G4Media.ro

Porțile Parcului ”Orășelul Copiilor” din Sectorul 4 ce simbolizau intrarea într-un castel,…

Porțile Parcului ”Orășelul Copiilor” din Sectorul 4 ce simbolizau intrarea într-un castel, demolate și înlocuite de Primăria Sectorului 4 cu noile garduri unitare pentru tot sectorul, cu zăbrele. Reacții din online și ce spune primăria

Primăria Sectorului 4 a demolat intrarea din Parcul Orășelul Copiilor, un simbol pentru toți copiii care în ultimii 10 ani și-au imaginat că vor intra într-un castel. Lucrările au pornit la începutul anului 2024, iar în locul porților cu imagini din filmele Disney au apărut clasicele garduri cu zăbrele din metal, mai joase, dar fără identitate aparte pentru spațiul care să definească lumea copilăriei.

Sursa foto: colaj foto Facebook Berceni – Cartierul copilariei noastre/ imagini realizate de un cititor G4Media

Un  colaj de imagini de tipul „înainte” și „după” a fost publicat pe pagina de Facebook Berceni – Cartierul copilăriei noastre. Schimbarea a fost comentată de internauți.

Câteva din reacții:

„Este oribil acum. Au dărâmat exact ce cuprindea „orașelul copiilor” Trist.”
„Urât că au dărâmat gardul, era frumos pentru copiii mici”
„Ce or fi având cu gardul tip zid de cetate că era chiar frumos! Niste bani aruncați la coș!”
„Rușine … Ați luat bucuria copiilor”
„Oribil”, „Ne vedem la vot” „Asta chiar nu-mi place”

Schimbarea porților de intrare a fost plănuită anul trecut, în 18 decembrie, când Consiliul Local al Sectorului 4 a aprobat devizul și indicatorii tehnico-economici pentru „Regenerarea spațiilor publice” aferente celor două parcuri destinate copiilor, din zona Tineretului: Lumea copiilor și Orășelul copiilor. Nimeni nu știa însă că în spatele exprimării „lucrări de împrejmuire” se află și demolarea intrării. Investiția se ridică la o sumă considerabilă de aproape 30 de milioane de lei (6 mil euro). Informația asupra votului dat proiectului a fost publicată în decembrie de publicația Buletin.de. În acești bani intră:

  • Modernizarea spațiului pietonal, a spațiilor verzi și a platformelor de gunoi – aproximativ 2.8 milioane de lei
  • Extinderea măsurilor de siguranță pe întreg traseul trenulețului din Orășelul Copiilor – circa 9.7 milioane de lei
  • Lucrările de împrejmuire perimetrală (inclusiv căile de acces) pentru parcurile Lumea Copiilor, respectiv Orășelul Copiilor – aproximativ 17.3 milioane de lei

Termenul de finalizare pentru cele trei obiective era de un an, decembrie 2024.

Fotografii făcute de un cititor G4Media trimise redacției pe 9 aprilie 2024:

Imagini publicate de unul dintre candidații la Primăria Sectorului 4 în ianuarie 2024, când porțile au fost dărâmate:

Ce spune Primăria Sectorului 4

Într-un răspuns pentru G4media emis ieri, pe 9 aprilie, Primăria Sectorului 4 informează că gardul inițial era vechi și deteriorat și „ar fi putut pune în pericol siguranța vizitatorilor parcului, în special, pe cea a copiilor”. Pericolele au fost „confirmate” de experții Serviciului Disciplina în Construcții din cadrul Poliției Locale, mai spune administrația sectorului condus de Daniel Băluță. G4Media a solicitat acces la acest document și îl vom publica dacă și când va fi pus la dispoziția noastră de Primăria Sectorului 4.

Redăm răspunsul integral:

„Decizia montării unui gard nou, în locul gardului vechi și deteriorat al parcului “Orășelul Copiilor”a fost luată la finalul anului trecut de către Consiliul Local Sector 4, din cauză că acest gard prezenta, pe numeroase porțiuni, degradări semnificative care ar fi putut pune în pericol siguranța vizitatorilor parcului, în special, pe cea a copiilor.

Pericolele generate de deteriorarea gardului vechi au fost confirmate în urma verificărilor de specialitate realizate de experții Serviciului Disciplina în Construcții din cadrul Poliției Locale.

Potrivit cadrului normativ în vigoare, autoritatea locală trebuie să respecte întocmai hotărârile Consiliului Local Sector 4, pe care are obligația de a le pune în practică de îndată.

Activitățile de punere în siguranță a vizitatorilor parcului prin înlocuirea componentelor uzate, vechi de mai bine de zece ani, au fost demarate încă de la începutul acestui an, prin demontarea vechiului gard și continuă prin montarea noilor componente, care oferă protecția necesară eliminării riscurilor semnalate.”

Noile garduri montate și poarta de intrare de la Orășelul copiilor seamănă cu cele de la intrarea în Parcul Tudor Arghezi, semn că vor fi parte identitară a parcurilor din Sectorul 4. Diametral opus față de intenția de acum a fost decorarea Pasajului Unirii, de acum doi ani, după renovare, când Primăria Sectorului 4 a fost criticată pentru că pus decorațiuni cu flori, ce aduce mai degrabă cu o intrare într-o grădiniță, decât a pasaj rutier.

Parcul Tudor Arghezi. Foto: street view Google Maps/august 2023
Intrare în Pasajul Unirii cu decorațiuni. Sursa foto: Street view Google maps

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Atât îi duce bibilica!

  2. Ce sa te astepti de la un primar pesedist? Ei urasc tinerii si copiii. Pesedistii nu fac nimic pentru aceste categorii fiindca stiu ca nu voteaza si nu vor vota cu ei.

  3. A stiut perfect ce face – sifonarea banilor publici pe modelul „bordura”…

  4. Ce să facă și Băluță, … de maimuță? Ce-l duce …

  5. Gardul inițial fusese construit în 2012. Nu avea niciun fel de probleme de structura. Altul este motivul, cum de altfel, în același perimetru, au schimbat si ziduletele din piatra construite în 2018 și care delimitau pastilele de pământ, cu unele albe.

  6. Trebuiau sparti niste bani. Dar, nu-i mai plangeti pe cetatenii din sector pentru ca sunt foarte multumiti in majoritatea lor de Baluta asa cum cei din sectorul 3 sunt multumiti de Negoita chiar daca orice actiune facuta in sector inseamna un furt, o sparla din banul public. Cetateanul pare ca-i multumit ca se face ceva indiferent cat se fura!

  7. foarte bine, să mai votați

  8. Problema nici macar nu e c.iord.eala, ca ne-am invatat cu asta – niciun ban public nu trebuie sa fie folosit fara sa-l „vamuim” noi mai intai.
    Problema, cum o vad eu, e mai degraba pr.os.tia crancena si r.au.tatea acestor oameni. Puteau sa ci.or.de.asca la fel de bine „reparand” gardul si intrarea existente (cata ne.sim-tire sa spui ca „erau vechi de peste zece ani”… cam asa merg treburile, facem lucrari publice care la varsta de zece ani sunt praf), punandu-le 1001 de senzori, conectandu-le la satelit (neaparat pentru siguranta copiilor), nu distrugandu-le…
    Astia suntem.

  9. Dar faptul ca iar a ciupit din parc ducând gardul tot mai mult spre interiorul parcului nu interesează pe nimeni?

  10. Admitand ca erau vechi,la inlocuire nu se putea pastra conceptul,designul celor vechi, simbolistica lor pentru copii?

  11. nu vreau nici un gard acolo si nici in jurul Casei Poporului.
    Gardurile in jurul instituriilor publice, in jurul blocurilor sunt un semn de lipsa de civilizatie.

  12. Cătălin Teniță de la REPER, principalul contracandidat candidatul al lui Băluță, a calculat câte mese de prânz la școală ar fi putut fi finanțate de banii investiți într-o singură poartă. Răspunsul este toate mesele de prânz la școală, pentru toți școlarii din Sector 4, pe un întreg an școlar!

  13. ati uitat sa spuneti de noile borduri(cu rol de banca) care au fost schimbate. si ele erau pericol pentru oameni nu?
    Erau pe rosu, acum sunt pe alb(cimentoase, urate)
    plus: refugiile de tramvai (care au fost reasfaltate, oamenii chinuiti).
    gardurile noi de la McDonalds.
    Hidosenia de acoperisi de la Eroii Revolutie
    pe imobiliare:
    -amfiteatrul de stomatologie construit in parc
    -Tineretului park Residence ( 3 blocuri in Lumea copiilor)
    -Delta city (din parcul Vacaresti)
    cum a fost posibil in timpul mandatului lui Nicusor Dan? au colaborat PS4 cu PMB

  14. Uite cum se pierd alegerile!!! Bagă mare, domn primare! Ha! Ha! Ha!