G4Media.ro

Poluare fără precedent într-un cartier din Craiova, unde valorile pulberilor PM 2,5…

sursa foto: GDS

Poluare fără precedent într-un cartier din Craiova, unde valorile pulberilor PM 2,5 au ajuns aproape de maximul măsurabil

Poluarea din Bariera Vâlcii, un cartier al Craiovei, a atins în noaptea de miercuri spre joi valori fără precedent, aproape de valoarea maximă pe care o poate înregistra senzorul URADmonitor, transmite Gazeta de Sud.

Astfel, în momentul de vârf, poluarea cu pulberi PM 2,5  (particule fine, extrem de dăunătoare pentru sistemul respirator) a atins valoarea de 443 din maximul de 500.

De miercuri, la ora 18:00 până joi dimineața la ora 5:00, adică timp de 12 ore neîntrerupte, valorile s-au situat peste pragul de 200 constant, iar timp de mai multe ore au atins nivelul maxim, indicatorul de alertă „hazardous” – care semnalează riscuri foarte mari pentru toată populația, potrivit sursei citate.

Zeci de craioveni au publicat pe rețelele de socializare mesaje și fotografii care arată construcțiile din cartier învăluite într-o ceață densă. Până la această oră, autoritățile nu au comunicat nici o informație legată de sursa poluării, în ciuda zecilor de sesizări și reclamații. (Foto: Imagine din Craiova remisă redacției GDS de un cititor)

Citește tot articolul pe Gazeta de Sud

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Pesede-ul mâna în mână cu corupția … Orice altă explicație este de prisos!

  2. @Redactia – ar fi fost interesant sa stim cu ce sa comparam informatiile din articol. Nu cred ca toti suntem ingineri de mediu ca sa cunoastem limitele legale admise pentru a ne putea face o idee ce inseamna aceste depasiri. Este clar ca este ceva grav cand valorile ajung la limita maxima de masurare a aparatelor.
    Dupa o simpla cautare pe goagal am gasit detaliile care puteau fi specificate de autor:
    LEGEA nr. 104 din 15 iunie 2011
    Particule în suspensie – PM2,5
    Valoare tintă 25 ug/m3 – valoarea-tintă anuală
    Valori limită 25 ug/m3 – valoarea limită anuală care trebuie atinsă până la 1 ianuarie 2015
    20 ug/m3 – valoarea limită anuală care trebuie atinsă până la 1 ianuarie 2020

    • La momentul la care scriu acest comentariu, la statia respectiva de monitorizare a calitatii aerului din Craiova, Simnicu de Sus, se raporteaza un nivel de 192 unitati pentru indicatorul PM2.5 (particule fine). Acest nivel este considerat nesanatos (Unhealthy), cu urmatoarele implicatii pt sanatate:
      „Everyone may begin to experience health effects; members of sensitive groups may experience more serious health effects”.
      Miercuri seara, la ora 20:00, la aceeasi statie, indicele pt PM2.5 a atins 443 unitati, incadrandu-se la categoria periculos (Hazardous), insemnand:
      „Health alert: everyone may experience more serious health effects. Everyone should avoid all outdoor exertion.”
      Raspunsul autoritatilor (Garda de Mediu) chemate la fata locului sa sesizeze problema: „Cine stie ce senzori sunt aia, de unde ii iau. „…

  3. Ca referinta, pe cel mai aglomerat bulevard din Bucuresti poluarea pm 2.5 e in jur de 200. Un incendiu de vegetatie e in jur de 400. Valori de 500 sunt semn ca ceva a ars , explodat sau imprastiat cumva.

  4. S-au apucat samuraii de topit sabiile ca nu mai au voie sa se taie …

  5. În Craiova garda de mediu doarme si probabil viseaza si frumos, asta pentru ca toate firmele care construiesc polueaza, prin simplu fapt ca arunca pe campuri si terenuri toate deseurile din constructii, in cardasie sunt si cei de la salubritate deoarece cand se ia avizul ptr autorizatia de construire se incheie contract pe cativa metri cubi de moluz dar refuza sa-l ridice si nici tomberon special nu aduc ca in alte orase, mai mult, nimeni nu verifica ca cei de la case ard tot ce gasesc ptr a se incalzi, de ex; reziduri textile de la fabrici care se vand pe nimic sau textile nevandute la second hand care se vand cu 2-3 lei/sac, in concluzie se arde orice, de la miristi, deseuri de orice fel, etc iar cei de la garda nu lucreaza noaptea, sunt platiti din bani nostri si degeaba si nu respecta constitutia si nici legile europene…trebuie actionat statul si institutiile responsabile in judecata…

    • In localitatile din judetul Constanta situatia e identica. Ati descris bine cateva din nenorocirile care se intampla. Lumea nu intelege ca din astea se moare. Anul trecut in familia mea cineva a murit din cauza poluarii. In vecini cel putin un membru al familiei a murit de cancer, oameni de 40 de ani. Nu poti deschide fereastra in niciun moment al zilei, pluteste un fum greu toata ziua.

  6. Este posibil ca aerul din admosfera sa nu circule și toate noxele de la centrale sau sobele pe cărbuni din zona care funcționează la oameni în case sa rămână pe loc, cea ce este foarte toxic, părerea mea

  7. In Craiova asta seara nu se poate respira afara. E un fum greu de plastic sau cauciuc ars, nu mai e nevoie de nicio masuratoare.