G4Media.ro

Popa, după demisie: Consider că limba română şi România nu sunt de…

Popa, după demisie: Consider că limba română şi România nu sunt de negociat / Numele său se afla pe toate listele negre de remaniere

Valentin Popa, ministrul demisionar al Educației, susține că “limba română şi România nu sunt de negociat”. Într-un comunicat, Popa declară că solicitarea UDMR de abrogare a ordonanței care scoate învățătorii de la predarea Limbii române în școlile minorităților “are un scop politic şi este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev”. Amintim că Ministrul Educației a demisionat astăzi, după ce Liviu Dragnea i-a cerut să dea ordonanța solicitată de UDMR, însă numele lui Valentin Popa a fost pe toate listele negre cu miniștri care urmează să fie remaniați.

“Am fost la deschiderea anului şcolar în judeţul Harghita şi am intrat în trei clase a V-a şi a VI-a şi am încercat să dialoghez cu elevii în limba română, însă fără nici un fel de succes. Nici când am plecat şi am spus la revedere, elevii nu au răspuns decât după ce li s-a tradus şi au repetat salutul după profesoara de la clasă”, a declarat Valentin Popa, potrivit comunicatului remis după demisie.

Comunicatul integral al ministrului demisionar Valentin Popa:

Consider că limba română şi România nu sunt de negociat. Nu putem institui un monopol al predării limbii române la aceste clase de către învăţătorii care susţin orele în limbile minorităţilor naţionale. Solicitarea UDMR are un scop politic şi este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev. Toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România. Până acum, în 28 de ani, nimeni nu a luat vreo măsură pentru ca aceşti copii să înveţe mai bine limba română. Iată că prima încercare de acest gen este imediat solicitată a fi abrogată. Am fost la deschiderea anului şcolar în judeţul Harghita şi am intrat în trei clase a V-a şi a VI-a şi am încercat să dialoghez cu elevii în limba română, însă fără nici un fel de succes. Nici când am plecat şi am spus la revedere, elevii nu au răspuns decât după ce li s-a tradus şi au repetat salutul după profesoara de la clasă. Aceşti elevi făcuseră în conformitate cu programa timp de cinci – şase ani câte patru ore de limba română pe săptămână plătite de statul român suplimentar, peste salariul de bază al învăţătorilor. Cu toate acestea, nivelul de cunoaşte al limbii române era aproape de zero. Având în vedere că Ordonanţele de Urgenţă ale Guvernului trebuie aprobate de Parlament, îi invit pe toţi parlamentarii să viziteze astfel de clase, să încerce să vadă nivelul de cunoaştere a limbii române căpătat de elevi într-un sistem care se doreşte astăzi a fi conservat.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Pt inceput invatatorii de etnie maghiara sa dea inapoi statului banii primiti in plus la salariu pt a-i invata pe scolarii claselor I-IV sa vorbeasca, sa scrie si sa citeasca in lb romana !

    PS. Dupa aceea inspectoratele pot lua si alte masuri disciplinare ! 😉

  2. In cazul demisiei unui ministru, pana la numirea noului ministru interimarul este asigurat de primul ministru in functie. In cazul nostru e Veorica …….. Ea sigur va rezolva soarta linbii romane in scoli.

    • Doamna, m-am amuzat teribil la aceasta constatare corecta, dar tragi-comica.? Doamna ministru a fost si ea profesoara de nu-stiu-ce la VIDELE, asa ca se va descurca de minune…

  3. Un copil maghiar nu stie boaba romana pana la 6 ani cand intra in scoala.
    Cum poate un profesor de limba romana, nevorbitor de maghiara sa-l invete romana.?
    Ministrul nu stia limba romana, de asta si-a dat demisia.
    Cei care n-au stat cu ungurii in harghita si covasna sa nu mai vorbeasca de lucruri si probleme care ii depasesc. Pe perioada de 4 ani lucrata acolo nu faceam diferenta intre unguri si romani.

  4. Bravo, Dle. Popa! In sfarsit, ati pus punctul pe „i”!

  5. Si iata cum marii aparatori ai limbii romane sunt cei care nu o cunosc.

  6. Invatați măi ungurilor din România limba acestei țări căci aici trăiți.