G4Media.ro

Polonia va solicita miniștrilor telecomunicațiilor din UE să semneze o declarație privind…

Sursa foto: Rodica Vasiliev | Dreamstime.com

Polonia va solicita miniștrilor telecomunicațiilor din UE să semneze o declarație privind securitatea cibernetică la Varșovia / Sunt vizate inclusiv atacurile asupra cablurilor submarine

Polonia intenționează să solicite statelor membre ale UE să semneze o declarație privind securitatea cibernetică în cadrul unei reuniuni informale a miniștrilor telecomunicațiilor, care va avea loc la Varșovia la începutul lunii martie, transmite Euronews.

Textul, care este încă în discuție, va acoperi domenii precum pregătirea pentru incidente, dar și o cooperare mai strânsă, potrivit unor surse din cadrul instituțiilor UE.

Consolidarea securității cibernetice în UE este una dintre prioritățile-cheie ale Poloniei în timp ce prezidează reuniunile UE în prima jumătate a acestui an.

Pe ordinea de zi a reuniunii miniștrilor telecomunicațiilor din 4-5 martie, care este „în întregime dedicată” securității cibernetice, se va afla, de asemenea, problema răspunsului la incidente și crize la scară largă, consolidarea cooperării civil-militare în spațiul cibernetic și investițiile.

O scrisoare a guvernului olandez către Parlament, la începutul acestei luni, a făcut, de asemenea, aluzie la declarația de la Varșovia. Potrivit ministrului economiei, Dirk Beljaarts, Olanda va sublinia faptul că documentul ar trebui să includă o referință la „o politică rezistentă în viitor”, deoarece peisajul de reglementare se dezvoltă rapid.

Comisia Europeană a transmis vineri că va lua măsuri pentru a consolida securitatea și reziliența cablurilor submarine, care fac parte din infrastructura critică a Europei, în urma incidentelor recente din Marea Baltică.

Euronews a raportat la începutul acestei luni că 20 din cele 27 de țări ale UE nu au reușit să adopte legislația națională care să permită intrarea în vigoare a normelor cibernetice pentru entitățile critice.

Directiva 2 privind securitatea rețelelor și a informațiilor (NIS2), care a fost aprobată în 2022 cu scopul de a proteja entitățile critice, cum ar fi energia, transportul, sectorul bancar, apa și infrastructurile digitale, împotriva incidentelor cibernetice majore, nu a fost încă implementată în majoritatea țărilor europene.

În cursul unei dezbateri desfășurate săptămâna trecută în Parlamentul European la Strasbourg, Comisia a solicitat statelor membre să pună urgent în aplicare NIS2 pentru a îmbunătăți gradul de pregătire și reziliența UE în timpul crizelor hibride, cum ar fi atacurile recente asupra cablurilor submarine.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.