G4Media.ro

Portretul unui preot Māori a devenit cea mai scumpă lucrare de artă…

sursa foto: Robert Stokoe/Pexels

Portretul unui preot Māori a devenit cea mai scumpă lucrare de artă din istoria Noii Zeelande/ Tabloul semnat de Frederick Goldie a fost vândut la licitație pentru suma record de peste 2,2 milioane de dolari

O pictură în ulei a unui vârstnic Māori a atins un preț record la o licitație organizată marți, devenind cea mai valoroasă operă de artă de acest gen din istoria Noii Zeelande, scrie BBC.

Pictura, realizată de celebrul artist local Charles Frederick Goldie, prezintă un portret al lui Wharekauri Tahuna, un preot despre care se crede că este unul dintre ultimii bărbați tatuați din generația sa.

Vânzarea de 3,75 milioane de dolari neozeelandezi (2,2 milioane de dolari americani) marchează, de asemenea, cel mai mare preț plătit vreodată pentru o pictură la licitație în Noua Zeelandă, potrivit casei de licitații.

Vânzarea are loc într-un moment de tensiuni rasiale crescute în Noua Zeelandă, guvernul prezentând recent un proiect de lege despre care Māori au afirmat că le-ar afecta drepturile.

Thoughts of a Tohunga a fost pictată cu nouă ani înainte ca Goldie să moară în 1947, criticii de artă considerând că este cea mai bună lucrare a sa.

Ea îl înfățișează pe preot cu un moko, sau tatuaj facial, și purtând la gât un pandantiv cunoscut sub numele de hei-tiki.

Vânzarea, către un cumpărător nedeclarat, îl face cel mai valoros portret Māori din istoria artei din Noua Zeelandă.

„Goldie a fost foarte iubit de Māori în timpul vieții sale, [el] a trăit în Auckland și și-a întâlnit modelele”, a declarat pentru BBC Richard Thomson, director la International Art Centre, adăugând că aceasta a fost prima dată când pictura a fost scoasă la vânzare în 33 de ani.

„Neozeelandezii au o afinitate cu istoria lor, iar portretele lui Goldie au fost întotdeauna căutate”, a spus el, adăugând că, din 2016, casa sa de licitații a vândut 13 picturi Goldie, cumpărătorii plătind de fiecare dată peste un milion de dolari neozeelandezi.

  • Tā moko, unul dintre cele cinci stiluri principale de tatuaje polineziene, este strâns legată de cultura și istoria Māori. „Spune povestea strămoșilor, a neamului, a statutului social și a experiențelor de viață ale unei persoane. Servește drept reprezentare vizuală a identității Māori, a whakapapa (genealogie) și a legăturii cu/aprecierii culturii indigene”, conform muzeului Ah-Tah-Thi-Ki.

 

Wharekauri Tahuna a fost unul dintre personajele preferate ale lui Goldie și a apărut într-o serie de lucrări ale acestuia.

Māoris reprezintă aproximativ 18% din populația Noii Zeelande, deși mulți rămân dezavantajați în comparație cu populația generală atunci când sunt evaluați prin indicatori precum rezultatele în materie de sănătate, veniturile gospodăriilor, nivelurile de educație și ratele de încarcerare și mortalitate. Există în continuare o diferență de șapte ani în ceea ce privește speranța de viață.

Săptămâna trecută, partidul politic Act – un partener minor în coaliția guvernamentală – a încercat să treacă un proiect de lege care ar reinterpreta tratatul fondator al țării cu poporul Māori, cunoscut sub numele de Tratatul de la Waitangi.

Mii de persoane s-au alăturat unui marș de nouă zile împotriva proiectului de lege la începutul săptămânii trecute.

Proiectul de lege a trecut de prima citire, dar este puțin probabil să treacă de a doua citire, deoarece partenerii de coaliție ai Act au indicat că nu îl vor sprijini.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.