nu există nicio posibilitate reală în acest sens. De aceea, aderarea la EPPO ar fi bună”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...