Polonia va amâna eliminarea treptată a cărbunelui și va deschide mai multe mine pe fondul crizei energetice
Actuala criză energetică înseamnă că Polonia nu numai că își va amâna planurile de închidere a minelor de cărbune existente, dar va extinde producția și chiar va deschide noi instalații, au dezvăluit doi miniștri ai guvernului, scrie notesfrompoland.com.
Polonia folosește cărbunele pentru a genera 70% din energia electrică, de departe cea mai mare cifră din UE. Actualul plan energetic al guvernului prevede că această cifră va scădea între 11% și 28% până în 2040. În plus, o treime din gospodăriile poloneze se încălzesc cu cărbune, o cifră pe care autoritățile au încercat, de asemenea, să o reducă.
Cea mai mare parte a cărbunelui ars în Polonia este extrasă din minele interne. Cu toate acestea, în cadrul unui acord cu sindicatele, guvernul a anunțat în 2020 că intenționează să închidă toate minele de cărbune poloneze până în 2049.
Cu toate acestea, într-un interviu acordat ieri postului TV Republika, ministrul pentru climă, Anna Moskwa, a precizat că a existat o creștere a „cererii de cărbune chiar înainte de izbucnirea războiului” din Ucraina. Prin urmare, „plănuim să creștem producția acolo unde este posibil și planificăm, de asemenea, noi locații [miniere]”.
De asemenea, Moskwa a precizat că, deși „energia nucleară este viitorul Poloniei” – guvernul finalizând în prezent planurile de construcție a primelor trei centrale nucleare din țară – „până când nu vom fi siguri de această energie atomică, nu vom închide nicio centrală pe cărbune”.
Separat, într-un interviu acordat săptămânalului Sieci, ministrul activelor de stat, Jacek Sasin, a confirmat că, deși guvernul intenționează în continuare să închidă toate minele până în 2049, acum trebuie să „revizuiască calendarul” pentru momentul închiderii fiecăreia dintre ele.
Acest lucru va implica „amânarea închiderii minelor” și „poate forarea de noi puțuri [de mină]”. El a menționat mina Bogdanka existentă în estul Poloniei ca fiind o locație în care producția ar putea fi crescută. „Dacă vrem cărbune, trebuie să investim”.
Acest lucru ar ajuta la evitarea „unei dependențe mai mari de cărbunele importat, [care este] mult mai scump decât al nostru”, a explicat Sasin. În urma unui embargo asupra importurilor de cărbune rusesc – care era folosit în principal pentru încălzirea locuințelor – guvernul s-a grăbit să importe cărbune din alte părți.
De asemenea, acesta a oferit gospodăriilor alocații speciale pentru a cumpăra cărbune pentru încălzire în această iarnă și a suspendat temporar standardele de calitate pentru arderea cărbunelui.
Sasin, la fel ca Moskwa, a remarcat, de asemenea, că războiul Rusiei din Ucraina a subliniat faptul că gazul nu este o sursă de energie fiabilă pentru a fi folosită în timpul tranziției la energia nucleară. „Prin urmare, trebuie să rămânem cu cărbunele mai mult timp [și] să investim în energie regenerabilă, care, din păcate, este neregulată”.
Luna trecută, guvernul polonez a ales firma americană Westinghouse pentru a construi prima centrală nucleară a țării. La scurt timp după aceea, a desemnat Coreea de Sud ca partener pentru dezvoltarea unei centrale nucleare separate, care va fi supravegheată de firme private și de stat. De asemenea, intenționează să construiască încă o centrală.
În ultimul an, trezoreria de stat a cumpărat, de asemenea, active de cărbune de la firmele energetice de stat, ca parte a unui efort de restructurare a sectorului energetic polonez, ajutând firmele de stat să găsească mai ușor finanțare pentru investiții cu emisii reduse și zero.
De asemenea, guvernul a încercat să extindă sursele regenerabile de energie, care anul trecut au reprezentat 17% din mixul energetic al Poloniei, în creștere de la 7% în 2010.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii