Poluarea din România devine temă politică în Ungaria: trei lideri ai partidului de opoziție Jobbik au protestat la Ambasada României din Budapesta din cauza deșeurilor de pe râuri
Trei politicieni ai partidului de opoziţie Jobbik, care în ultimii ani a încercat să își schimbe ideologia inițială de extremă dreapta, au protestat vineri în faţa ambasadei României de la Budapesta cu o petiţie şi trei saci de deşeuri comunale, spunând că râurile transportă în Ungaria deşeuri din ţara vecină vreme de mai multe decenii, potrivit agenției maghiare MTI.
Béla Adorján, membru al consiliului judeţean Szabolcs-Szatmár-Bereg, a declarat că faptul că “vecinii noştri români ne poluează şi ne otrăvesc viitorul pe o lungime de câteva sute de kilometri” nu numai că dăunează mediului, dar implică cheltuieli majore din partea autorităţilor din Ungaria.
El a adăugat că acest mod de a protesta a fost ales pentru că, pe de o parte, ministrul mediului de la Bucureşti nu a vrut să discute cu ei despre această problemă, pe de altă parte nici plângerea penală, pe care au depus-o cu doi ani în urmă, nu a adus niciun rezultat, întrucât, după informaţiile lor, cauza nu au ajuns nici măcar până la audierea martorilor.
Ministrul Mediului este Tanczos Barna, lider UDMR, partid cu care Jobbik are o relație extrem de rece. UDMR susține puternic FIDESZ, partidul maghiar de guvernământ.
Csaba Gyüre, deputatul partidului în Parlament, a subliniat că evenimentele constituie o încălcare a numeroase principii de drept şi tratate internaţionale, prin urmare autorii petiţiei solicită României să elimine depozitele de gunoi ilegale de pe teritoriul său şi să asigure calitatea corespunzătoare a apelor care se varsă din România în Ungaria.
Gergő Keresztesy, preşedintele organizaţiei de tineret a partidului, a atras atenţia asupra responsabilităţii faţă de generaţiile viitoare, subliniind că poluarea de acum dăunează apelor vii, care constituie una din principalele comori ale Ungariei. El a adăugat că găsirea soluţiei necesită un parteneriat şi că niciun stat nu poate considera Bazinul Carpatic ca “un fel de groapă de gunoi”, potrivit MTI.
Foto: Poluare pe râul Tisa (MTI/Balázs Attila)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
25 comentarii