Poluare din București: Ministerul Mediului cumpără senzori și laboratoare pentru monitorizarea calității aerului în Capitală, Ilfov și alte orașe. În prețul de 12 milioane de lei e inclusă și o aplicație mobilă pentru cetățeni
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat o licitație în Sistemul Electronic de Achiziții Publice(SEAP) pentru senzori și laboratoare de monitorizare a calității aerului în București și alte orașe mari, potrivit unui comunicat al instituției. Licitația e lansată în plină procedură de sancționare a României de către Comisia Europeană din cauza poluării masive.
Contractul pentru furnizare echipamentelor de monitorizare a calității aerului este evaluat la 11,7 milioane de lei, iar bugetul este asigurat din Fondul pentru Mediu.
Ce echipamente vrea să cumpere Ministerul Mediului pentru Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA):
– 30 de analizoare pentru monitorizarea automată a particulelor în suspensie, fracțiile PM10 și PM 2,5, pentru aglomerarea urbană București–Ilfov;
– 50 de senzori de monitorizare a calității aerului pentru aglomerarea urbană București-Ilfov;
– 4 autolaboratoare echipate cu aparatura necesară monitorizării calității aerului pentru aglomerările urbane București, Iași, Brașov, Bacău.
Prin acest contract se va finanța dezvoltarea unei aplicații pentru telefoanele mobile, prin care cetățenii vor putea fi informați cu privire la măsurătorile de calitate a aerului în timp real.
Data limită de depunere a ofertelor pentru licitație este 18 ianuarie 2021.
„Cea mai mare parte din investiția în monitorizarea calității aerului va fi făcută în București. Capitala are deja un verdict al Curții Europene de Justiție pentru depășirile la concentrațiile de PM 10, dar și o procedură de infringement pentru depășirile concentrațiilor la NO2. Astfel, am decis ca numărul punctelor de măsurare a poluării din aerul Capitalei să crească de la 8, câte sunt în prezent, la 85. Această extindere va cuprinde și o rețea de 50 de senzori, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor devenind prima autoritate de Mediu din Europa care va deține o astfel de rețea”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet. (Foto: Pexels.com)
Citește și:
- București, pe locul al doilea la nivel european în privința costurilor sociale generate de poluare
- Razie a Gărzii de Mediu în Sintești, sursa majoră de poluare pentru București, cu zeci de persoane suspecte că ard ilegal deșeuri. O razie similară a fost și în luna mai
- Nicușor Dan a cerut Comisiei Europene să amâne procedurile de infringement pe calitatea aerului și poluarea din București, ca să judece pe baza mandatului său
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii