G4Media.ro

Portugalia înăsprește normele anticorupție pentru a putea confisca bunurile suspecților fără o…

Sursa foto: Facebook/ Luis Montenegro

Portugalia înăsprește normele anticorupție pentru a putea confisca bunurile suspecților fără o condamnare penală/ Protecție sporită pentru cei care denunță neregulile

Guvernul minoritar de centru-dreapta al Portugaliei a aprobat joi un set de măsuri mai dure pentru combaterea corupției, inclusiv posibilitatea ca instanțele să confiște bunurile suspecților fără o condamnare penală, scrie Reuters.

Foști premieri portughezi, politicieni, bancheri, directori de afaceri și judecători au fost implicați în ultimii ani în mai multe anchete de corupție la nivel înalt. Partidul de extremă dreapta Chega a profitat de aceste anchete.

„Va exista o luptă neîncetată împotriva corupției în Portugalia”, a declarat premierul Luis Montenegro într-o conferință de presă. Legislația portugheză permitea deja confiscarea bunurilor pentru infracțiuni de corupție, economice și financiare și de terorism, dar era necesară o condamnare penală.

Noile norme vor permite instanțelor să procedeze la confiscare dacă sunt „convinse” că bunurile suspecților sunt legate de corupție. Acestea vor putea face acest lucru fără un verdict de vinovăție, a declarat ministrul justiției, Rita Judice.

„Ea, societatea, trebuie să perceapă că nu merită corupția”, a adăugat Judice.

Regulile trebuie să fie aprobate de parlament, dar Judice a declarat că guvernul, care a câștigat alegerile generale din martie cu o diferență mică, a consultat partidele din opoziție și diverse entități din sistemul de justiție.

Însă unii au arătat deja cu degetul spre această măsură. Mariana Leitao, din partea partidului Inițiativa Liberală, a susținut că aceasta ar submina principiul juridic al prezumției de nevinovăție, precum și dreptul la proprietate privată.

„Nu o vom susține niciodată”, a declarat Leitao.

Portugalia s-a clasat pe locul 34 din 180 de țări în cel mai recent indice de percepție a corupției realizat de Transparency International. Un sondaj Eurobarometru din 2023 a arătat că 93% dintre portughezi consideră că corupția este larg răspândită.

Agenția anticorupție a Consiliului Europei, GRECO, a declarat în ianuarie că Portugalia a rămas într-o situație „nesatisfăcătoare la nivel global” în ceea ce privește respectarea recomandărilor sale.

Măsurile includ, de asemenea, reglementarea activităților de lobby și limitarea numărului de apeluri care pot fi depuse pentru a preveni ca dosarele să se prelungească ani de zile în instanță fără o decizie finală. De asemenea, guvernul intenționează să sporească protecția celor care denunță neregulile.

Cel mai recent caz de profil înalt l-a implicat pe fostul prim-ministru socialist Antonio Costa, care a demisionat în noiembrie în urma unei anchete de corupție privind presupuse ilegalități în gestionarea de către guvernul său a mai multor investiții mari.

Costa a negat că ar fi comis vreo infracțiune, nu a fost acuzat niciodată de vreo infracțiune, iar Curtea de Apel din Lisabona și ombudsmanul portughez au declarat că ancheta s-a bazat pe speculații, nu pe dovezi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Bravo! Numai la noi e pe relaxare. Toti penalii scapa nepedepsiti si cu averile ilicite intacte.

  2. Portugalia locul 34, Romania 63 si stagneaza. Danemarca, Finlanda, Noua Zeelanda si Norvegia pe primele locuri. Ca la bursa, derivata spune ceva. Este ceva bun acolo in Danemarca! Nu vor politicienii romani sa mearga la un curs de vara? Madame Gorghiu? Ca vad ca-l fac scapat pe unule si pe altul, baietasul 2Mai, baietii cu azilele groazei, incendii Crevedia, primari cu sapte case.