G4Media.ro

Poluarea aerului și cancerul pulmonar: riscul crește la femeile care nu au…

sursa foto: Pexels

Poluarea aerului și cancerul pulmonar: riscul crește la femeile care nu au fumat niciodată / 85% dintre pacienți sunt fumători sau foști fumători, dar pericolul crește pentru fumătorii care respiră aer poluat

Un studiu adaugă dovezi suplimentare la un fapt deja cunoscut: țigările și aerul nesănătos cauzează majoritatea cazurilor de cancer pulmonar, anunță Corriere della Sera.

Faptul că printre numeroasele pericole pentru sănătate cauzate de smog se numără și tumorile nu este, din păcate, o noutate: din 2013, poluarea aerului în general și particulele atmosferice (adică așa-numitele particule, PM2.5) sunt catalogate ca fiind anumite substanțe cancerigene pentru oameni de către cea mai înaltă autoritate în materie, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (Iarc) din Lyon, agenția Organizației Mondiale a Sănătății.

Acum, însă, se pare că plămânii femeilor care nu au fumat niciodată,  prezintă un risc mai ridicat de cancer pulmonar.  Aceasta este și constatarea unui nou studiu canadian prezentat la recentul Congres mondial privind cancerul pulmonar organizat de Asociația internațională pentru studiul cancerului pulmonar (IASLC), care aduce o nouă confirmare cercetărilor anterioare.

Faptul că fumatul este principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar este un fapt bine cunoscut. Fără țigări, de fapt, ceea ce este cel mai mortal tip de cancer din țara noastră ar fi o „boală rară”: aproximativ 85% dintre pacienți sunt fumători sau foști fumători. Iar pericolul crește pentru fumătorii care respiră aer poluat.

Țigările și aerul nesănătos cauzează astfel majoritatea cazurilor de cancer pulmonar.

Noul studiu, realizat de cercetătorii de la British Columbia Research Institute din Vancouver, a colectat informații despre pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar care nu fumaseră niciodată, investigând, de asemenea, locul în care au locuit și analizând nivelurile de poluare a aerului de-a lungul anilor, începând din 1996.

Rezultatele arată că există o legătură clară între nivelurile ridicate de PM2.5 și apariția cancerului pulmonar la femei (la bărbați, cifrele nu indică o legătură), în special la cei pacienți cu o mutație specifică (cea a EGFR) și cu o neoplasm diagnosticat într-un stadiu foarte avansat, al patrulea.

Cum ar trebui interpretat noul studiu canadian?

”Tot mai multe cercetări arată o corelație între poluarea aerului și cancerul pulmonar”, răspunde Novello, șeful secției de oncologie pulmonară de la spitalul „San Luigi Gonzaga” din Orbassano.

În timp ce această legătură este deja bine cunoscută și consolidată de date științifice în ceea ce privește patologii precum bronșita cronică, dovezile în context oncologic au apărut clar în ultimii ani.

În special în acest nou studiu canadian, ca și în alte publicații cu acest accent, cercetătorii se concentrează nu numai pe riscul aditiv al unui fumător care trăiește într-o zonă puternic poluată, ci și pe identificarea factorilor de risc care explică apariția cancerului pulmonar la fumătorii care nu au fumat niciodată.

Rezultatele evidențiază legătura dintre cancerul pulmonar și o mutație a EGFR la femeile care nu au fumat niciodată, după ce s-a studiat în mod specific o populație cu această alterare moleculară (despre care se știe deja că este mai frecventă la pacienții nefumători). Date similare au fost deja publicate de alți cercetători și, deși au nevoie de confirmare suplimentară, ele reprezintă cu siguranță un pas important către o mai bună delimitare a profilurilor de risc în acea componentă a populației care nu consumă țigări.

În aceeași linie de cercetare, este evaluat și radonul, un produs de descompunere a uraniului prezent în apă și sol și pentru care este în curs un studiu european pentru a descrie mai bine corelația sa cu apariția cancerului pulmonar.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...