G4Media.ro

Portugalia a devenit a patra țară din UE care a renunțat la…

Sursa foto: Pexels

Portugalia a devenit a patra țară din UE care a renunțat la energia electrică pe bază de cărbune

Portugalia a închis zilele trecute ultima sa termocentrală pe bază de cărbune, devenind a patra ţară din Uniunea Europeană care pune punct utilizării acestui combustibil fosil pentru a produce electricitate, transmite Reuters.

ONG-ul pentru protecţia mediului Zero a precizat într-un comunicat de presă că termocentrala pe cărbune de la Pego, centrul Portugaliei, era al doilea mare emitent de CO2 din această ţară, şi a adăugat că „eliberarea de cea mai importantă sursă de gaze cu efect de seră este o zi glorioasă pentru Portugalia”.

Încetarea utilizării cărbunelui pentru producţia de electricitate a avut loc cu mult înainte de 2030, data ţintă pe care şi-a propus-o Portugalia cu privire la utilizarea acestui combustibil fosil.

Belgia, Austria şi Suedia sunt celelalte trei state membre ale UE care au încetat deja să mai utilizeze cărbune pentru a produce energie electrică.

Deşi un procent important de 60%-70% din energia electrică din Portugalia este produsă din surse regenerabilă, această ţară se bazează în continuare pe importurile de combustibili fosili pentru a-şi acoperi necesarul de energie.

Există îngrijorări că termocentrala de la Pego, care aparţine grupului privat Tejo Energia, ar putea fi reconvertită pentru a putea arde peleţi din lemn.

„Provocarea acum este să ne asigurăm că firmele de utilităţi nu fac greşeala de a înlocui cărbunele cu gazele naturale sau biomasă nesustenabilă”, a declarat Kathrin Gutmann, director la Europe Beyond Coal.

„În mod clar, renunţarea la cărbune doar pentru a trece la al doilea cel mai prost combustibil fosil nu este un răspuns”, a spus şi preşedintele ONG-ului Zero, Francisco Ferreira.

Un proiect de document consultat de Reuters în luna iunie arată că Uniunea Europeană se gândeşte să înăsprească regulile cu privire la posibilitatea ca energia produsă pe baza arderii lemnului să fie clasificată drept regenerabilă.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Felicitari! sa soeram ca ajungem si noi curand acolo.

    • Asa e, trebuie sa desfiintam complet toate industriile care emit codoi. Boii care lucreaza in fabrici sa emigreze. Viitorul in RO e al ursilor care se plimba prin sate si orase goale de vechii locuitori cu 2 picioare

  2. Da, si uite se face 10lei kilowatt-ul. Adio masini electrice…

  3. Au inchis mina aia penttu cs pot importa curent poluant de la altii? Si daca nu vor avea de unde? Am uitat ei nu sumt ve ini cu iarna ruseasca deci…ramane suedia de unde au aia curent nepoluant?

  4. Stiam ca Portugalia suferea acum câțiva ani in legătură cu producerea de energie electrică. Aproape toate apele curgătoare care se pretează la hidrocentrale vin din Spania si cand e seceta, se oprește „robinetul” la spanioli, ca tin ei in barajele lor cât mai multa apa. Si atunci Portugalia trebuie sa importe masiv curent electric.
    Daca si-au inchis si productia de electricitate pe baza de cărbuni, ori au perfecționat la maxim producția de energie electrică din vant, soare si valuri (ca asta au din plin, cu toate ca nu stiu cat de constante si predictibile sunt), ori sunt complet batuti in cap.

  5. Asta e viitorul, surse de energie regenerabila, nu numai ca este ecologica ci si este si mai ieftina si sustenabila.

  6. Io pricep mai greu. Peletii nu se obțin din lemn? Despre ce combustibil fosil vorbește madam zero.