G4Media.ro

Polonia şi Ungaria sugerează din nou un posibil veto dacă fondurile europene…

Sursa: Facebook

Polonia şi Ungaria sugerează din nou un posibil veto dacă fondurile europene ar fi condiţionate de statul de drept

Premierii polonez şi ungar, Mateusz Morawiecki şi Viktor Orban, au dezaprobat vineri acordul dintre Parlamentul European şi preşedinţia germană a Consiliului UE prin care accesarea fondurilor europene şi a celor din planul european de relansare economică ar urma să fie condiţionate de situaţia statului de drept, cei doi evocând un posibil veto al lor, relatează agenţia DPA, preluată de Agerpres.

Comisia Europeană nu poate decide arbitrar asupra retragerii fondurilor europene pe baza unor ”criterii dubioase”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki la o conferinţă de presă.

Condiţionarea fondurilor din bugetul european de părerea Comisiei Europene ori a altor state membre despre cum funcţionează statul polonez sau cât de independent funcţionează instituţiile poloneze este inacceptabilă, a mai spus şeful executivului de la Varşovia.

”Ne vom folosi cu siguranţă dreptul de a obiecta dacă nu ajungem la o înţelegere şi dispoziţiile care vor fi incluse nu vor corespunde aşteptărilor noastre”, a indicat Morawiecki, fără să menţioneze însă explicit că Polonia ar putea bloca prin veto bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027.

”Nu este momentul pentru a discuta acum despre statul de drept” şi este mai important ca ţările lovite puternic de criza coronavirusului să poată primi rapid fonduri din bugetul UE şi din pachetul de redresare, a spus la rândul său în faţa presei vineri premierul Viktor Orban. ”Vorbesc aici despre ţările din sudul Europei”, a precizat el, adăugând că ”Ungaria are suficiente resurse financiare pentru următorii doi ani”.

La fel ca omologul său polonez, premierul ungar nu a spus explicit că-şi va folosi dreptul de veto, dar a dat de înţeles că ar putea s-o facă.

Parlamentul European (PE) şi Germania, care deţine preşedinţia Consiliului UE, au ajuns joi la un acord privind un ”regim general de condiţionalitate” prin care fondurile din bugetul multianual al UE şi cele din planul de redresare ”Next Generation” vor putea fi suspendate în cazul unui stat membru atunci când Comisia Europeană consideră că acesta nu respectă independenţa justiţiei sau libertatea presei şi decizia este validată prin majoritate calificată în Consiliul UE. Acest acord între PE şi preşedinţia germană a Consiliului UE mai trebuie aprobat de plenul PE şi de miniştrii europeni în Consiliu.

Instituirea unui astfel de mecanism este una dintre condiţiile asupra cărora insistă PE pentru a aproba bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, a cărui întârziere afectează şi planul de relansare post-COVID în valoare de 750 de miliarde de euro. Eurodeputaţii cer de asemenea garanţii pentru crearea de noi surse de venit pentru bugetul european, cum ar fi noi taxe de mediu şi asupra sectorului digital, şi consideră că suma de 1.074,3 miliarde de euro convenită în urma negocierilor între liderii europeni pentru viitorul buget multianual este insuficientă.

Foto: Prim-ministrul maghiar, Viktor Orban, și omologul său polonez, Mateusz Morawiecki / Sursa: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Polonezul Mateusz Morawiecki şi ungurul Viktor Orban vor doar banii,
    legile, drepturile presei libere si legalitatea sunt pentru fraieri.

    • Presa este libera in Polonia si Ungaria. De unde ai sti tu ca guvernul actual este de porc, daca nu ar exista presa de opozitie? Acuzatiile de cenzura in Polonia sunt la fel de valide ca cele de coruptie in Romania: fara nume si prenume, fara sentinta judecatoreasca, doar jeluiri vagi care sa permita Ursulei sa plateasca somaj tehnic nemtilor si francezilor pana la vara.Teoretic sunt banii lor; practic, e nevoie de mult mai multi bani decat au contribuit francezii, si diferenta se va acoperi din datorii comune ale UE.

      Si ar fi nevoie de si mai mult, daca Bode nu ar mai organiza exporturi de badante fara drepturi egale cu muncitorii de acolo.

  2. Bravo Polonia si Ungaria, tari cu coloana vertebrala.
    Sunt suficient de bogate economic si nu au nevoie de pomana financiara de Covid 19 de la UE plus si umilintele corespunzatoare pe tema statului de drept.

    • Tocmai, se pare că au nevoie, altfel n-ar amenința că blochează acordul pentru cadrul financiar multianual doar pentru că nu le place lor statul de drept. Apropo, câtă ipocrizie din partea lor – le doare de grija statelor care au nevoie de bani, iar ei amenință cu blocarea acordului, ceea ce ar duce automat la întârzierea plăților pentru finanțările europene atât de necesare în toate domeniile.

  3. Cine ar fi crezut. Două țări care au beneficiat masiv de bani europeni..trag in jos toată Uniunea Europeană.

    • Ia zi marsik, si daca era Ungaristan „stat de drept” si ziceau in 2015: cati refugiati trebuie sa luam? 5%? Nu boss, ii luam pe toti. Dupa aveau 2-3 atentate, schimbai poza de profil? Pray for hungary? Ce ziceati atunci, statul de drept, ungaristan, statul democrat si prietenos cu refugiățeii, a luat portia de imigranti, voi plange acum pentru prohostii care au murit in atentate, dar macar e „stat de drept”. Doamne fere, de furat fura oricine, dar doar statele de drept accepta lumea a treia la ei in pridvor. Asta inseamna sa fi cu adevarat stat de drept!

  4. În Europa, statul de drept coincide cu ideologia progresistă, adică amestecarea tuturor in acelasi creuzet multicultural, acceptarea necondiționată a directivelor venite de la Bruxelles, egalității de gen si noilor ideologii climatice, in timp ce marile cancelarii isi continua nestingherite relațiile cu statele comuniste, gen China si Rusia.

  5. s-o sugereze cit mai au vreme

  6. UE este din pacate numai o lalaiala, iar smecherii din tarile „vedete” din Est care au fost bagate in UE fara prea multe intrebari … profita. UE ar trebui sa fie altceva, dar asta e, nici Roma nu a fost facauta intr-o zi, va mai lua UE ceva decenii pentru a deveni o adevarata uniune, coerenta si libera de toate straturile astea de birocratie (peste straturile de birocratie nationala – care si ele tot birocratie subsidiara UE sunt).

  7. Au innebunit salcamii ! V-am zis ca lumea asta-i in retrograd zdravan, stone age-u-i aproape. :))