G4Media.ro

Populism de Paște: premierul Ciucă vrea ca statul să stea de veghe…

Foto: G4Media.ro

Populism de Paște: premierul Ciucă vrea ca statul să stea de veghe împotriva speculei, deși chiar ministrul Agriculturii a transmis public că specula era incriminată doar în comunism

Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut joi autorităților ”să vegheze” în piețe și magazine pentru a nu exista ”speculă” cu produsele de Paște. Declarația lui Ciucă vine pe fondul unei campanii furibunde a Antenei 3 împotriva presupușilor speculanți, acuzați că ar crește prețul produselor.

”Ne aflăm în Joia Mare, foarte curând vom sărbători sfintele Paște. Am primit mai multe întrebări legate de prețuri, discuții legate de prețurile la produsele pe care cetățenii le preferă, le cumpără în aceste zile. Am văzut și partea aceasta de escaladare a prețurilor la anumite produse, am discutat cu instituțiile de linie, astfel încât prin ANSVSA, prin Autoritatea de Protecție a Consumatorului, să veghem astfel încât să se evite specula și cetățenii să beneficieze de prețul corect al produselor și, de asemenea, să asigurăm siguranță alimentară peste tot acolo unde se comercializează astfel de produse. Ca atare, tuturor autorităților care sunt îndrituite să vegheze pentru a putea să avem siguranța că nu se speculează pe produsele care au cea mai mare căutare”, a declarat Ciucă joi dimineață, în debutul unei ședințe de guvern ce a început la ora 8 dimineața.

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a explicat încă de acum două zile că statul nu poate pedepsi așa-numita speculă ce era incriminată doar în perioada comunistă, o epocă marcată de lipsuri generalizate din cauza modelului etatist de funcționare a comerțului.

Chesnoiu a declarat marți dimineață la Antena 3, întrebat ce face statul împotriva ”speculanților” din piețe care vând carnea de miel cu 60 de lei kilogramul, că ”nu există bază legală” pentru a fi sancționați și că ”infracțiunea de speculă a fost eliminată din Codul Penal”.

Reamintim că așa-zișii speculanți sunt comercianții care fac legătura între producători și clienți. (Foto: G4Media.ro)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Cap sec de general ret@rdat. Normal ca se scumpesc anumite produse cand creste cererea.

    • CIUCA minte si fabuleaza.

      ce poate face protectia consumatorului daca un comerciat de…carne de miel isi inchiriaza un spatiu in piata si vinde carnea LEGAL la pretul pe care il vrea el! E marfa lui, poate pune ce pret vrea

      E dreptul lui sa puna pretul 1000 euro / kg daca vrea!

  2. sa stea pe banii lor nu pe banii nostrii! Plagiatorul maCiuca impreuna cu secuuuristul Yok-hannis vor sa instaureze dictatura militara

  3. Si Ceausescu lupta impotriva speculei, cu statul sekuristo-militarizat condus de Ciuca revenim la ce era inainte de 1989! 🙂
    Pana acum n-am vazut nimic liberal la „marele” premier si presedinte PNL, plagiatorul pensional special Ciuca, are doar masuri si declaratii socialiste: pomeni, cresterea aparatului bugetar, salarii marite la bugetari, noi pensii speciale nesimtite etc.
    Sa se uneasca PNL cu ceilalti socialisti, de la PSD, ca doar ambele partide sunt urmasele PCR.

  4. Si unde e contradicția?
    Că nu suntem în comunism? Să le spună asta cineva și lui maCiucă și Klaunus.

  5. Prost e cine da nu cine cere. Daca te duci sa-ti faci piata de la cyori e problema ta.

  6. Si cine te pune sa cumperi?Free market..mai si isi spun liberali.C’mon,rasul plansul.

  7. Si cine le da t!ganilor certificate de producator pe spaga? Si cine le da locuri in piete? Nu niste politruci pusi sefi de zeci de ani?
    PNL si PSD ce-au pazit, ca sunt la guvernare de 32 de ani si au facut toate legile din Romania actuala?

  8. O sa ignor partea evident rasista gandirii tale si o sa ma refer doar la aia ingusta.
    Cine te opreste pe tine sa te duci sa cumperi cu 10 lei? Faptul ca trebuie sa te deplasezi la producator? Faptul ca nu-ti vinde doar 500g cat ai tu bani sa cumperi ci trebuie sa cumperi mai mult? Costurile transportului si riscurile de a nu se vinde marfa unde sunt cuantificate? Cine le are, nu cel care vinde? Si daca 40 de lei nu e un pret rezonabil si nu se cumpara fii convins ca va scadea. Dar daca exista cerere, oferta se duce dupa ia. Cap sec ce esti!

  9. Ciuca stie ca sint multi gura-casca cu nostalgia mercurialului si nu-i lipseste cantitatea suficienta de jigodism ca sa profite.

  10. Ti-ai umplut frigiderul. Moca. Pe buna dreptate nebunaticule.

  11. Ti se pare normal ca statul sa nu sustina producatorii mici prin crearea de centre de stocare si prelucrare a fructelor si legumelor? Cine isi permite sa mearga zeci de km pana la oras, sa-si duca marfa, sa se cazeze, sa inchirieze taraba, cand produce pe suprafta mica? De ce statul nu sustine de exemplu asocierea producatorilor prin subventii si facilitati fiscale?
    Avem preturile astea pentru ca nu s-a facut NIMIC pentru a depasi agricultura de subzistenta practicata de milioane de romani.

  12. Nu cumpara daca nu iti convine. Banii sunt la tine. Mergi si cumpara de la supermarket de unde la iau si ei.

  13. Voi chiar nu intelegeti ca pe astia îi doare fix la poala de poporul astam jeneralul asta afirma in 2020 ca el nu o sa intre niciodata in politica, un ipocrit ca toata adunatura care ne conduce

  14. In tara asta totul se vinde cu specula si cu intermediari.
    Incepand cu energia.
    Produsa de Romania si vanduta prin 5 intermediari care tripleaza pretul.
    De ce nu ar face la fel si gainarii in piete ?

  15. Pana s-au trezit astia sa faca ceva, cainii au fost deja vanduti si gatiti!

  16. O ruda a mea, are un butic cu spatiul inchiriat in casa mea de la tara, in care uleiul, faina, painea, concentrate pt pasari si animale, majoritatea produselor vandabile, totul en detaille, sunt la pret dublu, dar afisat insa si inregistrat in contabilitate , si plateste impozit pe venit de 1%, pt venituri de circa 25.000 pe luna, din care jumatate profit. Numai adaosul la painea de 1,70 lei este 70 bani pe paine, vinde circa 300 paini pe zi, cu un profit la ele de 210 lei pe zi , circa 6000 net lei pe luna numai pe paine . .
    Dar este profitul lui, si legal suprapretul lui. Chiar daca este speculativ .
    Bravo lui ! Si lui dl Chesnoiu .

    • Într-adevăr „democrația ” are și aceasta fata ,”înainte”,de revoluție, preturile erau controlate de stat,se pare că nu a fost bine, așa că asistăm la o haiducie generala a unor ” privați” care vor sa se îmbogățească rapid pe spinarea localnicilor care îl acceptă . Atunci,de ce va mai plângeți ? Totul e legal. Singurul lucru care poate fi făcut este un „embargou” împotriva hoților,dar culmea ,sunt influențați de stat care acum vrea sa ia masuri. Și unii se supără,ce sa mai înțelegem ?

  17. Când Dragnea a vrut să facă aprozarul și supermarket românesc, adică statul venea la poarta și îți lua marfa și o vindea romanilor, l-au băgat la pușcărie,era contrar politicii „pro-europene”.

  18. Avem prim-ministru cu stiinta zero pentru aceasta functie. La ministerul apararii avem aceeasi situatie.