G4Media.ro

Populația Rusiei a scăzut cu aproape un milion în ultimul an –…

foto: Alexei Rakșa Facebook

Populația Rusiei a scăzut cu aproape un milion în ultimul an – record istoric, pe fondul pandemiei de Covid

Eveniment epocal: timp de 12 luni, din octombrie 2020 până în septembrie 2021, declinul natural al populației din Rusia a fost probabil cel mai mare din istoria pe timp de pace: aproximativ 997 de mii de oameni”, scrie pagina sa de Facebook demograful rus Alexei Rakșa.

Aproape toată deteriorarea se datorează creșterii mortalității, care se exprimă și în scăderea dramatică a speranței de viață (cu aproximativ patru ani). La rândul său, aproape întreaga creștere a mortalității are drept cauză infecțiile cu Covid-19, nu ‘panica’ sau ‘refuzul serviciilor medicale planificate’. O parte mică a acestei mortalități sporite se datorează refuzului primirii în urgență din cauza depășirii capacității spitalelor cu Covid, suprasolicitării serviciilor de ambulanță, cu maxim 10-20 mii din cauza mortalității sporite prin consum de alcool și droguri”, mai scrie Rakșa.

Rusia are una dintre cele mai mari cifre de morți din lume Covid-19 – oficial aproape 218.000 de decese, dar cel puțin 660.000 de decese în exces față de media obișnuită de la începutul pandemiei în martie 2020.

Populația totală a Rusiei, actualmente în jur de 145 de milioane, este mai mică decât atunci când președintele Vladimir Putin a venit la putere în 2000, în ciuda anexării Crimeii de către Moscova în 2014, care a adăugat 2 milioane statisticilor oficiale ale Federației Ruse.

Perioada anterioară de depopulare rapidă a Rusiei a venit în anii 1990 – un deceniu de criză economică, când natalitatea s-a prăbușit și problemele sociale precum sărăcia și alcoolismul au cunoscut o creștere dramatică.

Scăderea record precedentă a populației naturale a avut loc între iulie 1999 și iunie 2000, când populația Rusiei a scăzut cu 983.000, scrie Rakșa. După ce a crescut în mod constant pe parcursul anilor postbelici ai Uniunii Sovietice, sporul natural al Rusiei a înregistrat scăderi consistente timp de decenii după dezintegrarea URSS în 1991.

Sporul natural al Rusiei a redevenit pozitiv pentru o scurtă perioadă în jurul anului 2012, iar apoi a început din nou să scadă în anii premergători pandemiei, pe măsură înăspririi climatului economic, un factor fiind și sancțiunile economice impuse de Occident după anexarea Crimeii în 2014.

De-a lungul guvernării sale de două decenii, Putin a promovat o serie de politici pentru a spori rata natalității, cum ar fi un sistem generos de “capital de maternitate” care oferă noilor părinți echivalentul a mii de dolari care pot fi cheltuiți pentru locuințe sau educație.

Guvernul a folosit, de asemenea, criza demografică ca justificare a campaniei sale de promovare a “valorilor tradiționale ale familiei”, care a inclus politici precum interzicerea adopției pentru cupluri de același sex și interzicerea “propagandei gay”.

Moscow Times

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. o veste buna.

  2. Fain, fain. Sistemele de pensii respira usurate. Dupa inca 5 ani de COVID si cu toti binefacatorii astia impotriva vaccinarii vom avea chiar bani in plus la fondul de pensii.

  3. doamne ajuta. uite asa scapam de rusi.

    • Stai liniştit că şi ne împuţinăm în acelaşi ritm. Când or să dispară ruşii dispărem şi noi şi bulgarii, ungurii, ucrainienii, …. Estimez că în 200 de ani poporul român va fi doar în cărţile de istorie.

  4. frati rusi!

  5. Bine, dar e si vina rusilor, pentru ca multi dintre ei au si prostul obicei de a aluneca de la balcon sau a ingera tot felul de otravuri…