G4Media.ro

Polonia și țările baltice cer construirea unei linii defensive de-a lungul frontierei…

Sursa foto: Captură Google Maps

Polonia și țările baltice cer construirea unei linii defensive de-a lungul frontierei UE cu Rusia și Belarus

Polonia, Lituania, Letonia și Estonia au cerut Uniunii Europene să construiască o linie de apărare de-a lungul graniței blocului cu Rusia și Belarus pentru a proteja UE de amenințările militare și alte acțiuni dăunătoare din partea Moscovei, scrie agenția Reuters, citată de BBC.

„Construirea unui sistem de infrastructură de apărare de-a lungul frontierei externe a UE cu Rusia și Belarus va rezolva nevoia urgentă de a proteja UE de amenințările militare și hibride”, se arată în scrisoarea liderilor acestor țări.

Propunerea va fi discutată în cadrul summitului UE care se va deschide joi la Bruxelles.

Amenințările hibride se referă la o combinație de mijloace militare și non-militare, precum și de mijloace sub acoperire sau la vedere, inclusiv dezinformarea, atacurile cibernetice, presiunea economică și transferul migranților peste granițele blocului comunitar.

Unii diplomați europeni au estimat costul construirii unei astfel de linii defensive de-a lungul graniței de 700 de kilometri cu Rusia și Belarus la aproximativ 2,5 miliarde de euro (2,67 miliarde de dolari).

Apelul pentru o linie de apărare terestră la granița de est a UE vine în completarea unei inițiative a Greciei și Poloniei de a crea un sistem de apărare aeriană după modelul Iron Dome din Israel, care ar coordona sistemele de apărare aeriană disparate ale UE.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. multe initiative, dar putina practica
    ce e mai ingrijorator ca e posibil ca polonia si tarile baltice sa duca la bun sfarsit o astfel de initiativa, lasand expus rusiei Slovacia-pro-rusa, Ungaria-pro-rusa, si Romania (in special zona Moldovei, care nu pare aparata de nic un fel de guvernul PSDNLUDMR). In cazul cel mai tragic ca Rusia ar cuceri Ucraina, automat se vor duce in zonele cel mai putin protejate, sau cele care stie ca vor depune imediat armele fara a intampina o rezistenta din partea poporului condus de pro-rusi