Poluarea din București: Instituția care ar trebui să combată fenomenul e nefuncțională. Garda de Mediu a dat anul trecut zero amenzi în Capitală pentru depozitare ilegală de deșeuri
Garda de Mediu Bucureşti, instituția care ar trebui să identifice și să elimine sursele de poluare din Capitală, susţine într-un răspuns pentru G4Media.ro că anul trecut pe teritoriul capitalei nu a existat niciun depozit ilegal de deşeuri, motiv pentru care nu a dat nici o amendă.
Informația vine pe fondul poluării majore din București din noaptea de duminică spre luni, eveniment la care Garda de Mediu nu a avut nici o reacție – nu a controlat pe teren posibilele cauze și nu a aplicat nici o sancțiune.
Absența de pe teren a angajaților Gărzii de Mediu vine pe fondul înmulțirii cazurilor de poluare sau a răspândirii fără precedent a depozitelor ilegale de gunoi în capitală, fapte reclamate tot mai des de societate civilă.
„Pe raza Municipiului Bucuresti nu există depozite ilegale de deseuri, singurul depozit conform / autorizat se afla in Drumul Poiana Trestiei, sector 1, Bucuresti, operat de SC Iridex Group Import Export SRL”, arată Garda de Mediu în răspunsul pentru G4Media.ro.
Cu toate acestea, comisarii Gărzii de Mediu Bucureşti admit că în 2019 au depistat în capitală „câteva amplasamente de depozitări necontrolate de deşeuri”, însă nu au dat nici o amendă, ci doar „s-au stabilit măsuri de salubrizare”. Altfel spus, autoritatea ţine „să explice” că în cele 6 sectoare ale capitalei, inspectorii de mediu ar fi făcut de fapt 52 de controale în urma cărora au impus 41 de măsuri. Interesant este că nu au tăiat nicio amendă. Rubrica „Valoarea fiecărui sancţiuni aplicate” are zero pe linie.
Răspunsul Gărzii de Mediu:
Poziția Gărzii de Mediu Bucureşti e contrazisă flagrant de realitatea din teren. Numai anul trecut, G4Media.ro a indicat nenumărate locaţii de pe teritoriul Bucureştiului unde erau depozitate ilegal mii de tone de deşeuri. Unele dintre amplasamente aveau mărimea unui teren de fotbal. Vezi aici o anchetă G4Media.ro pe tema depozitelor ilegale de deșeuri.
În ceea ce priveşte activitatea Garzii de Mediu Ilfov, într-un răspuns remis G4Media.ro, inspectorii spun că în 2019 au controlat 40 de localităţi în care au depistat 68 de amplasamente ilegale de deşeuri. În urma controalelor au dat 26 de sancţiuni în cuantum de 533.000 lei.
De curând, reporterii G4Media.ro au numărat zeci de depozite ilegale de deşeuri numai în apropierea centurii Capitalei, depozite care conţineau de la munţi de moloz şi plastic fărâmiţat industrial, până la resturi menajere.
„Prezența în teren foarte rară a inspectorilor Gărzii de Mediu București și Ilfov și dotările precare ale acestora fac ca numărul sancțiunilor aplicate să fie perceput ca o formă de încurajare a infracționalității de mediu. Acolo unde nu există sancțiuni, exemplul Bucureștiului, spune despre tine, ca instituție publică, că ești absentă și ineficientă. Numărul real de depozite cu deșeuri este mult mai mare. Pentru fiecare depozit legal și verificat de catre Garda de Mediu există alte 15 depozite ilegale, trecute cu vederea sau pur si simplu operaţionale doar pe timpul nopţii, atunci când statul nu are reprezentanți instituționali în teren. Activitatea de depozitare ilegală și de incinerare a deșeurilor aduce beneficii ilegale de peste 2 miliarde de euro anual. E nevoie de regândirea strategiei de combatere a infracționalității de mediu și dezvoltarea unui sistem de urmărire asemănător sistemului SUMAL- Sistemul de urmărire a masei lemnoase, astfel ca mașinile autorizate să transporte deșeuri să aibă GPS funcțional cu raportare online către Garda de Mediu privind traseul și natura transportului”, a declarat pentru G4Media.ro Octavian Berceanu, unul dintrei consilierii generali ai primăriei capitalei care a semnalat în repetate mari cazuri de poluare.
Activiştii de mediu susţin că atribuţii în amendarea celor care poluează au şi primăriile, prin poliţiştii locali. Activitatea acestora din urmă însă, lasă de dorit.
„Este de datoria lor să depisteze şi să-i sancţioneze pe cei care aruncă gunoiul ilegal. Sunt primii care ar trebui să acţioneze în această direcţie. De asemenea, Garda de Mediu dacă observă că aceste depozitări ilegale nu se desfiinţează şi nu sunt luate măsuri, atunci trebuie să aplice sancţiuni autorităţii locale cu dispoziţie clară de aducere a terenului la starea iniţială, având şi posibilitatea să dea un termen pentru îndeplinirea acestei măsuri”, a declarat pentru G4Media.ro, Daniel Trifu, vicepreşedinte Eco-Civica.
Foto: Depozit ilegal de deșeuri lânga centura Capitalei / G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii