Populismul continuă să avanseze la scară globală iar elitele habar nu au ce să facă (Politico)
Timp de mai bine de un deceniu, forțele de la extremele ideologice au încercat să sfâșie țesătura politică globală. Și, de la fel de mult timp, personalitățile reunite la Forumul Economic Mondial s-au îngrijorat de cât de periculos este acest fenomen – pentru întreprinderile pe care le conduc și pentru țările pe care le guvernează.
Dar, după ani de luptă transnațională cu populismul reînviat, liderii corporativi de la Davos par să nu aibă soluții serioase, scrie Nahal Toosi, corespondent senior pe chestiuni de afaceri internaționale al POLITICO.
Ea spune că a observat, în conversațiile pe care le-a purtat anul acesta la Davos, resemnare și neputință în rândul directorilor de afaceri când vine vorba de omologii lor din guvern. Există o dorință disperată de a-i vedea pe liderii politici ai lumii apelând mai mult la moderați în loc să capitalizeze pe extreme, dar există și recunoașterea faptului că piața politică nu îi răsplătește cu ușurință pe oamenii din spectrul de mijloc.
Elitele se tem că polarizarea nu va face decât să se adâncească, în condițiile în care jumătate din populația globală, din peste 60 de țări, va vota în 2024 – peste tot, din Africa de Sud până în Statele Unite. Pentru ei, consecințele financiare pot fi dure, mai ales dacă rezultatele alegerilor amenință rutele de transport maritim sau când retorica de campanie duce la violențe într-un loc în care au investit.
„Cea mai mare îngrijorare este instabilitatea”, a spus directorul general al unui fond de capital privat.
Aceste 12 luni ar putea fi cel mai important an electoral din istorie. Multe dintre campanii se desfășoară în focare de sentimente populiste și naționaliste, inclusiv în democrații majore precum India.
Departe de a considera că acesta este un moment în care se poate inversa valul de insularism, directorii se pregătesc pentru o reacție violentă fără sfârșit. Unii spun că sunt îngrijorați să vorbească despre politică, deoarece extrema dreaptă și ultra-stânga îi văd ca pe un inamic. De asemenea, ei au responsabilități financiare față de acționari de toate culorile politice și, prin urmare, trebuie să fie atenți la luarea anumitor poziții.
Directorul general al unei companii de bunuri de consum și-a exprimat consternarea față de mesajele sumbre ale campaniei electorale din întreaga lume.
„Ceea ce mă îngrijorează este faptul că toate narațiunile sunt negative”, a spus această persoană.
Raportul privind riscurile globale 2024 al WEF a arătat clar că fracturile sociale reprezintă o preocupare generalizată. Respondenții au enumerat „polarizarea societală și/sau politică” în primele trei preocupări, în urma dezinformării și dezinformării generate de inteligența artificială (nr. 2) și a vremii extreme (nr. 1).
Dar, chiar dacă își doresc ca forțele moderate să se ridice deasupra extremelor, se pare că nu prea există o idee despre modul în care comunitatea de afaceri poate contribui la realizarea acestui lucru.
Un director executiv al unei companii din domeniul sănătății – care, la fel ca și alții, și-a păstrat anonimatul, deoarece această problemă este sensibilă în cercurile sale – a afirmat că, prin faptul că forțele de muncă sunt dispersate și diverse și prin încurajarea muncii în echipă, poate că firmele pot contracara forțele politice distructive.
„La fel de mult cum politica eșuează în a aduce oamenii împreună, companiile trebuie să facă un pas înainte în a aduce oamenii împreună”, a spus el. „Multe provocări, de la schimbările climatice până la modul în care se poate obține un acces echitabil la asistență medicală – oportunități și provocări – au nevoie de dezbateri și au nevoie de muncă în echipă, și nu de polarizare și simplificare.”
O parte a problemei poate fi amploarea incredibilă a anului electoral 2024.
Chiar și unii lideri guvernamentali spun că numărul mare de alegeri face ca peisajul de afaceri și de reglementare să fie incert, deoarece politicienii aflați în campanie electorală amână deciziile dificile până după încheierea scrutinului.
„Sunt foarte nervoasă”, a declarat Anne Beathe Tvinnereim, ministrul norvegian al dezvoltării internaționale. „În timp ce toate aceste țări intră în campanie, lucrurile nu se fac.”
Alegerile prezidențiale de luna viitoare din Indonezia – o țară majoritar musulmană cu o populație de peste 270 de milioane de locuitori – reprezintă un exemplu. Se așteaptă ca unii lideri corporativi să își amâne deciziile de afaceri până când își vor face o idee despre cât de pro-business va fi noua conducere.
Dar, de departe, alegerile nr. 1 care preocupă sunt cele din Statele Unite, care l-ar putea vedea pe Donald Trump revenind la Casa Albă.
Liderii corporativi citesc cu atenție opiniile candidatului republican cu privire la tarifele vamale și alte practici economice, care sunt mult mai izolaționiste chiar și decât cele ale relativ precautului Joe Biden. Indiferent de direcția în care se îndreaptă Statele Unite, aceasta va afecta politicile altor guverne, ceea ce îi determină pe directorii de companii să își pună câteva întrebări foarte elementare.
„Este ceva la fel de simplu ca aceasta: Multe dintre afacerile pe care le avem operează peste granițe. Este o țară pentru sau împotriva comerțului liber?”, a declarat directorul general al fondului de investiții private.
Printre cei care îl avertizează pe Trump să nu ridice bariere comerciale se numără Jeremy Hunt, cancelarul finanțelor publice al Marii Britanii.
„Ar fi o greșeală profundă să ne întoarcem la protecționism”, a declarat el la Davos, când a fost întrebat despre o posibilă revenire a lui Trump.
O întrebare de top este soarta masivei legi de reducere a inflației din epoca Biden, care stimulează investițiile în energie verde în Statele Unite.
Echipa lui Trump a indicat că intenționează să elimine această lege. Astfel, liderii de afaceri se întreabă dacă acum este momentul să își plaseze banii în Statele Unite sau în alte locuri afectate indirect de această legislație sau dacă contractele lor pe termen lung ar putea ajunge să nu mai însemne nimic peste un an.
În mod corect, discuțiile despre afaceri pure au depășit cu mult discuțiile despre politică în timp ce zăpada cădea în acest oraș de schi.
Până la urmă, acesta este Forumul Economic Mondial, iar sesiunile sunt mai degrabă despre măsurători de sustenabilitate sau despre taxe decât despre scena politică.
Participanții stau la taclale la un pahar de vin și la o cantitate nesfârșită de brânză în magazinele preluate de statele arabe din Golf sau de companii care poartă acronime insesizabile.
Actorii politici, atât de la extrema stângă, cât și de la extrema dreaptă a spectrului politic, îi privesc cu mânie pe miliardarii și marii directori adunați la Davos, acuzându-i adesea pentru toate relele lumii.
„Dreapta spune că toată lumea este amenințată. Stânga spune că sistemul capitalist este exploatator”, a declarat directorul general al companiei de bunuri de consum.
Unii dintre cei prezenți la Davos au preferat să se concentreze asupra aspectelor pozitive, având încredere în logica piețelor pentru a depăși curentele populiste.
Mai mulți au indicat energia regenerabilă ca fiind un domeniu în care forțele economice par să învingă rezistența partizană datorită scăderii costurilor de trecere la energia eoliană, solară și la alte surse de energie. Chiar și locuri conservatoare din punct de vedere politic, cum ar fi statul Texas, profită de energiile care nu folosesc combustibili fosili, în ciuda faptului că aceste resurse sunt considerate de stânga.
„Dacă mergeți cu mașina pe o autostradă din Texas, și sunt multe autostrăzi drepte foarte lungi în Texas, veți avea platforme petroliere, cât vezi cu ochii pe partea asta – aveți parcuri eoliene, cât vezi cu ochii pe partea asta [cealaltă]”, a declarat Suni Harford, președinte al UBS Asset Management, în timpul unui panel.
Administrația Biden a trimis o delegație notabilă la forum. Secretarul de stat Antony Blinken și consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan au făcut observații și au răspuns la întrebări pe scena principală, dar au rămas la puncte de discuție bine cunoscute.
Chiar dacă oficialii americani ar fi dezvăluit câteva idei noi și mărețe, majoritatea oamenilor de aici nu le-ar fi luat prea în serios – cu siguranță nu până la punctul de a investi bani. Participanții urmăresc sondajele de opinie și știu că este posibil ca administrația Biden să dispară în 2025.
Nu ajută cu nimic faptul că alegerile din SUA au loc atât de târziu în acest an, având potențialul de a răsturna ordinea globală cu doar două luni înainte ca mulțimea de la Davos să se adune din nou aici.
Această incertitudine intensă ar putea fi motivul pentru care, potrivit directorului general al fondului de private equity, în acest moment „foarte puțini oameni au luat în calcul riscul revenirii lui Trump” în analizele lor de piață.
„Într-un fel, majoritatea oamenilor privesc acest lucru ca pe o afacere obișnuită și nu se gândesc la cât de perturbatoare va fi administrația Trump în geopolitică”, a spus el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank