G4Media.ro

Polonia solicită ajutorul Uniunii Europene pentru a creşte exporturile de cereale ucrainene…

sursa foto: warsawinstitute.org

Polonia solicită ajutorul Uniunii Europene pentru a creşte exporturile de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Baltică

Polonia vrea ca Uniunea Europeană să ajute la creşterea capacităţilor portuare de la Marea Baltică, în ideea de a putea exporta cantităţi mai mari de cereale din Ucraina, dar în acelaşi timp insistă că va menţine un embargou privind vânzarea cerealelor din Ucraina pe piaţa internă, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Potrivit ministrului polonez al Agriculturii, Robert Telus, exporturile de cereale ucrainene prin porturile poloneze au urcat la 260.000 de tone în luna iunie. Este vorba de o cantitate de două ori mai mare decât cea înregistrată la începutul anului şi cel mai probabil va continua să crească, în condiţiile în care ieşirea Rusiei din acordul internaţional care permitea Ucrainei să exporte cereale via porturile sale de la Marea Neagră forţează Ucraina să caute rute alternative.

„Trebuie să ajutăm Ucraina şi înţelegem acest lucru. Ne gândim la construim porturi care vor fi folosite exclusiv pentru transportul de cereale, aşa-numitele agro-porturi”, a spus Robert Telus într-un interviu pentru Bloomberg. Telus a adăugat că Polonia poartă deja discuţii cu ţara vecină Lituania pentru a transfera controalele fitosanitare de la graniţa sa spre porturile lituaniene, în ideea de a accelera tranzitul de cerealelor ucrainene.

În acelaşi timp, ministrul polonez al Agriculturii crede că deşi terminalele din Marea Baltică sunt o alternativă „cea mai mare parte a mărfurilor va trece în continuare prin porturile sudice”.

Săptămâna trecută, agenţia de presă PAP a dezvăluit că autorităţile poloneze au prezentat Comisiei Europene o estimare de cost, în valoare de un miliard de euro, pentru investiţiile necesare a fi făcute în infrastructură astfel încât Varşovia să poată majora tranzitul de cereale şi alte produse agro-alimentare ucrainene via graniţa dintre Polonia şi Ucraina.

Membrii estici ai UE, Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria, cu aprobarea Bruxelles-ului, şi-au închis pieţele pentru grâul, porumbul, rapiţa şi floarea-soarelui din Ucraina până la 15 septembrie, în încercarea de a-şi proteja propriile sectoare agricole. Măsurile au fost în vigoare, iniţial, până la 5 iunie 2023 însă Comisia Europeană a prelungit restricţiile până pe data 15 septembrie.

Vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski a declarat că în cazul în care interdicţia susţinută de UE nu va fi prelungită, Polonia o va continua în mod independent.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Pun pariu ca vor primi bani și pentru modernizarea cailor ferate pana în porturi, toată infrastructura și asta pentru ca dacă știi sa faci proiecte UE iti da bani. La noi cineva (Grindeanu) sa spună ca vrem sa mai facem niște linii de tren pana în portul Constanta, poate prin Călărași ori pe la Hârșova, studiu de impact, termene de finalizare? Cam asta e diferența între noi și restul Europei.

  2. Așa ceva nu există ! Toți corifeii presei noastre în frunte cu „maestrul”Cristoiu lîngă care se aliniează Turcescu , Tucă și alți ciraci ne demonstrează zilnic slăbiciunea politicienilor noștri care permit (contrar interesului național-ce o fi ăla) trecerea grînelor din țara vecină spre portul Constanța fără a urma exemplul poloniei care cică interzice asemenea grozăvie. Deci, știrea e falsă că doar nu minte Cristoiu- n-a făcut-o niciodată.