
Poluarea cu plastic: California deschide o anchetă asupra rolului industriei petrochimice, în premieră mondială
Statul american California a anunțat, joi, deschiderea unei investigații ample care vizează stabilirea responsabilității industriei petrochimice în poluarea cu plastic, produs în principal din hidrocarburi, care amenință sănătatea și biodiversitatea în întreaga lume, transmite Le Monde, citată de Rador.
„Ajunge! Timp de mai bine de jumătate de secol, industria plasticului a militat agresiv pentru a înșela publicul, perpetuând mitul că reciclarea ar putea rezolva criza plasticului. Adevărul este acesta: majoritatea covârșitoare a plasticului nu poate fi reciclată, iar rata de reciclare nu a depășit niciodată 9% în Statele Unite”, a acuzat Rob Bonta, procurorul general al Californiei. Restul este îngropat în gropi de gunoi, incinerat sau eliberat în mediu.
„În fiecare săptămână, consumăm un volum de plastic echivalent cu un card de credit prin apa pe care o bem, hrana pe care o mâncăm și aerul pe care îl respirăm”, spune Rob Bonta.
Ancheta demarată joi va examina „eforturile trecute și prezente depuse de industria petrochimică” pentru a înșela publicul și pentru a determina modul în care „aceste acțiuni ar fi putut încălca legea”, explică serviciile procurorului general într-un comunicat de presă. Ca prim pas în această anchetă, autoritățile californiane au desemnat gigantul petrolier american ExxonMobil, „o sursă majoră de poluare cu plastic”, pentru a-i cere „informații referitoare la rolul său” în această chestiune.
„Respingem acuzațiile făcute de biroul procurorului general”, a declarat o purtătoare de cuvânt a ExxonMobil într-un comunicat pentru AFP. „Împărtășim preocupările societății și colaborăm cu guvernele, inclusiv cu statul California, comunități și alte industrii pentru a sprijini proiecte din întreaga lume care îmbunătățesc gestionarea și reciclarea deșeurilor”, se apără compania.
„În California și în întreaga lume, vedem consecințele catastrofale ale acestei campanii de decenii de înșelăciune din partea industriei combustibililor fosili. Poluarea cu plastic se infiltrează în căile noastre navigabile, otrăvindu-ne mediul înconjurător și putrezind peisajele noastre”, afirmă Rob Bonta.
Aproximativ 460 de milioane de tone de plastic au fost produse în 2019 la nivel mondial, generând 353 de milioane de tone de deșeuri, dintre care mai puțin de 10% sunt reciclate în prezent, potrivit OCDE. Aceste deșeuri se descompun în microparticule de plastic care se găsesc în toate oceanele globului, în gheața marină, în stomacul animalelor și chiar în aerul analizat din vârfurile munților. Potrivit OCDE, produsele din plastic reprezintă, de asemenea, aproape 3,5% din emisiile de gaze cu efect de seră, contribuind la încălzirea globală.
Traducerea: Rodezia Costea / Foto: Pexels.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii