Polonia şi Ungaria ameninţă cu blocarea bugetului UE şi a pachetului de redresare economică post-COVID, din cauza condiționării fondurilor de respectarea statului de drept
Polonia s-a alăturat Ungariei în a ameninţa cu blocarea bugetului UE de 1.8 trilioane de euro şi a pachetului de redresare economică post-COVID din cauza temerilor privind condiţionarea accesului la fonduri europene de respectarea statului de drept, scrie Politico.
Ungaria şi Polonia au fost acuzate de oficialii de la Bruxelles că încalcă normele statului de drept şi principiile fundamentale ale democraţiei. Ungaria a fost prima ţară care a ameninţat cu blocarea bugetului Uniunii Europene, săptămâna trecută.
Potrivit jurnaliştilor de la Politico, oficialii UE se aşteptau la aceste ameninţări. Negocierile pentru un compromis ar urma să fie conduse de cancelarul german Angela Merkel, având în vedere că Germania deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE.
Toţi şefii de stat şi de guvern din UE au aprobat bugetul istoric al UE, de 1.8 trilioane de euro, şi pachetul de redresare economică la un summit din luna iulie, însă parlamentele naţionale trebuie să ratifice bugetul. În plus, există o aşa-numită Decizie privind Resursele Proprii, care oferă Uniunii Europene garanţii legale de la statele membre privind realizarea unor venituri bugetare proprii.
Această „Decizie privind Resursele Proprii”, prin care vor fi deblocate sume de 750 de milioane de euro pentru planul de redresare, este cea pe care Polonia şi Ungaria vor acum să o blocheze, potrivit diplomaţilor cu care au discutat jurnaliştii Politico.
Ungaria şi Polonia pun la cale blocarea acestei măsuri în faza procedurală, în Consiliul European.
Un diplomat polonez a spus însă că poziţia guvernului său a fost prost înţeleasă. „Să spui că vom bloca ceva este o exagerare. Nu putem bloca ceva ce nu am văzut încă. Aşteptăm documentele oficiale care vor descrie înţelegerea politică la care s-a ajuns pentru a putea comenta asupra lor”.
După summitul UE din iulie, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat că a reuşit să asigure măsuri sigure de protecţie a statului de drept. În discursul ei de săptămâna trecută asupra stării UE, preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a vorbit şi ea despre legătura strânsă dintre fondurile UE şi statul de drept, dar accentul a fost pus asupra prevenirii fraudelor, corupţiei şi conflictelor de interese, şi mai puţin pe blocarea banilor pentru ţările care încalcă principiile generale ale UE.
O confuzie în acest sens a apărut imediat după anunţarea măsurii în iulie. Deşi Declaraţia Consiliului European adoptată la finalul reuniunii vorbea clar despre condiţionarea fondurilor de respectarea statului de drept, premierii Ungariei şi Poloniei au susţinut contrariul în declaraţiile lor publice.
„Cifrele sunt importante, bineînțeles, dar noi suntem națiuni mândre. Mândria este la fel de importantă, sau chiar mai importantă”, a declarat Viktor Orban, premierul Ungariei. Orban a declarat că „nu este acceptabil ca cineva, în special cei care au moștenit statul de drept, să ne critice pe noi, luptătorii pentru libertate, care am venit din comunism”.
sursa foto: Facebook/ Viktor Orban
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii