G4Media.ro

Portretul lui Klaus Iohannis în cel mai influent ziar elvețian: European convins,…

Portretul lui Klaus Iohannis în cel mai influent ziar elvețian: European convins, politician ingenios/ Apare adesea drept modest, taciturn şi rigid

Preşedintele României a fost ales cu o clară majoritate de voturi. În cazul său este vorba de o opţiune în favoarea sa, dar cu atât mai mult una împotriva contracandidatului său. În cele din urmă cea mai mare provocare pentru Klaus Iohannis în cel de-al doilea tur de scrutin a fost mobilizarea, scrie publicația elvețiană Neue Zurcher Zeitung, citată de Rador.

Faptul că preşedintele liberal se bucură de un sprijin mai mare din partea populatiei faţă de contracandidatul său, fostul şef al post-comuniştilor căzuţi în dizgraţie, Viorica Dăncilă, se cunoştea de la bun început. Era însă cel puţin incert dacă în cel de-al doilea tur vor veni la urne suficient de mulţi nemulţumiţi de guvern – mai ales că în campania electorală Iohannis nu a făcut o figură pozitivă. În pofida participării enorm de slabe la alegeri, duminică preşedintele în exerciţiu a obţinut aproape două treimi din totalul voturilor – un verdict clar.

Iohannis nu este neapărat o persoană cu priză la mase. Sasul transilvănean de talie înaltă apare adesea drept modest, taciturn şi rigid. Însă în arena politică barocă din România el emană tocmai prin aceste însuşiri acele înţelepciuni secundare care au jucat un rol important încă din 2014, în alegerea sa în cea mai înaltă funcţie din stat ca prim reprezentant al minorităţii germane. La toate acestea s-a adăugat şi realegerea sa de trei ori în funcţia de primar al Sibiului, ceea ce părea a fi o promisiune de dezvoltare a statului.

Iohannis a făcut din oraşul său natal cu centrul său pitoresc o destinaţie turistică îndrăgită, cu care a atras înainte de toate cu succes investitorii străini. Când Sibiul a devenit în anul aderării României la UE capitală culturală împreună cu Luxemburgul, s-a produs un dublu efect. Iohannis a devenit cunoscut la nivel internaţional, iar România a luat la cunoştintă relaţiile sale strânse cu Occidentul, cu luxemburghezul Jean-Claude Juncker, viitorul preşedinte al Comisiei Europene. Ambele urmau să-i vină în ajutor.

În perioada primului său mandat de preşedinte legătura cu UE şi cu valorile acesteia privind statul de drept au devenit un element pregnant, mai ales când din 2017 aceste valori au fost atacate tot mai mult de noul guvern. Foştii comunişti ai partidului social-democrat cu numele (PSD) aflaţi la guvernare au pregătit reforme în justiţie cu efect larg, având drept scop principal protejarea politicienilor corupţi din conducere de urmărirea penală. Acest lucru a făcut ca Bucureştiul să intre tot mai mult în conflict cu Bruxellesul.

Iohannis a criticat consecvent acest curs, ajungând în cele din urmă să adopte un ton marţial atipic care părea nelalocul său. Adversarii săi politici îl atacau în mod repetat aplicându-i lovituri sub centură prin comparaţii dizgraţioase naziste din cauza originii sale germane. Iar faptul că până în 2014 Iohannis şi partidul său naţional-liberal (PNL) au colaborat politic cu foştii comunişti, a rămas fireşte nemenţionat de cele mai multe ori.

Criticii îi reproşează preşedintelui că ar fi trebuit, în pofida rolului său non-partizan, să se confrunte cu guvernul corupt. În fapt, presiunea puternică a străzii aflate sub influenţa diasporei a constituit, poate, în ultimii ani cel mai important impuls pentru rezistenţa română internă faţă de cursul guvernării.

Însă în acelaşi timp Iohannis a fost şi cel care i-a atras printr-o mutare de şah ingenioasă la urne, la alegerile europarlamentare pe cei împotriva guvernului, aplicând astfel o lovitură simbolică importantă guvernului corupt al PSD. Deja la o zi după alegeri puternicul lider de partid şi sforarul reformelor din justiţie, Liviu Dragnea, a fost arestat pentru abuz în serviciu.

Ca un ultim efect, în octombrie guvernul a fost demis printr-o moţiune de cenzură. De mai multe saptămâni şeful guvernului este liderul PNL Ludovic Orban, un om de încredere al lui Iohannis. Lupta pentru putere a fost câştigată clar de preşedintele statului.

Faptul că în pofida acestui succes apar tot mai multe critici la adresa lui Iohannis, chiar şi din partea taberei proeuropene, se datorează înainte de toate stilului său. În timpul campaniei electorale preşedintele în exerciţiu nu a participat nici la dezbateri cu contracandidaţii săi, nici cu media, ceea ce a făcut să fie considerat drept arogant. Oricum, fostul profesor de fizică manifesta mereu o atitudine proprie unui profesor superior, pedant.

Faptul că la intonarea imnului naţional Iohannis, ca prim politician român de frunte, îşi pune cu patos mâna la inimă, provoacă mai degrabă zâmbete decât critici. Ca german, Iohannis se află mereu în atenţia deosebită a cercurilor naţionaliste. Iar declaraţia sa făcută mutatis mutandis imediat după alegerea sa, cum că minorităţile nu se confruntă cu probleme în România, îi este reproşată până azi mai ales de către comunitatea etnică maghiară. Maghiarii din România luptă de mai multă vreme pentru mai multă autonomie.

Pe marginea unei opţiuni între o candidată a foştilor comunişti total discreditaţi şi preşedintele în exerciţiu, asemenea chestiuni nu au jucat duminică niciun rol. Chiar şi acei formatori de opinie care îl criticau vehement pe Iohannis în ultimele zile, s-au pronunţat la sfârşit în favoarea realegerii sale. Marea majoritate a românilor nu doreşte să mai ştie nimic de fostul partid de guvernământ, ci toţi sunt orientaţi spre statul de drept, democraţie şi un viitor în inima UE. Iar Iohannis este un garant pentru aceasta.

Sursa: Neue Zurcher Zeitung/ Rador/ Traducerea: Imola Stanescu

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

40 comentarii

  1. Cum e Presedintele asa-i si statul – rigid.
    Ultimul exemplu pentru Statul Roman este interventia la vaporul cu oi rasturnat de 3 zile – inexistenta.
    Ceea ce trebuie sa invatam este ca nu trebuie sa ne bazam niciodata pe stat si pe ajutorul lui.

    • Nu prea conteaza cine e la putere, oamenii care lucreaza efectiv in institutii sunt niste mizerii umane.

  2. Se zice ca doar unele oi sunt ale statului ,altele cica ar fi independente si nu au invatat inca sa innoate in ape tuburi ,le tot trebuie GPS ,chiar daca nu stiu sa il foloseasca . Aviz iubitorilor de astfel de oi

    • Funny. Fix la asta ma gandeam si eu aseara. Statul a demonstrat ca, indiferent cine esti(om, animal domestic, animal salbatic, copac, cladire, rau, forma de relief) il doar fix in pix de tine.

    • Dascalimea ,te-ai reactivat si recompus din bucatele de puzle ? Pai asta este , adica tu sa stai cu degetul in gura si sa inghiti pe nemestecate, mai ceva ca personajul de poveste,cu mueti is posmagii , iti urez pofta buna la posmagi

  3. … drept si rigid… Intr-un cuvant – e lemn!

  4. Din punctul meu de vedere presedintele Johannis nu isi arata nicicum si niciunde vreo forma de superioritate , ci mai degraba o capacitate de intelegere a lucrurilor superioara si chiar o capacitate de anticipare a suselor, indiferent cui , intr-o discutie publica sau personala si de aici porneste neintelegerea unora ce il considera infatuat . A fi infatuat are alte componente ca valoare umana decit intelegerea si infatuarea are alte forme de manifestare ce nu pot fi asociate cu K.J.

    • Bai nea principiu vad ca ne intalnim din nou pe contrasens. Daca lipsa de imaginatie, de reactie si mediocritatea inseamna ca e de admirat, ce mai pot sa zic?! E pacat, pentru ca Romania are nevoie de un leader cu viziune si vointa sa reformeze statul in totalitate. Personal, nu cred ca este in stare de asa ceva, dar m-as bucura foarte mult sa-mi recunosc greseala.
      PS Ca sa nu existe dubii, sa stii ca l-am votat, ca foarte multi de altfel, din lipsa de alternativa.

    • E modest, saracul, de aceea nu-si arata nimic!

    • john doe . Nu asteapta nimeni de la nimeni sa recunoasca ceva , problema este de intelegere ,nu se poate sa nu intelegi ca presedintele ,dincolo de ceea ce tu crezi sau zici ca o sa crezi ,a cistigat tot . Daca nici macar asta nu iti spune ceva atunci nu poti recunoaste o valoare . Atunci pe cine vrei sa recunosti daca nici macar cistigatorul tie nu iti spune nimic . GRAV daca este asa . Acum ca sa ii spun ceva si colegului nostru marcel ,inca nu cred ca a priceput -Prima faza 5 ani INFATUATUL – a doua faza 5 ani MODESTUL – a treia faza 5 ani – INTELEPTUL DIN UE-

  5. Mai vedem noi peste un timp cum va fi presedintele. Deocamdata altceva mai bun de ales nu am avut, asa ca l-am votat pe acest om. Cred ca putea mai mult insa nu a riscat, iar acest lucru ne-a costat enorm. Astazi guvernul trebuie sa recupereze 3 ani de dezastru.

    • Nu vreti sa ganditi mai departe de lungul nasului. Risca, se declansa procedura de suspendare. La Referendum isi recastiga postul. Dar pana atunci? Ar fi fost CAC P. Tariceanu presedinte interimar si ar fi facut toate magariile posibile. KWJ pentru sine nu risca mare lucru. Dar pentru Romanul corect ar fi fost dezastru. Pune si tu neuronul la treaba!

  6. Un președinte de care sunt mândru și mai bun ca el la ora actuală nu poate ieși din clasa politică. Este mult peste majoritatea președinților din UE. Exact cum este Kovesi peste toți procurorii din UE și chiar din lume. Avem valori adevărate și nu sunt Dăncilă, fmmpsd sau diaconu.

  7. Doar cele patru alegeri importante in structurile UE : Kovesi , Muresan ,Ciolos si Geoana, credeti ca puteau fi numiti daca K.J. zicea in clar NU . Nici pe asta nu o intelegi bibicilor

    • Scuze, tastatura cam rigida

    • @Jalba. Ciolos a fost ales leaderul grupului RE. Iohannis n-are nicio contributie, nu i s-a cerut parerea. Kovesi a concurat pt post din proprie initiativa, in final a sustinut-o Franta, deci n-a avut nevoie de sprijinul lui Iohannis sau al Romaniei. Geoana si Muresan, da, pt ei a intervenit Iohannis. Nu-l mai ridicati in slavi, nu credeti ca romanii nu reusesc prin calitatile lor si ca toti au nevoie de sprijinul lui.

    • Sicer nu intelgi ce spun .Daca Johannis spunea : nu sunt de acord , cine crezi ca zicea noi da .

  8. Prestanta,sobrietate,tinuta,eleganta,seriozitate… putin la vorba….TOT RESpectul!!!!!!

    • Abil, vizionar, strateg, curajos, implicat, harnic, foarte, foarte, foarte modest…sunt mandru!!!!

    • A adus numai beneficii, de cînd ne promovează tara ploua cu investitori străini, pe la vecinii noștrii nu la noi.
      Dar l-am votat că a trebuit să aleg Raul cel mic.
      Deși acum cred că cel puțin din punct de vedere fizic este Cel mare(Raul)

  9. …asta cu modestia nu stiu de unde au scos-o…

  10. Ha, ha, ha!

  11. În doua zile intram în Schengen. Nu mai cumpărăm lapte, căci o sa curgă râuri, împreună cu mierea. În America călătorim chiar și fără acre la noi. Stai numa’ sa vezi… Omu’ lucrează intens, caci nu mai este ocupat cu meditațiile. Dormiți liniștiți, Sânta Klaus lucrează… 🙁

  12. Neue Züricher Zeitung este in momentul de fata cel mai prestigios cotidian din lume.
    Cine vrea analize obiective pe domeniul politicii externe , citeste NZZ.

    „Formatorii” de opinie din Romania sau facut din nou de rahat ( ca de obicei), cu subiectul total fals propagat zile la rand pe „Dezbatere” ( cu exceptia lui CTP, care a fost de data asta obiectiv).

    Daca acesti papagali „formatori de opinie, si asa zisi analisti si politologi” din „presa” ar fi analizat profilul presedintelui cu seriozitate,atunci aveau aceasi concluzie cu cei de la NZZ.

    Sibienii stiu de ce au votat cu Iohannis ani la rand cu scoruri foarte ridicate.Si majoritatea romanilor au inteles bine cu cine voteaza la prezidentiale. Rusine pentru toata presa romaneasca.

    • Am citit articolul din NZZ si nu este de departe atat de laudativ la adresa lui Iohannis cum se vehiculeaza pe aici. Este un articol destul de echilibrat, care il si critica.

    • Pai asa imi imaginez eu o presa cu adevarat echidistanta si obiectiva. Ce este de laudat sa fie laudat, ce este de criticat sa fie criticat, dar obiectiv si fara propaganda.

  13. Băi, fraților!!! Cu adevărat …poate să se schimbe 1000 de Președinți ai Țării,dar dacă tu ca cetățean de rând faci mizerii și căcaturi unde muncești…în Italia, Germania ,Anglia sau Ispania ,ceia ce se întâmplă în prezent degeaba mergi la VOT.Presedintele nu îți v-a schimba mentalitatea scârboasă.Votează, în fiecare zi împotriva mândriei tale, împotriva lăcomiei tale, împotriva dezmățului tău și împotriva hoției… și ATUNCI o să Ai o TARĂ care ți-o dorești.Luptă cu instinctele dobitocești…este simplu .În sfârșit…din când în când,mai mergi la Sf.Biserică chiar dacă este atât de discredita in ultimul timp.

  14. Si elvețienii erau neutri! Dacă e așa de bun, de ce nu l luați voi? Să vă aducă GHINION cum ne a adus nouă! Daca nu vă iese din prima, pastrati i totusi un post: cam 25 de ani!

  15. Am citit articolul pe http://www.nzz.ch, unde NU este vorba despre „modestia” lui Iohannis. „Portetul lui Klaus Iohannis” de pe G4Media este un amestec de traducere (inexactă) şi rezumat al articolului NZZ. Cititorii nu-şi pot da seama ce este traducere/citat şi care este textul propriu al redacţiei G4Media. Se poate mai bine.

  16. Să te întorci din USA cu o șapcă nu este la îndemâna oricui. Saracii politicieni Polonezi s-au întors acasă cu vestea că vor călătorii fara vize în țara tuturor posibilităților.

    • @Gore: Daca sunteti atat de cretini incat 34% dintre voi aleg o analfabeta, reprezentanta a unui partid al crimei si coruptiei, ce ai vrea? Sa va zica Trump: „veniti bre si furati si d’acilea!”?

  17. Exact Goe ai dreptate

  18. G4MEDIA s-a transformat in „Scanteia” si publica ode pt conducatorul iubit, desi stiu bine ce fel de presedinte a fost in primul mandat? De-ar pune macar o perdea…

    • In primul mandat, Iohannis a fost amenințat mai tot timpul cu suspendarea. S-a opus cu toate mijloacele constituționale unui guvern şi unui parlament mafiot. Dealtfel, în articolul de mai sus este vorba despre un text NZZ, nu „Scanteia” sau G4Media.

  19. NU VA BUCURATI INCA. MAI AVEM DE PATIMIT. DUPA INCALECAREA USR , VOM AVEA DE INGHITIT PAHARUL CU OTRAVA SERVIT DR SARPELE (nepotil vulpii) CIOLOS. ACEST SOCIALIST RECICLAT V-A FI MULT MAI CRUD DECAT DRAGNEA SAU DANCILA .

  20. @ Emil Constantinescu s-a retras după un singur mandat, ? Opinați că PNL ar fi putut avea vreo variantă mai bună pentru funcția de la Cotroceni, ?