Portretul Papei Francisc, suveranul pontif care vizitează zilele acestea România
Papa Francisc (82 de ani) a ajuns la cârma Bisericii Catolice în 2013, după demisia neașteptată a papei Benedict al XVI-lea, și este primul iezuit care a ocupat scaunul papal. Este și primul papă din afara Europei (Argentina) care conduce Biserica Catolică de la Marea Schismă dintre Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică din 1054 și primul urmaș al Sfântului Petru care a vizitat Peninsula Arabică.
Înainte de a ajunge papă, părintele Bergoglio a fost arhiepiscop de Buenos Aires din 1998, iar din 2001 a fost numit cardinal de Papa Ioan Paul al II-lea. Papa Francisc descinde dintr-o familie de imigranți italieni, care au părăsit țara la finalul anilor ’20 pentru a scăpa de regimul fascist al lui Benito Mussolini.
Papa Francisc a intrat în ordinul iezuit în 1958, la numai 22 de ani. La scurt timp după ce s-a înscris la seminarul teologic, papa Francisc s-a îndrăgostit de o fată pe care o întâlnise la nunta unchiului său și a vrut să părăsească viața clericală pentru care se pregătea, așa cum mărturisește într-un interviu.
Licențiat în filozofie, Bergoglio a predat literatură și psihologie la un colegiu catolic din Santa Fe, iar din 1966 s-a mutat la Buenos Aires. Trei ani mai târziu, după își termină studiile de teologie, este hirotonit preot și devine profesor de teologie la universitatea iezuită din Buenos Aires. În 1980 primește funcția de rector al universității, dar câțiva ani mai târziu este îndepărtat din post de superiorul său în ordinul iezuit, din cauza opoziției sale față de justiția socială. În acei ani, teologia eliberării, o mișcare de sinteză între creștinism și marxism, domina teologia catolică sud-americană.
Cardinalul Bergoglio a devenit cunoscut pentru actele sale de umilință și pentru conservatorismul doctrinar. Papa Francisc este unul dintre susținătorii importanți ai celibatului preoților. În timp ce era arhiepiscop de Buenos Aires, cardinalul Bergoglio obișnuia să săvârșească ritualul spălării picioarelor în închisori, spitale, aziluri de bătrâni și suburbii. În 2005, după moartea Papei Ioan Paul al II-lea, a participat la conclava papală care l-a ales papă pe cardinalul Ratzinger.
Din 2013, anul în care a fost ales papă, Francisc s-a remarcat prin stilul său mai puțin formal, preferând să trăiască în locuri modeste și să călătorească cu autobuzul. Papa Francisc este fluent în spaniolă, italiană, germană, franceză, portugheză, engleză, dar poate conversa și în latină.
În numeroase apariții publice, papa Francisc a vorbit despre combaterea sărăciei și grija față de mediu. Într-o întâlnire a prelaților catolici din America Latină în 2007, cardinalul Bergoglio a cerut o distribuție echitabilă a veniturilor. De asemenea, papa Francisc este un oponent al avorturilor și al căsătoriilor persoanelor de același sex.
Cu toate acestea, unele dintre afirmațiile și deciziile sale, precum reprimirea în comuniunea euharistică a catolicilor recăsătoriți, au fost considerate de cardinalii și teologii conservatori drept dovezi de încălcare a dogmelor.
În 2014, papa Francisc a mediat reluarea relațiilor diplomatice dintre Cuba și Statele Unite și l-a vizitat pe dictatorul Fidel Castro cu doi ani înaintea morții acestuia. Papa Francisc a făcut o vizită diplomatică și în Palestina, când l-a numit pe președintele Mahmoud Abbas „un înger al păcii”. Vaticanul a recunoscut în 2015 statul palestinian. În timpul crizei imigranților declanșată în 2015, Papa Francisc s-a declarat un susținător al imigranților și a îndemnat statele europene să-i primească pe aceștia.
Spre deosebire de Papa Benedict al XVI-lea, care este un teolog profund conservator, Papa Francisc este considerat un teolog liberal datorită interesului său pentru probleme sociale și pentru afirmațiile sale uneori controversate. În ultimii ani, papa Francisc se confruntă cu o criză în interiorul Bisericii Catolice, după ce mai multe cazuri de abuzuri ale preoților asupra unor minori au ieșit la lumină.
Vizita Papei Francisc este a doua vizită a unui suveran pontif în România, după vizita la București a Papei Ioan Paul al II-lea în 1999.
Sursă foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin
Surse: Vatican Radio, Catholic Herald, NBC, The Guardian
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii