Portavionul francez Charles-de-Gaulle îşi reia operaţiunile de navigare după aproape un an de lucrări şi teste
Portavionul francez Charles-de-Gaulle a plecat luni din portul Toulon, după opt luni de lucrări şi mai multe teste pe mare, pentru şase săptămâni de operaţiuni în Mediterana, dintre care două în timpul cărora el va fi plasat sub controlul operaţional al NATO, o premieră, informează AFP, transmite Agerpres.
Nava-amiral a flotei militare franceze, împreună cu avioanele sale de vânătoare Rafale Marine, a părăsit portul din sud-estul Franţei în jurul orei locale 10:00. Ea este escortată în operaţiunile sale de navigare de un submarin nuclear de atac, de fregate specializate şi de o navă de alimentare, totul constituind „grupul aeronaval” francez, cel mai mare din Europa.
Din 26 aprilie până pe 10 mai, portavionul francez va participa la o misiune a NATO ce grupează nave din mai multe state (SUA, Grecia, Spania, Portugalia, Italia) sub comandamentul Statului-Major maritim, care numără 15 naţiuni, printre care Franţa, şi este condusă de un viceamiral american.
Pe 25 aprilie, cu o zi înainte să treacă sub controlul operaţional al NATO, portavionul va găzdui de asemenea pentru prima dată la bordul său conferinţa celor 32 de ambasadori ai ţărilor membre ale Alianţei, semn al unei implicări tot mai mari a Franţei în NATO.
Viceamiralul francez Didier Maleterre, numărul doi în comandamentul maritim al NATO, a subliniat în timpul anunţării acestei misiuni că Franţa va putea să-şi recupereze oricând comandamentul naţional în timpul unor operaţiuni dacă va fi necesar”.
Însă există voci care au criticat anunţul plasării portavionului sub controlul Alianţei. Liderul partidului Franţa Nesupusă, Jean-Luc Melenchon, a denunţat, astfel, în 12 aprilie pe X (fosta Twitter) o „vasalizare afişată” a Franţei.
„Nu trebuie cedat în faţa minciunilor”, a replicat pe aceeaşi reţea ministrul francez al forţelor armate, Sebastien Lecornu, dând asigurări că „Franţa nu pierde niciodată comandamentul forţelor sale plasate sub pavilionul NATO”. „Portavionul nostru va fi vârful de lance al acestei misiuni conduse de aliaţii noştri. Suntem singurii europeni capabili să desfăşoare un grup aeronaval de această anvergură”, a adăugat el.
Cu această misiune, portavionul Charles-de-Gaulle, care are la bordul său 1.900 de membri ai echipajului şi 40 de aeronave, îşi reia operaţiunile după o perioadă în care a necesitat lucrări, începute în luna mai 2023, cu opt luni de lucrări pentru „a întreţine şi moderniza capacităţile”, şi cu teste pe mare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank