G4Media.ro

Poluarea chimică în apa porturilor britanice Hampshire şi West Sussex a crescut…

Sursa foto: Unsplash/ Ethan Wilkinson

Poluarea chimică în apa porturilor britanice Hampshire şi West Sussex a crescut de 100 de ori / Ploile recente au dus la revărsarea combinată a apei din sistemul de canalizare în apa celor două porturi, arată un nou studiu

Poluarea chimică din apele a două porturi de pe coasta de sud a Marii Britanii a crescut de 100 de ori, conform unui nou studiu, transmite luni agenția de știri DPA, citată de Agerpres.

Cercetători de la trei universităţi au analizat apele porturilor Chichester şi Langstone şi au descoperit 105 substanţe diferite de origine farmaceutică, pesticide, droguri şi chiar un insecticid folosit ca tratament pentru animalele de companie împotriva puricilor.

Concentraţia unora dintre aceste substanţe chimice a crescut de 100 de ori după ploile care au dus la revărsarea combinată a apei din sistemul de canalizare în apa celor două porturi din Hampshire şi West Sussex.

Echipa, formată din cercetători de la Universitatea Brunel, Londra, Universitatea din Portsmouth şi Imperial College London, a avertizat în legătură cu efectele poluării asupra faunei marine din cele 21 de situri marine de interes ştiinţific din zona porturilor.

„Deversările din sistemul de canalizare reprezintă o sursă evidentă de poluare chimică din aceste ape”, conform lui Thomas Miller, cercetător la Universitatea Brunel. „Studiul nostru arată că după astfel de deversări se înregistrează creşteri ale concentraţiei unor chimicale de peste 100 de ori, ceea ce reprezintă un risc uriaş pentru viaţa marină”, a adăugat el

Studiul, desfăşurat cu sprijinul Clean Harbours Partnership şi publicat în jurnalul Environment International, a examinat 339 de mostre de apă în care au fost găsite 67 de substanţe farmaceutice, 29 de pesticide şi 9 droguri recreaţionale.

Acest studiu a fost realizat după anunţul Agenţiei britanice de Mediu privind revărsările provocate de furtuni a apelor uzate din canalizare în râuri, lacuri şi în apele de coastă ale Angliei.

Cercetătorii au descoperit că iarba de mare a absorbit mai multe substanţe chimice din apă decât scoicile şi că insecticidul imidacloprid, folosit în tratamentul împotriva puricilor, reprezintă cel mai mare risc conform concentraţiei identificate în apa de suprafaţă.

„Dintre numeroasele chimicale detectate, prezenţa celor folosite pentru tratamentul animalelor de companie împotriva puricilor şi căpuşelor este cea mai îngrijorătoare”, a comentat şi Dr Leon Barron, de la Imperial College London. „Trebuie să reevaluăm de urgenţă practica prescrierii preventive a acestor tratamente pentru câinii şi pisicile noastre, pentru a reduce acest risc”.

Echipa a constat şi existenţa în apele porturilor a compusului chimic 1,3-difenilguanidină, folosit în producţia de cauciucuri şi care poate indica poluarea provenită de la particulele rezultate din procesul de uzură al anvelopelor autoturismelor, particule spălate de pe carosabil de precipitaţii şi care ajung tot în sistemul de canalizare, de unde sunt deversate în apele râurilor, în lacuri şi în apele de coastă.

„Studiul subliniază complexitatea amestecului de substanţe chimice prezent în apele de coastă, atrăgând atenţia asupra necesităţii monitorizării sale mai atente pentru eliminarea surselor”, a declarat coordonatoarea acestui studiu, Jasmin Uhlhorn, cercetătoare la Universitatea Brunel.

„Există puţine studii cu privire la poluarea chimică în aceste medii, iar concluziile sugerează că adevăratul risc al amestecurilor chimice din aceste ape ar putea fi subestimat, în special în ceea ce priveşte speciile marine”, a adăugat ea.

„Impactul acestor substanţe contaminante nu este încă pe deplin cunoscut, dar este clar din datele noastre că acesta creşte în urma furtunilor care duc la deversarea apelor netratate din sistemul de canalizare”, a comentat şi profesorul Alex Ford, de la Institutul de Ştiinţe Marine al Universităţii din Portsmouth.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.