G4Media.ro

Portugalia accelerează ridicarea restricţiilor, după ce a vaccinat 70% din populație mai…

Sursa foto: Pixabay

Portugalia accelerează ridicarea restricţiilor, după ce a vaccinat 70% din populație mai devreme decât prevăzuse

Portugalia, care şi-a vaccinat 70% din populaţie împotriva COVID-19 mai devreme decât prevăzuse, a decis să anticipeze ridicarea unor restricţii, crescând în special numărul persoanelor cu acces în restaurante şi săli de spectacol, a anunţat vineri guvernul portughez, citat de AFP, relatează Agerpres.

„Portugalia este una dintre ţările cu rata de vaccinare cea mai ridicată din lume”, şi-a exprimat satisfacţia Mariana Vieira da Silva, purtătoare de cuvânt a guvernului într-o conferinţă de presă la încheierea unei reuniuni a cabinetului de miniştri.

Executivul prevedea iniţial relaxarea măsurilor restrictive în vigoare în prezent pentru începutul lunii septembrie, în cadrul unui plan de ieşire din izolare în trei etape, evoluând în funcţie de progresul ratei de vaccinare.

„Intrăm în a doua etapă a acestui ciclu de ieşire din izolare, căci ne-am atins obiectivul de a avea 70% din populaţie complet vaccinată” de miercuri, a explicat ea.

Începând de luni, restaurantele şi cafenelele vor putea primi grupuri de opt persoane maximum în interior şi de 15 pe terasă, faţă de 6 şi respectiv 10 în prezent.

Permisul sanitar sau un test cu rezultat negativ rămân totuşi obligatorii pentru a permite intrarea într-un restaurant în weekend, într-un hotel sau într-un aşezământ turistice.

Sălile de spectacole şi evenimentele familiale, precum nunţile îşi vor spori capacitatea de primire până la 75%, în timp ce transporturile publice nu vor mai fi supuse niciunei limitării a capacităţii lor.

Această a doua etapă a planului de relaxare prevedea de asemenea renunţarea la portul măştii obligatoriu în exterior. Ridicarea acestei măsuri, care a fost votată în Parlament şi este în vigoare până în 12 septembrie, ” trebuie să fie de asemenea votată de parlament”, a precizat Vieira da Silva.

Ultima etapă a acestui plan, care prevede în special redeschiderea barurilor şi discotecilor la prezentarea unui permis sanitar sau a unui test negativ, prevăzută iniţial pentru luna octombrie, ar putea de asemenea „să fie anticipată” dacă obiectivul de vaccinare completă a 85% din populaţie este atins înainte, a indicat purtătoarea de cuvânt a guvernului.

Aflată printre primele ţări europene unde varianta Delta a devenit dominantă, Portugalia a cunoscut de la jumătatea lunii mai o creştere a contaminărilor la care autorităţile au reacţionat prin accelerarea campaniei de vaccinare.

Portugalia va începe sâmbătă să vaccineze adolescenţii între 12 şi 15 ani. Aproape un sfert din aceşti tineri, dintr-o grupă de vârstă de circa 410.000 de persoane, au fost programaţi pentru prima doză de vaccin în acest weekend, potrivit autorităţilor sanitare.

De la începutul pandemiei, Portugalia a înregistrat 17.622 de morţi şi peste 1 milion de cazuri de contaminări, conform ultimului bilanţ al autorităţilor sanitare.

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Ce prost informati sunt acesti portughezi.
    Le lipseste un analfabet, un huligan de stadion specialist in boli infectioase precum George Simion. Le lipseste o doamna neconflictuala ca Sosoaca sa le deschida ochii.
    Vor sa depopuleze insula Madeira acesti portughezi.

  2. Mulțumesc ptr ca mi-ati supus atenției încă un studiu de caz.
    Va fi interesant de urmărit.
    In afara de faptul ca la decese și nr de cazuri sunt mult peste ce aveau anul trecut pe vremea asta (dați pe google Portugalia covid și vedeți curbele, se remarca:
    – la 22 iunie 2021 procent de vaccinare 2 doze 28,3
    – la 21 aug procent vaccinare 2 doze 70

    La 22 iunie 390 în spital, 88 la ATI. Dupa DOUA luni de vaccinare „gratuita” și asiduă, la 15 august 775 în spital și 172 la ATI (DUBLU). În timpul acestor doua luni de vaccinare graficul la toate capitolele a fost ascendent. În ultima săptămână e o stagnare.
    Sa vedem, urmează ca Israelul? Sau au un „drum propriu. Cert e ca dacă au crescut nr de vaccinati totuși de ce a crescut și nr de infectari și de cazuri grave? (Chiar admițând ca niciun vaccinat nu e printe aceștia) Cumva boala se răspândește proporțional cu creșterea procentului de vaccinati?!?!