Popularitatea lui Trump printre americani rămâne stabilă în ciuda scandalurilor recente. Câteva explicaţii
În ultimele câteva săptămâni, preşedintele Donald Trump a provocat critici vehemente pe scena politică din Statele Unite după prestaţia controversată la conferinţa de presă ce a urmat întâlnirii de la Helsinki cu Vladimir Putin, a atras agricultorii americani în conflictele comerciale cu UE şi China, a separat familiile de imigranți ilegali la granița sudică și a fost acuzat că a rostit constant mai multe neadevăruri.
În plus, scandalurile sale personale s-au intensificat, după ce fostul său avocat, Michael Cohen, pare că s-a întors împotriva lui, iar investigația procurorului special Robert Mueller – legată de posibilul ajutor pe care campania lui Trump l-a primit din partea Rusiei la alegerile din 2016 – continuă la turaţie maximă.
Cu toate acestea, rata de popularitate a liderului de la Casa Albă printre americani se menţine stabilă şi, spre surpriza unei părţi importante a presei şi a analiştilor de peste Ocean, dă semne că este chiar în creştere uşoară. De ce, se întreabă criticii, preşedintele Trump rămâne popular printre americani, iar reputaţia sa nu este serios afectată de scandalurile aproape zilnice, de politicile sale discutabile, de comportamentul scandalos sau de lucrurile neadevărate pe care le afirmă? Să încercăm câteva explicaţii.
Potrivit Gallup, rata de popularitate a preşedintelui Trump se află în prezent în jurul a 42 de procente (institutul prezintă opiniile americanilor cu o frecvenţă săptămânală). La mijlocul lunii iunie, liderul american a înregistrat cea mai mare rată de popularitate din acest an (45%), în timp ce nivelul cel mai scăzut a fost în luna ianuarie din 2018 (36%). Cu mici variaţii, popularitatea sa rămâne aşadar constantă (institutul American Barometer a pus rata de aprobare a lui Trump la un nivel chiar mai mare, de 48%, iar un sondaj Harvard CAPS/Harris vorbeşte de 47 de procente. Sondajul NBC-Wall Street Journal făcut după summit-ul Trump-Putin indică o rată de aprobare de 45% pentru liderul american, cea mai ridicată din toată preşedinţia sa). „Nu numai că președintele se descurcă mai bine printre republicani, dar intensitatea și sprijinul sunt la fel de mari ca și în trecut,” a recunoscut CNN, un canal care îl critică constant pe liderul republican.
Criticii preşedintelui Trump s-au exprimat în repetate rânduri că acest lucru nu ar trebui să se întâmple, iar popularitatea liderului de la Casa Albă ar trebui să fie afectată de scandalurile continue în care este implicată Administraţia sa şi de avalanşa de ştiri negative care o înconjoară. Rata neschimbată de aprobare pentru Trump îi intrigă pe analiştii americani, care încearcă să răspundă la întrebarea de ce suporterii săi continuă să îl susţină şi nu ţin seama de controversele care îl înconjoară. Chiar dacă numărul celor care dezaprobă felul în care Trump gestionează afacerile Statelor Unite este invariabil peste 50% (şi a fost aşa din prima zi a preşedinţiei sale), nivelul popularităţii sale printre americani se menţine şi el la parametri neschimbaţi.
Analiştii susţin că Donald Trump continuă să se bucure de sprijinul unei părţi semnificative din electoratul din Statele Unite din cel puţin trei motive:
1. Baza sa electorală nu acordă o atenție prea mare chestiunilor politice şi scandalurilor de la Washington, așa cum fac analiştii, politicienii și elitele mass-media. „Trump a ofensat un număr uriaş de oameni,” a declarat Emily Ekins, de la Institutul Cato, care a publicat o analiză detaliată a alegătorilor lui Trump. „Dar majoritatea oamenilor nu urmăresc aceste lucruri la fel de atenţi ca cei din New York și D.C., care prin natura meseriei lor urmăresc aceste probleme.”
În acest context, trebuie menţionat că nu puţini sunt cei care afirmă că rata de popularitate a preşedintelui se menţine stabilă sau creşte uşor şi datorită felului în care este prezentat de media americană. Fred Yang, specialist în realizarea de sondaje de opinie, a indicat că creșterea popularității liderului de la Casa Albă are o legătură directă cu reflectarea sa de către presa din Statele Unite. Recent, o statistică a grupului conservator Media Research Center dezvăluia faptul că, în primele şase luni din acest an, prezentarea lui Trump de către cele trei canale comerciale mari de televiziune (ABC, CBS, NBC) a fost negativă în proporţie de 92%. „Cu cât Trump este criticat mai mult de către mass-media, cu atât mai mult baza lui electorală pare să se strângă în jurul lui,” a precizat Yang.
Un analist american a explicat de altfel pentru publicaţia The Guardian de ce vehemenţa democraţilor şi a presei liberale din Statele Unite nu face altceva decât să întărească suportul pe care liderul de la Casa Albă îl primeşte de la susţinătorii săi. În opinia analistului, liberalii „presupun că, deoarece Trump are un stil atât de neconvenţional, coaliția lui trebuie să fie la fel de neconvențională. Dar nu este. Datele arată clar că baza politică politică a lui Trump este aproape acelaşi electorat republican tradițional. Iar comportamentul adesea virulent al partizanilor anti-Trump i-a făcut pe republicanii susţinători în special să nu-şi dorească să-şi abandoneze liderul, chiar și atunci când el face un pas greşit.”
2. Trump continuă să-şi îndeplinească promisiunile electorale, chiar dacă, în opinia multora dintre detractorii săi, unele dintre acestea sunt controversate: tarifele impuse Chinei, solicitările adresate aliaţilor din NATO de a creşte bugetele pentru apărare, urmărirea unei noi politici de imigraţie, renegocierea acordului NAFTA cu Mexic şi Canada, retragerea din înţelegerea nucleară cu Iranul sau din Acordul climatic de la Paris etc.
3. Economia americană este puternică şi traversează o perioadă de creştere importantă. Rata şomajului este de circa 4%, lucru care nu s-a mai întâmplat din 2000, din perioada preşedintelui democrat Bill Clinton. Nu este de mirare că, vineri, pe peluza de la Casa Albă, președintele Trump a lăudat rata puternică de creștere a PIB-ului pentru al doilea trimestru din acest an (4.1%), lăudându-se cu câștigurile economice obținute în timpul președinției sale și susţinând că SUA cunosc un boom economic. O cifră „uimitoare” şi „sustenabilă,” a afirmat liderul american, vorbind de „revoluţia economică de proporţii uriaşe.”
Optimismul economic din Statele Unite şi efectul său asupra americanilor a fost remarcat şi de Emily Etkins: „economia este foarte importantă pentru înțelegerea alegerilor făcute de votanţii americani.” Etkins a adus ca argument rezultatele unui studiu realizat pentru Democracy Fund Voter Study Group, un grup de cercetare privat. Ea a identificat cinci tipuri majore de suporteri ai preşedintelui Trump: conservatori devotaţi și americani care susţin prezervarea Americii (aceştia formează coloana vertebrală a bazei de susţinători, reprezentând aproximativ jumătate dintre cei care l-au votat. Ei susţin doctrina America First, sunt conservatori sociali și se opun imigrației, simţindu-se amenințați din punct de vedere cultural. Politica dură de imigraţie a lui Trump se adresează lor şi vor rămâne alături de el indiferent ce se va întâmpla), americanii „dezangajaţi” (ei sunt o parte mică din alegătorii lui Trump – circa 5%. Nu cunosc foarte bine chestiunile politice, dar tind să se simtă neputincioși și abandonaţi în economia modernă), susţinătorii pieţelor libere şi anti-elitele (mult mai moderaţi, ei tind să fie republicani tradiționali care au votat pentru Trump pur și simplu din loialitate pentru partid. Sprijină comerțul liber și o influență guvernamentală redusă asupra economiei. Din moment ce aceste două grupuri reprezintă aproximativ 45% dintre alegătorii Trump, popularitatea sa depinde astfel de starea economiei).
Potrivit sondajelor recente, economia, locurile de muncă, imigraţia, asigurările de sănătate şi eforturile împotriva terorismului sunt principalele chestiuni care-i preocupă pe americani. De aceea analiştii cred că felul în care Trump va gestiona economia va fi foarte probabil un factor mult mai important decât afacerile externe la alegerile cruciale din noiembrie, lucru care explică de ce prestaţia discutabilă a preşedintelui american la Helsinki nu i-a afectat foarte mult rata popularităţii. Iar până în acest moment, lucrurile par să se prezinte bine pentru Trump, care, confrom sondajului NBC News–Wall Street Journal realizat după fiascoul de la Helsinki, este susţinut de 88% dintre republicani (cu 64% dintre ei aprobând „cu putere” felul în care conduce America), 9% dintre democraţi şi 36% dintre independenţi. Mai ales în ceea ce priveşte susţinerea republicanilor, cifrele sunt uriaşe şi par să reflecte ceea ce spunea un suporter de-al său intervievat de CNN: „Ceea ce contează este ceea ce face el pentru țară, nu ceea ce spune pe Twitter.”
Concluzia este că, până la urmă, starea economiei Statelor Unite este principala preocupare a majorităţii alegătorilor americani. În acest context, menţinerea unei economii puternice este esenţială pentru ca popularitatea preşedintelui Trump să rămână la peste 40 de procente şi el să continue să aibă şanse semnificative la scrutinul din 2020. De aceeea, analiştii cred că, pe lângă cei aproximativ 30% care formează baza sa electorală solidă, Trump se mai bucură de sprijinul unui segment de cel puţin 12-15% din alegătorii americani care ţin cont foarte mult de starea economiei. Dacă aceasta va continua să evolueze pozitiv, e foarte probabil ca susţinerea lor pentru Trump să continue şi chiar să crească. O economie cu probleme îi va îndepărta însă pe aceştia de liderul de la Casa Albă şi ar slăbi puterea sa politică și pârghiile de manevră pe care le are asupra republicanilor din Congres. Într-un cuvânt, Trump depinde de starea economiei aşa cum aproape toţi preşedinţii americani din ultimele decenii au depins de ea, iar dacă economia este cea care îl susţine acum pe liderul republican, tot ea ar putea să se transforme în principala sa vulnerabilitate.
Surse: Yahoo News, CNN, The Hill, Minnesota Post, New York Mag, Express, The Guardian
Surse foto: captură Gallup, Casa Albă
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii