G4Media.ro

Polonia şi Ungaria formulează un recurs la Curtea de Justiție a Uniunii…

Sursa foto: The European Court of Justice / Facebook

Polonia şi Ungaria formulează un recurs la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva mecanismului european care condiţionează plata fondurilor europene de respectarea statului de drept

Ungaria şi Polonia, aflate în conflict deschis cu Bruxellesul, contestă luni, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, un nou mecanism care condiţionează plăţile către statele membre de respectarea statului de drept şi care riscă să le priveze de finanţări europene, într-o atmosferă exacerbată de o decizie controversată a Curţii Constituţionale poloneze, relatează AFP, citată de News.ro.

Date în judecată în mai multe rânduri la Curtea de la Luxemburg, Budapesta şi Varşovia sunt, de această dată, iniţiatoarele recursului, împotriva instituţiilor europene.

Audierea, ca un paradox, are loc la câteva zile după ce cea mai înaltă jurisdicţie poloneză – apropiată Partidului Lege şi Justiție (PiS, conservator, la putere) – a hotărât să declare război primatului dreptului european şi competenţei Curţii de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Dispozitivul pe care-l contestă cele două ţări este absolut nou. El permite suspendarea sau reducerea plăţii fondurilor europene către un stat, în cazul în care acesta încalcă principiile statului de drept – între altele luptă insuficient împotriva conflictelor de interese, încalcă independenţa justiţiei – şi aduce atingere sau riscă să aducă atingere intereselor financiare ale UE.

Acest „mecanism de condiţionare” este rezultatul unui compromis obţinut cu dificultate la adoptarea bugetului pe termen lung al UE, la sfârşitul lui 2020, era cerut de mult timp de către „frugali”, cu Olanda în frunte, şi nu a fost folosit niciodată.

Varşovia şi Budapesta, care se află între ţările care ar putea fi ameninţate cu această procedură – din cauza necazurilor lor recurente cu UE pe tema statului de drept – au sesizat în martie CJUE în vederea unei anulări a mecanismului.

Statele membre UE au acceptat în decembrie să aştepte avizul CJUE cu privire la acest mecanism înainte ca Comisia Europeană (CE) să-l pună în aplicare.

Însă unii eurodeputaţi denunţă această amânare şi ameninţă să dea CE în judecată, dacă nu lansează rapid această procedură, care prevede mai multe etape şi care este necesar să fie validată de către statele membre UE cu o majoritate calificată înainte să se soldeze cu o eventuală sancţiune – suspendarea sau reducerea fondurilor.

CE, supusă acestor presiuni, ar putea lansa prima etapă în săptămânile următoare, potrivit unor surse europene.

O hotărâre a CJUE cu privire la recursul polonezo-ungar – examinat într-o şedinţă de două zile care începe luni după-amiaza – ar urma să fie pronunţată abia peste câteva luni.

Eurodeputaţii au îndemnat din nou, vineri, Bruxellesul să acţioneze împotriva Poloniei, ca măsură de retorsiune faţă hotărârea fără precedent a Tribunalului Constituţional polonez, care a stabilit că anumite articole ale tratatelor UE sunt incompatibile cu Constituţia poloneză.

Această hotărâre poloneză istorică alimentează temeri cu privire la un „Polexit” şi a determinat zeci de mii de polonezi să-şi manifesteze, duminică, susţinerea faţă de apartenenţa Poloniei la UE.

Polonia argumentează – în contestarea legalităţii acestui mecanism – că acesta reprezintă o modificare de facto a tratatelor şi că nu conţine garanţiile necesare de obiectivitate şi imparţialitate.

Ungaria consideră că anumite comportamente şi situaţii susceptibile să fie sancţionate nu sunt definite suficient de precis şi creează o insecuritate juridică.

Validarea planurilor de relansare economică post-covid a ale cele două ţări este blocată, din cauza aceloraşi probleme cu statul de drept.

Totodată, hărmălaia cauzată de curtea poloneză riscă să conducă la o întârziere şi mai mare a aprobării planului Varşoviei, care prevede subvenţii în valoare de 23,9 miliarde de euro şi împrumuturi în valoare de 12,1 miliarde de euro.

Sursa foto: The European Court of Justice / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Și de ce să nu fie condiționată plata fondurilor europene de respectarea statului de drept?

    • E doar o sintagma dupa care poti ascunde orice. Sa primesti migranti, sa renunti la natiunile de familie, mama, tata, sa inchizi industrii inainte de a le putea inlocui cu altceva vor deveni norme ale statului de drept. Pardon, sunt deja. Nu exista încălcări definite ale statului de drept (de vot, de asociere, libertate a cuvantului, a presei, etc.) asa ca trebuie redefinit statul de drept …de ex. violul faptuit de migranti se iarta, cel faptuit de bastinasi europeni se pedepsește.

  2. Drept urmare Europicăi or să-i ia polonejii și ungurii diverși Ciobalăi, ABei, Mirelele, Bărbule și alte lighioane bovine de la bicicletă! :)))))

  3. Metode tipice bolsevicilor, acelea de a contesta legile, tratatele atunci cand nu le convine ceva sau cand vor sa discrediteze pe cineva. Tratatele europene sunt facute pentru a impiedica alunecarea spre autoritarism, nicidecum pentru a ingradi libertati sau sa influenteze legile altor tari. Este absurd ce vrea Polonia.

    • Corect @jay, doar ca cei cu iq-ul redus au impresia ca e ceva de bravura. Toti dictatorii au început incet-incet cu acte iresponsabile, dar tolerabile, urmând apoi derapajele majore,apoi pana la crima a mai fost doar un pas.

    • Voi cum are unu dreptate impotriva neomarxistilor vostrii gata e bolsevic … Pai ce bolsevism vedeti voi ma.in polonia ?! Pana acum ii ridicati in slavi , ca s au dezvoltat , ca au absorbit toate fondurile an de an , ca uite ei sunt in stare si noi nu etc. Si acum , ca vine semnalu de la „sefii la europa” gata si voi , bolsevici …. Deveniti din ce in ce mai penibili abordand acelasi stil de defaimare . Si app , daca maine s ar vota un polexit in polonia , cu siguranta cei care vor dorii asta vor fi majoritari. Cei care au iesit in strada chemati de fostul priministru sau presedinte ( fost marioneta a marilor invstitori straini ) sunt la fel ca si usr ii nostrii . Cu gleznute goale si cafeluta la pachet luata de la chiosc pe care o bea in drum spre corporatia unde munceste , asta in cazul in care stie sa munceasca si nu taie frunza la caini prin companii de consultanta sau ong uri care mai de care …. Sper ca acest aer liberalist si nationalist sa infloreasca in toate tarile si planul unora de a crea o europa federala sa fie distrus ! Aici in europa nu suntem ca in sua ! Aici nu am fost bastinasi colonizatii de fostii „sefi la lume „!!!! Sa faca ei ce vor cu noi si sa ne impuna state federale !!!! Aici suntem.popoare care si au pierdut zeci de mi de oameni pe fronturi ! Aici sunt popoare cu istorie de cand lumea , nu de 300 de ani !!!! Aici popoarele au valori diferite , traditii diferite , ideologii diferite !!! Nu poti tu venii sa pui cu botul pe labe pe toti ca asa consideri tu din propria ta opinie ca e corect …. Se pare ca avganistanul nu v a fost deloc exemplu , ca dupa 20 de ani doar 1,8mil din 39 s au alarurat occidentalismului , restul au ramas cu valorile.si.principiile lor pentru ca uni oameni asa se nasc si asa mor , nu le pot fi luate sub nici o forma . Si asta nu ca sunt talibani ! Ca sunt feriti de toate mecanismele de degenerare a populatiei de la varste fragede , ceea ce se intwmpla in occidentul nostru de ani buni . Aici oamenii ca sa poata imbratisa stilul asta bolnav de viata ( mananci chimicale ca apoi sa ajungi la farmacie ca dupa sa fi doar tratat , dar nu vindecat , un vindecat este un client pierdut …)trebuie sa fie de mici indemnati , iar cand vor creste vor fi identici acolora carora le zic talibani ( nu le vei scoate stilul asta destrabalat de viata nici cu toate fortele) asta pentru ca , atunci cand de mic asa cresti , nu mai poti sa te schimbi cu una cu doua

  4. se stie la bruxelles din experimentul coloniei romanica ca statul de drept=statul de drepti

    • Corect. Mai nou parlamentul european a devenit o adunătură de târfe care schimba regula in timpul jocului după cum are chef. Realitatea e că îi deranjează pe băieții din vest (Olanda, Belgia, Germania, Franța) că Ungaria și Polonia au o absorbție a fondurilor europene de aproape 100%. Dacă dădeau retur la 90% din fonduri cum face România, era excelent. Banii se redistribuiți către șmecheri.
      Asta cu schimbatul regulilor de către statele din vest am simțit-o și noi cu intrarea în Schengen pe care n-o s-o vedem până nu ia Olanda portul Constanța. României i s-au aplicat condiții care nu erau prevăzute în contractul de aderare și am mai și cheltuit că prostii vreo 2-3 miliarde de Euro pe sistemele informatice Schengen Nr 1 și Nr 2.