G4Media.ro

Polonia vrea un “tratament special” din partea UE pentru deficitul bugetar

sursa foto: G4Media

Polonia vrea un “tratament special” din partea UE pentru deficitul bugetar

Polonia consideră că ar trebui să beneficieze de circumstanțe atenuante pentru deficitul său bugetar, în condițiile în care, susține Varșovia, o mare parte a acestuia se datorează războiului din Ucraina, scrie BFM TV.

De la începutul invaziei ruse, țara și-a mărit considerabil cheltuielile pentru apărare, în condițiile în care are o graniță comună cu Ucraina de peste 500 km.
Polonia este membrul NATO care alocă cea mai mare parte din PIB pentru apărare: 4,1% în acest an, adică 35 de miliarde de dolari. Aceasta reprezintă dublul pragului recomandat de organizația transatlantică.
Prin această creștere a cheltuielilor militare, ea consideră că își protejează nu numai teritoriul și cetățenii, ci și restul Uniunii Europene.

„Cheltuim o mare parte din PIB-ul nostru pentru apărare și o facem și pentru a ajuta într-o anumită măsură alți membri”, a declarat Andrzej Domański, ministrul de finanțe al Poloniei, pentru Financial Times.

El a adăugat: „Merităm un tratament special. Fără creșterea cheltuielilor noastre pentru apărare, nu am avea un deficit excesiv”.
Guvernul polonez, care consideră că țara se află în prima linie a unui „conflict la scară largă”, a planificat să își majoreze din nou cheltuielile militare anul viitor, până la 4,7 % din PIB.

„Merităm mai multă solidaritate”

Autoritățile fac apel la indulgență, deoarece din iulie țara face obiectul unei proceduri pentru deficit public excesiv din partea Comisiei Europene. Acesta s-a situat la 5,1% din PIB anul trecut, cu mult peste pragul de 3% stabilit de normele UE.

„Cred că este complet nedrept ca noi să fim supuși acestei proceduri. Merităm mai multă solidaritate internațională”, a declarat ministrul polonez de finanțe.

La începutul acestei săptămâni, guvernul a prezentat la Bruxelles un plan menit să reducă deficitul la 2,9% din PIB până în 2028 – cu condiția ca economia să continue să crească.
Țara s-ar angaja să reducă cheltuielile cu o medie de 0,82% din PIB pe parcursul a patru ani, crescând în același timp cheltuielile militare anul viitor. Potrivit unei surse apropiate negocierilor actuale, discuțiile sunt constructive și se așteaptă ca Comisia să emită un aviz favorabil.

Pentru o perioadă, Polonia a crezut că va beneficia de un tratament preferențial. În aprilie anul trecut, în marja unei reuniuni a FMI și a Băncii Mondiale, autoritățile au susținut că creșterea cheltuielilor militare – din cauza războiului din Ucraina – ar fi un factor „atenuant” în ochii Bruxelles-ului.

Acestea sperau să evite o procedură de deficit excesiv, dar nu a fost cazul. Ministrul polonez de finanțe consideră acum că reluarea procedurilor de deficit excesiv, suspendate în timpul pandemiei, contravine ultimelor măsuri luate de UE pentru stimularea investițiilor publice.

De la aderarea la UE în urmă cu 20 de ani, Polonia a cunoscut o dezvoltare economică considerabilă. La acea vreme, Polonia avea al 9-lea cel mai mare PIB din Uniunea Europeană. Astăzi ocupă locul 6, înaintea Suediei și Belgiei.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Si Ciolacu, Si Ciolacu!

  2. Cinste Poloniei dar cum sa zici ca esti in prima linie din moment ce nu e combatant in razboi ?

  3. România are nevoie de “tratament miraculos” cu deficitul ei real de peste 8%, dar îl va “arunca” pe anul viitor, după alegeri, să zică Marcel ca anul ăsta a fost sub 8%.